back to top

Daha Sağlıklı Bir Hamilelik Geçirmek İçin Bilinmesi Gerekenler!

Hamile olduğunu öğrenen her kadın, daha sağlıklı ve daha az riskli bir hamilelik geçirmek için araştırmalar yapmaya, tüyolar öğrenmeye çalışır.

Genel olarak hamilelik döneminde hem bebek hem de anne adayı açısından dikkat edilmesi gerekenler vardır. Bunlar, hamilelik sürecinde kimi zaman anne adayının konforunu artırır, kimi zamanda bebeğin sağlığı açısından hayati önem taşır.

Folik Asit Kullanın!

Gebelik süresince folik asit alımı, doğan bebeklerde merkezi sinir sistemi anomalilerini önemli ölçüde azaltmaktadır.

Folik asidin çok rastlanan sipina bifida adı verilen omurganın açık kalması, ensefalosel adı verilen beynin kafatası kemiğinin dışına çıkması ve anansefali adı verilen beynin gelişmemesi gibi hastalıkların görülme olasılığını %70 azalttığı bilinmektedir.

Bunun dışında, diğer vitaminlerin de uygun dozda alınmasıyla kalp ve böbrek hastalıkları kısmen önlenebilmektedir.
Hamilelik planlayan kadınların, yaklaşık 1,5 ay öncesinde folik asit desteğine başlaması önerilir. Doktorunuzun önerisiyle, folik asidi ortalama 2. Trimester dönemine kadar kullanabilirsiniz.

Egzersizi İhmal Etmeyin, Ama Ağır Egzersizlerden Kaçının!

Gebelik süresince yapılan egzersizin anne adayının sancılarının azalmasından, doğum sürecinin kolay geçmesine kadar pek çok yararı vardır. Ancak hamilelikte yanlış hareketler yapılması da oldukça risklidir.

Yapılan egzersizlerin aşırı yorgunluğa sebep olmayacak düzeyde olması büyük önem taşır. Hamile pilatesi, hamile yogası, açık hava yürüyüşleri gibi sizi yormayacak ancak esnekliğinizi ve formunuzu koruyacak spor dalları hamilelik sürecinde önerilmektedir.

Fakat bisiklete binmek, ağırlık kaldırmak, koşu yapmak gibi ani, keskin ve ağırlık içeren spor dallarından uzak durmak hamilelikte dikkat edilmesi gerekenler listesinin en başında yer alır.

Sağlıksız Besinlerden Uzak Durun!

Hamilelikte dikkat edilmesi gerekenler listesinde başı çekenlerden diğeri ise beslenme sürecidir. İlk 3 ay anne karnındaki bebek, anne adayının beslenmesinden olumlu ya da olumsuz etkilenmez.

Bu süreçte gebede mide bulantıları ve koku hassasiyeti başlamışsa; midesini bulandıran gıdaları tüketmek zorunda değildir.

Beslenme süreciyle ilgili hamilelikte dikkat edilmesi gerekenler 3. aydan sonra önem taşımaya başlar. Gebeliğin ilk 3 ayında ise folik asitten zengin gıdalar önemlidir.

Çalışma Şartlarınızı İyileştirin!

Risksiz ve sağlıklı bir gebeliğin diğer koşulu ise çalışan kadınların çalışma koşullarını düzeltmesidir.

Bebeğinizin veya sizin zarar göreceğiniz gazlar veya zararlı kimyasallardan uzak durun, enfeksiyon riskini azaltın veya yüksek gerilim ve radyoaktiviteye maruz kalmayın. Gerekiyorsa çalışma saatlerinizde iyileştirme isteyin.

Kilonuza Dikkat Edin!

Hamilelik planlıyor ancak kilonuz fazla ise öncesinde kilo vermeye çalışın. Fazla kilo anne adayında yüksek tansiyon ve şeker riskini arttırır.

Zayıf anne adayları ise erken doğum ve düşük açısından risk altındadır. Beden kitle indeksine göre 18’in altı zayıf, 27’nin üstü şişman olarak değerlendirilir.

Mevcut Hastalıklarınızı Tedavi Ettirin!

Tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlığınız varsa mutlaka gebelik öncesinde tedavi ettirmelisiniz.

Özellikle tiroid, şeker veya tansiyon gibi rahatsızlıklarda dikkatli olunması gerekir. Anne ve baba adayında kan uyuşmazlığı varsa, bunun da önceden bilinmesi gerekir.

Buna göre doktorunuz gebelik sürecinde tüm önlemleri alıp, sağlıklı bir gebelik için gerekli koşulları oluşturabilir.

Dilediğinizi Yemeyin!

Hamilelik sürecinde anne adayının protein, kalsiyum, fosfor, magnezyum gibi vitaminleri alması şarttır. Bu nedenle et, süt ve süt ürünler ile sebze ve meyve tüketimine ağırlık verilmelidir. Ancak salam, sucuk, sosis gibi işlenmiş gıdalar ince bağırsakta bakteri üretimini tetikleyebileceği için bu tür gıdalardan uzak durulmalıdır.

3 ana 3 ara öğün ile beslenme düzeni en sağlıklı beslenme şeklidir. Bu şekilde kan şekeriniz kontrol altında kalarak ani yemek krizlerine dönüşmez.

Anne adayının aşerdiği şeyleri yerken porsiyon kontrolü yapması da hamilelikte dikkat edilmesi gerekenler arasında yer alır. Sağlıksız besinlerin çok sık ve fazla porsiyonlarla tüketilmesi bebekten ziyade annenin kilo alımını hızlandıracaktır.

Miyom ve Kistleri Hafife Almayın!

Rahimde miyom varsa, gebelik döneminde bu miyom büyüyüp ağrılara sebep olabilir. Yumurtalık kistleri ise dönerek burkulma veya çatlama gibi acil operasyon gerektiren durumlara neden olabilmektedir.

Dolayısıyla gebelik öncesinde miyom ve kistler değerlendirilmeli, riskli görülürse gebelik öncesinde çıkarılması düşünülebilir.

Anemi İhtimalini Araştırın!

Derin Anemi, bebeklerin erken ve düşük doğum ağırlığı ile dünyaya gelmesine neden olur. Akdeniz anemisine ülkemizde çok sık rastlanıldığı için, eğer anne taşıyıcı ise babanın da mutlaka test yaptırması gerekmektedir.

Hem anne hem baba taşıyıcı ise yaşamı tehdit eden ve hayat boyu takip edilmesi gereken ‘derin anemisi’ olan bir bebek doğma riski yüksektir.

Bu nedenle çiftlerin evlenmeden önce tam kan sayımı yaptırması ve ‘anemi’ olup olmadıklarının anlaşılması önemlidir.

Sigara ve Alkole Veda Edin!

Sigara veya alkol kullanan kadınlar için gebelik dönemi, bu alışkanlıklarından vazgeçmeleri adına mükemmel bir fırsattır. Pek çok araştırma sigara ve alkolün erken doğum, düşük doğum ağırlığı ve hatta düşük tehdidi oluşturduğunu ortaya koymaktadır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar

Hamilelik Döneminde Kilo Kontrolünü Sağlıyoruz!

Gebelik öncesi ve gebelik dönemindeki beslenme şekli ile bebeğin...

Hamile Yogası Yapıyoruz! 🧘‍♀️

Hamilelik yogası, anne adayları için bedensel ve zihinsel rahatlama...

Cinsel İsteksizlik Hamilelik Döneminde Normal mi?

Hamilelikle birlikte anne ve baba olma kimliğinin gelişimi, çiftler...

Hamilelik Döneminde Folik Asitin Önemi

Folik asit, B9 vitamini olarak da bilinen ve özellikle...

Doğum Sancısını Tanıyalım!

Doğum sancısı her anne adayında farklı bir şekilde görülür....

Hamilelik Serüveninde Merak Ettiğin Sorular ve Cevapları

Hamilelik, özellikle ilk kez anne olacak kadınlar için pek...

Üçlü Tarama Testi Nedir? Ne Zaman ve Nasıl Yapılır?

Hamilelik boyunca hem anne hem de bebeğin sağlığını izlemek...

Hamilelik Döneminde Mandalinanın Faydaları ve Tüketirken Dikkat Etmen Gerekenler

Hamilelik döneminde meyve tüketimi, hem anne hem de bebeğin...

Hamilelik Öncesi ve Sonrası Pozlar!

HappyMom ailesi olarak en sevdiğimiz konulardan birisinin öncesi ve...

Hamilelikte En Çok Araştırılan Konulardan Biri: Genital Bölge Temizliği!

Hamilelik sürecinde genital bölge temizliği, hem annenin sağlığı hem...