Hamilelikte Kahvaltı
Kahvaltı herkes için en önemli öğündür. Ancak hamilelik döneminde daha da önemlidir. Uzun saatler sonrası alınan ilk öğün olması ve anne karnındaki bebeğin birçok ihtiyacının anneden karşılanması kahvaltının daha da iyi planlanmasını gerektirir.
İştahsızlık, bulantı, kusma gibi hamileliğin getirdiği bazı sorunlar sabah iştahını azaltabilir. Böyle durumlarda yataktan kalmadan tuzlu kraker, galeta ve su tüketip yarım saat sonra kahvaltı edilebilir. Yoğurt-müsli, meyve salatası ve tahıl gevreği gibi kolayca tüketilen sağlıklı kahvaltılıklar böyle dönemler için uygun kahvaltı seçenekleridir.
Her hamile bayanın günlük alması gereken enerji ve besin öğeleri miktarı diyetisyeni tarafından hesaplanmalı ve tüketeceği yiyecek miktarı hakkında kişi bilgilendirilmelidir. İdeal bir kahvaltı temel besin gruplarının hepsini içermelidir.
Peynir ve Yumurta: Et grubunda bulunan proteinden zengin en önemli kahvaltılık besinlerdir.
Domates, Biber, Maydanoz, Dereotu, Salatalık (Mevsime göre): Özellikle C ve A vitamininden zengin olan sebze grubu yiyecekler birçok besin öğesinin emilimini arttırırken vücudun su ve lif ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılar.
Ekmek, Tam Taneli Tahıl Gevrekleri, Tam Buğday Unuyla Yapılmış Simit veya Çörekler: Vücudun yakıtı olan karbonhidratların en önemli kaynağı tahıl grubudur. B Grubundaki bazı vitaminler ve lif ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılar.
Portakal, Karpuz, Kayısı, Üzüm: Taze ve kuru meyveler en önemli şeker ve vitamin kaynağıdır. Sabah düşen kan şekerinin düzenlenmesi için ve su ihtiyacının önemli ölçüde karşılanması için gereklidir.
Ceviz, Zeytin, Fındık, Zeytinyağı: Yağ grubu yiyecekler barsakların düzenli çalışmasını sağlaması dışında kalp ve damar sağlığını korumak için önemlidir. Zeytin ve zeytinyağında bulunan oleik asit ve cevizde bulunan omega 3 yağ asitleri anne karnındaki bebeğin de zekâ gelişimi için çok önemlidir.
Süt, Yoğurt, Taze Peynir: Kalsiyum, fosfor, protein ve diğer birçok besin öğesi içeren süt grubu besinler tokluk süresini uzatır, annenin kemiklerinden kalsiyum çekilmesini önler. Bu sayede annenin kemik, diş ve eklem sağlığı için eksiksiz tüketilmesi gereken besinlerdir. Ayrıca bebeğin de kemik gelişimi açısından çok önemlidir. Hamileliğin getirdiği kasılmalar, kramplar, bulantılar ve tansiyon değişikliklerini önlemek için kahvaltıda mutlaka süt grubu bir yiyecek bulundurulmalıdır.
İdeal bir kahvaltıda yukarıda belirttilen 6 besin grubundan yiyecek mutlaka yer almalıdır.
Sağlıklı bebek dünyaya getirmek için hamilelikte sağlıklı beslenmek gerekir. Unutmayın yaşamımız doğunca değil anne karnına düştüğümüz an başlıyor. Sağlık, huzur ve mutluluklar dilerim.