back to top

Anne Karnındaki Bebeğe Müzik Dinletmenin Faydaları!

Anne karnındaki bebeğe müzik dinletmek hem anne adayı hem de bebek üzerinde olumlu etkiler oluşturur.

Müzik asırlardan beridir ruhun gıdası olarak tanımlanmıştır. Çünkü insanı sakinleştirir ve endorfin olarak adlandırılan mutluluk hormonunun salgılanmasına neden olur.

Kanda endorfinin salgılanmasının direkt olarak plasentaya geçmesi, bebekte de aynı durumun görülmesine neden olur.

Diğer bir ifade ile anne adayında salgılanan endorfin hormonu bebeğe geçerek onun gevşemesine, rahatlamasına ve adrenalin adı verilen stres hormonundan uzak kalmasına yardımcı olur.

Anne Karnında Bebeğe Dinletilecek Müzik Nasıl Seçilmelidir?

Bebeklerin daha doğmadan annelerinin karnındayken müzikle tanışmaları, ilerideki yaşamları açısından olumlu etkiler yaratır. Ancak burada dikkat edilecek önemli nokta bebeğe dinletilecek müziğin sakin ritimli ve dinlendirici bir müziklerden seçilmesidir.

Çok hızlı, ritimli müziklerin dinletilmesi bebeklerde sıkıntı yaratırken, anne adayının karnını okşayarak dinlenen sakin müzikler ise, bebek üzerinde huzur oluşturmaktadır.

Hem anne hem de bebek açısından rahatlatıcı olan bu durum, annenin de gebeliği süresince mutlu ve huzurlu olmasına yardımcı olacaktır.

Uzmanlar anne karnındaki bebeğe dinletilecek müziklerin seçimi yapılırken, müziğin sakin ritimler içeren hafif ya da klasik müzik olmasına özen gösterilmesini tavsiye ederler. Buna sebep olarak da bebeğin, henüz annesinin karnındayken işitebildiği en yoğun sesin, bir dakika içerisinde 70 ile 100 defa atan kalbin atış sesi olduğunu ve bu ritime en uygun seslerin klasik müzikte yer aldığını söylerler.

Anne karnındaki bebeğe müzik dinletmek için önerilen klasik müzikler içerisinde daha çok Mozart’ın bestelerinin bebekler üzerinde olumlu etkiler sağladığı ifade edilir. Bu nedenle anne adaylarına bebeklerine dinletecekleri müziklerde tercihlerini klasik müzikten yana kullanmaları önerilir.

Anne Karnındaki Bebeğe Kaçıncı Haftadan Sonra Müzik Dinletilmelidir?

Müzik dinletmek, anne karnındaki bir bebeğin gelişimine olumlu etkileri olduğu düşünülen bir uygulamadır. Ancak müzik dinletme konusunda tam bir fikir birliği yoktur ve hangi haftadan itibaren müzik dinletilmesi gerektiği konusunda kesin bir kural yoktur.

Bazı uzmanlar, gebeliğin 16-20. haftalarından itibaren müzik dinletmenin bebek için faydalı olabileceğini düşünürler. Bu dönemde bebeğin kulakları tamamen gelişmiş ve duyma yeteneği kazanmıştır. Ancak diğer uzmanlar, gebeliğin daha erken dönemlerinde de müzik dinletmenin faydalı olabileceğini düşünmektedirler.

Sonuç olarak, müzik dinletmenin anne karnındaki bebeğin gelişimine faydalı olduğu düşünülmekte ancak tam olarak hangi haftadan itibaren başlanması gerektiği konusunda kesin bir görüş birliği yoktur. Hamilelik döneminde müzik dinletmek isteyen anne adayları, doktorlarına danışarak doğru kararı verebilirler.

Müziğin, Anne Karnındaki Bebeğe Faydaları!

1.Bebeğin Dil Gelişimi Hızlanır!

Uzmanlar hamilelik sırasında ve doğumdan sonra müzikle büyüyen bebeklerin kulak ve dil gelişiminin hızlı ilerlediğini belirtirler. Annenin bebek doğduktan sonra bebeğine bakarak melodili şarkılar söylemesi, bebeğin dil gelişinin hızlanmasına yardımcı olur.

2.Daha Az Depresyon Riski!

Anne karnında müzik dinletmek, annenin yaşayacağı depresyonu azaltır. Gebelikte müzik dinlemek anne adayının stresini azaltırken, uyku problemi yaşamayan stresten uzak bir anne profilinin meydana gelmesine yardımcı olur. Bu şekilde doğumun tamamlanmasından sonra annenin yaşayabileceği depresyonun kısa sürede atlatılmasına yardımcı olur.

3.Bebeğin Duygusal Gelişimi İlerler!

Yapılan çeşitli araştırmalarda huzursuz davranışlar sergileyen ve sürekli ağlayan bebeklere, anne karnında kendisine dinletilen müziklerin yeniden dinletilmesi sonucunda rahatlayıp uykuya daldıkları görülmüştür.

4.Bebeğin Zeka Gelişimi Artar!

Müzik ve bebeğin gelişimiyle ilgili yapılan araştırmalar, müzik dinleyen bebeklerin beyin kıvrımlarında gelişme olduğunu göstermektedir. Yani, müziğin diğer bir faydası da bebeğin matematik zekâsının gelişmesine sağladığı katkıdır.

5.Bebeğin Fiziksel Gelişimi Olumlu Etkilenir!

Anne karnında müzik dinleyen bebeklerin, müziğin ritmine göre hareket etmeye başladıkları ifade edilir. Bebeğin doğumdan sonra zaman içerisinde çeşitli fiziksel gelişimlerinin tamamlanmasıyla birlikte hareketleri yerini oynamaya, ellerini çırpmaya ve dans etmeye bırakır. Bebeğin yapmış olduğu bu hareketlenmeler, vücudunda bulunan küçük kas ve kaba motor becerilerinin de gelişmesine destek olur.

6.Sosyal Gelişim Artışı!

Müzik evrenseldir ve farklı dillerle kültürlerin birbirine yakınlaşmasına yardım eder. Müzikle beraber büyüyen bebeklerin, zaman içerisinde sosyal iletişimlerinin de geliştiği bilinir.

7.Uyku Düzeni!

Bebeklerin uyku düzenleri, doğumdan önce bile belirlenmeye başlar. Anne karnında bebeğe müzik dinletmek, bebeğin uyku düzenini düzenleyebilir ve rahatlamasına yardımcı olabilir.

8.Bağışıklık Sistemi!

Araştırmalar, müziğin bebeğin bağışıklık sistemi üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu göstermiştir. Anne karnındaki bebeklere müzik dinletmek, bağışıklık sistemlerinin güçlenmesine yardımcı olabilir.

 

Sonuç olarak, anne karnında bebeğe müzik dinletmek birçok fayda sağlayabilir. Ancak, müzik seçimi ve yüksek ses seviyelerinden kaçınmak önemlidir. Doktorunuzla konuşarak, bebeğinize dinletebileceğiniz uygun müzikler hakkında bilgi alabilirsiniz.

 

YouTube kanalımızda annelerimize özel yayınladığımız anne karnında bebeğe dinletilmesi uygun içeriklere göz atabilirsiniz. https://www.youtube.com/@HappyMomHappyKids

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar

Gebelikte Cilt Değişiklikleri

Gebelik, kadının vücudunda pek çok fizyolojik değişikliğe yol açar...

Hamilelikte Yapılması Gereken Tıbbi Testler

Hamilelik sürecinde, annenin ve bebeğin sağlığını izlemek ve olası...

Doğuma Hazırlık Kursları ve Eğitimler

Doğuma hazırlık kursları ve eğitimler, anne ve baba adaylarının...

Bebeğin Kalp Atışı ve Hareketlerinin Takibi

Hamilelik sürecinde bebeğin kalp atışı ve hareketlerinin düzenli olarak...

Hamilelik Döneminde Dengeli ve Yeterli Kalori Alımı Hakkında 5 Başlık!

Hamilelik döneminde dengeli ve yeterli kalori alımı, hem anne...

Pişik Kremi Seçiminde Dikkat Etmen Gerekenler ve Marka Değerlendirmeleri!

Pişik kremi çeşitleri iki farklı olarak üretiliyorlar. Önleyici ve tedavi...

Hamilelik Döneminde Evde Yapabileceğiniz 8 Güvenli Egzersiz

Gebelikte egzersiz yapmak gerçekten faydalıdır, ancak her gebelik farklı...

Hamilelik ve Cinsellik: Detaylı 1 Rehber

Hamilelik ve cinsellik, birçok çift için hem duygusal hem...

Hamilelikte Stresin Etkileri ve Stresi Azaltmanın 5 Yolu 🧘‍♀️

Hamilelikte stres, anne ve bebek sağlığı üzerinde önemli etkiler...

Gebelikte Bulantı ve Kusmalar Ne Zaman Başlar? Nasıl Hafifletilebilir?

Hamileliğin başladığı andan itibaren vücutta fizyolojik anlamda birçok farklılık...
Önceki İçerik
Sonraki İçerik