back to top

Hamilelikte Sindirim Sorunları ve Çözümleri

Hamilelik döneminde yaşanan bazı durumlar oldukça rahatsız edici bir hal alabilir. Sevdikleriniz vücudunuzda dışarıdan görülen fiziksel değişikliklere odaklanırken, iç tarafta hormonlarınız ilk günden itibaren hızlı bir değişim yaşar. Hormonlar, bu değişime bağlı olarak tat ve koku alma duyularınızı, yeme içme alışkanlıklarınızı önemli ölçüde etkiler. Aynı zamanda sindirim sistemi kaynaklı bazı şikayetlerin oluşmasına sebep olabilir.

Hamilelikte Yaşanan Sindirim Sorunları Nelerdir?

Gebeliğin ilk haftalarından itibaren yaşanan sorunlar, genellikle sindirim sisteminde meydana gelen değişikliklerden kaynaklanır. Hamilelik döneminde mide ve bağırsak düzeninin olumsuz etkilenmesiyle beraber bazı can sıkıcı problemlerin ortaya çıkması kaçınılmaz olur.

Hamilelikte Kabızlık

Hamilelik döneminde hormon seviyelerindeki değişimlerin ardından kabızlık şikayeti ortaya çıkabilir. Bağırsak ve mide, hormonal değişikliklerden dolayı gevşemeye başlar. Rahmin de büyümesiyle beraber mideye, ince ve kalın bağırsaklara uygulanan baskı artar. Bunun sonucunda sindirim sistemi daha yavaş çalışmaya başlar ve bu durum kabızlığa neden olur. Gebelik döneminde kabızlığın etkilerini azaltmak için bol bol sıvı alınması ve lifli besinlerin tüketilmesi gerekir.

Hamilelikte Kabızlık Problemini Azaltmanın Yolları

Kabızlıkta da şişkinlik gibi, progesteron hormonu etkilidir. Bunun için hamilelerin yaklaşık %50’si kabızlık sorunuyla karşı karşıya gelebilir. Özellikle gebeliğin son 4 ayında bu sorunla sıkça karşılaşabilirsiniz. Gebelikte kabızlık problemlerini azaltmak için şu yolları izleyebilirsiniz.

  • Öğünlerinizde çok fazla yemek tüketmeyin. Az az fakat sık sık yemek yiyin. Hızlı yemek yemekten kaçının. Yiyeceklerinizi ağzınızda iyi öğütün.
  • Kabızlığın en önemli nedenlerinden biri sıvı tüketiminin yetersiz olmasıdır. Gebelere genellikle günde 10-12 bardak su tüketilmesi önerilir.
  • Kahve tüketimini azaltın. Alkol ve sigaradan uzak durun.
  • Fazla baharatlı, soslu ve yağlı yiyeceklerden kaçının. Kızartmaları hayatınızdan çıkarın.
  • Gazlı içecekler ve şekerli meyve suları şişkinliğe yol açan yüksek düzeyde früktoz içerir. Aynı zamanda rafine şekerler de bu gruba dahildir. Tatlı ihtiyacınızı şeftali, kayısı, karpuz gibi tatlı meyvelerden alın. Mevsiminde değilseniz kuru meyveler size bu konuda yardımcı olacaktır.
  • Gaz ve şişliğe neden olacağı için sakız çiğnemeyin.
  • Lifli gıdalarla beslenmeye öncelik verin.

Hamilelikte Hazımsızlık

Hamilelik boyunca en sık rastlanan rahatsızlıklardan biri de şişkinlik. Bağırsak ve mide hareketlerindeki yavaşlama; gaz, kabızlık ve hazımsızlık sorunlarının yaşanmasına neden olur. Hormon seviyesinin artmasıyla mide ve bağırsaktaki yiyeceklerin sindirimi yavaşlayabilir. Uzman tavsiyesiyle oluşturulan beslenme programlarını uyguladığınızda şişkinliğin önemli ölçüde azaldığını fark edebilirsiniz.

Hamilelikte Hazımsızlığa Ne İyi Gelir? 

Hamilelikte hazımsızlık belirtilerinin başında tokluk hissi, mide ekşimesi, sürekli geğirme hissi, mide bulantısı ve şişkinlik gelir. Hamilelikte sindirim probleminin ve hazımsızlık hissinin azalması için bazı tedbirleri alabilirsiniz.

  • Baharatlı yiyecekler ile kafeinli içeceklerden kaçının. Yağlı yiyeceklerden ve kızartmalardan uzak durun.

  • Yemekle birlikte aşırı sıvı almak hamilelikte hazımsızlığa yol açar. Yemeklerden önce, sonra ve yemekle birlikte su içmemeye özen gösterin.

  • Az miktarlarda ve sık beslenmek sindirimi kolaylaştırır ve hazımsızlığı önler. Ana öğünlerinizi küçük ara öğünlere bölebilirsiniz.

  • Uyku saatinden birkaç saat önce yemek yemeyi sonlandırın. Özellikle uyku öncesi ağır yemekler yemeniz midenizin ekşimesini ve hazımsızlığı tetikler.

  • İnce yastık yerine omuz hizanızda başınızı destekleyen yastıkları tercih edin.

  • Kırmızı erik hamileler için sindirim sorunlarından kurtulma yoludur. Kırmızı erik, erik suyu ya da kuru erik sindirim sorunlarınızın çözümüne yardımcı olur.
  • Hamilelikte kullanılan ilaçlarlar gaz yapabilir. Bu tür problemlerde mutlaka doktorunuza danışın.
  • Hamilelikte sindirim sorunları ve kabızlık olmaması için düzenli olarak egzersiz yapın. Eğer çok hareketsizseniz, biriken gaz kütleleri de hareket etmez. Pelvis egzersizleri gibi basit hareketler, vücudunuzda birikmiş gazın salınmasına yardımcı olur.

Hamilelikte hazımsızlık, bazı durumlarda oldukça rahatsız edici olabilir. Böyle bir sıkıntı yaşamanız halinde doktorunuza danışarak destek alabilirsiniz.

Hamilelikte Reflü

Birçok anne adayı hamilelik sürecinde reflü kaynaklı şikayetlere sahip olabilir. Rahmin genişlemesiyle mideye uygulanan baskı arttığı için yiyeceklerin hızlıca parçalanması engellenir. Basıncın oluşmasıyla midede bulunan gıdaların yemek borusuna ilerlemesi reflüye sebep olur. Ardından ağza acı su gelmesi ve mide yanması gibi semptomlar ortaya çıkar.

Daha çok hamileliğin ilk üç ayında görülen reflü, ikinci ve üçüncü trimesterde azalmaya başlar. Doğumdan sonra mide yanması ve ağza acı su gelmesi gibi sorunlar tamamen ortadan kalkar.

Hamilelikte Reflüye Ne İyi Gelir?

Reflüyü alkol ve kahve gibi kafein içeren maddeleri tüketmek tetikler. Ayrıca fazla yağlı gıdalar da reflüyü tetikleyeceğinden bunların haricindeki gıdalar tercih edilmelidir. Bu gibi tercih edilebilir gıdaların arasında elma, muz, fırınlanmış patates, brokoli, lahana, bezelye, taze fasulye, balık gelir. Süt ve süt ürünlerinin de az yağlı olanlarından keçi peyniri tercih edilebilir.

Ayrıca uyku esnasında anne adayının başının altına omuzlarını da kapsayacak şekilde koyacağı yastık reflünün tetiklenmesini önleyecektir. Böylece mide asidi geri kaçamaz. Dinlenirken ve uyurken de sol tarafa yatmak iyi bir yöntemdir. Çünkü sağ tarafa yatmak mideyi yemek borusundan daha yukarı çıkaracağı için reflüyü tetikleyebilir. 

Ayrıca kıyafetler vücudu sarmamalı ve sıkmamalıdır. Özellikle bel bölgesinin rahat olmasına önem gösterilmelidir. Bütün bunların haricinde uzman bir hekim tarafından verilen diyet ve bu diyeti uygulamak reflü şikayetlerini büyük oranda azaltacaktır. Bunların haricinde reflüye iyi gelecek yöntemler şu şekilde sıralanabilir:

  • Yemekleri yavaş yemek ve iyi çiğnemek. Yemekte sıvı alımını sınırlamak
  • 2 saatte bir az miktarda yemek yemek
  • Kilo alımını sınırlamak
  • Kafeinli içecekleri ve yağlı gıdaları fazla tüketmemek
  • Domates ve turunçgillerin tüketiminde aşırıya kaçmamak

Hamilelikte İshal

Hamilelik sürecinde vücut eskiye kıyasla daha hassas olduğu için tüketilen besinlere daha fazla dikkat etmek gerekiyor. İshal, bozulması yakın olan gıdaların tüketilmesinin ardından vücudun savunma mekanizmasının harekete geçmesiyle oluşabilir. Fazla meyve tüketmek, arıtılmamış su içmek ve diyabet de hamilelikte ishal riskini artıran faktörler arasında. Tüketilen besinlere dikkat edildiğinde ishalin önüne geçmek mümkün.

Hamilelikte İshal İçin Öneriler

Hamilelik dönemindeki ishal şikayetleri çoğunlukla endişelendirmeyi gerektirmeyecek kadar normaldir. İshale iyi gelecek gıdaların olduğu diyetler uygulamakla yetinilebilir. Zaten çoğunlukla bir-iki gün içinde ishal geçer. Beslenme düzenine dikkat etmek, kızartma gibi ağır yiyeceklerden uzak durmak, lifli gıdaları bir süre tüketmemek de ishale çözüm olabilir.

 Antibiyotik kullanma konusunda temkinli olunmalıdır. İshal yanında başka şikayetler varsa ve tahlillerde önemli bir enfeksiyon olduğu ortaya çıkmışsa doktor tavsiyesine uygun şekilde ilaç kullanılmalıdır.

Papatya çayının ishale iyi geldiği bilinir. Bu nedenle papatya çayı da içilebilir. Diğer yandan hamilelik döneminde bitki çaylarının kullanımı konusunda doktora danışmak gerektiği unutulmamalıdır. Çünkü bitki çaylarının faydaları yanında özellikle hamilelik dönemi için olumsuz yan etkileri de olabilir.

Hamilelik Döneminde Tüketilmemesi Gereken Besinler

Hamilelikte yaşanan bağırsak ve mide rahatsızlıklarının önüne geçebilmek için bazı besinlerden uzak durulması gerekir.

  • Salam, sosis ve sucuk gibi işlem görmüş gıdaların hazımsızlık, şişkinlik ve kabızlık gibi sindirim sorunlarına yol açma ihtimali yüksek.
  • Çiğ yumurtadaki salmonella bakterisi sindirim sistemine zarar verebilir. Bu sebeple çiğ veya az pişmiş yumurta yemekten kaçınmak gerekir.
  • Hamilelik sürecinde gıda zehirlenmesi gibi bir durumla karşılaşmamak için çiğ ve az pişmiş yiyeceklerin tüketilmemesi gerekir.
  • Gazlı ve şekerli içeceklerden, ev yapımı olmayan meyve sularından kaçınmak oldukça önemli. Bu içecekleri tükettiğinizde şişkinlik, ishal veya kabızlık yaşama ihtimaliniz oldukça yüksek.
  • Yağlı ve kızarmış yemeklerden uzak durmalısınız.
  • Fasulye, soğan ve lahana ile yapılan yemekler şişkinliğe sebep olabilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar

Doğum Sancısını Tanıyalım!

Doğum sancısı her anne adayında farklı bir şekilde görülür....

Hamilelik Serüveninde Merak Ettiğin Sorular ve Cevapları

Hamilelik, özellikle ilk kez anne olacak kadınlar için pek...

Üçlü Tarama Testi Nedir? Ne Zaman ve Nasıl Yapılır?

Hamilelik boyunca hem anne hem de bebeğin sağlığını izlemek...

Hamilelik Döneminde Mandalinanın Faydaları ve Tüketirken Dikkat Etmen Gerekenler

Hamilelik döneminde meyve tüketimi, hem anne hem de bebeğin...

Hamilelik Öncesi ve Sonrası Pozlar!

HappyMom ailesi olarak en sevdiğimiz konulardan birisinin öncesi ve...

Hamilelikte En Çok Araştırılan Konulardan Biri: Genital Bölge Temizliği!

Hamilelik sürecinde genital bölge temizliği, hem annenin sağlığı hem...

Hamilelikte Grip ve İyileşme Yolları

Hamilelik sırasında grip, anne adayları için özellikle dikkat edilmesi...

Doğum Korkusu Nedir? Doğum Korkusuyla Nasıl Mücadele Edilir?

Minicik bir bebeği avuçlarınızın arasına almak, kokusunu içinize çekmek,...

Sigarayı Birlikte Bırakalım! 💪

Yaşamın her evresinde, cinsiyet ayırmaksızın herkese zarar veren en...

İkili Tarama Testi Hakkında En Çok Merak Edilenler

Hamilelik dönemi bir kadının hayatı boyunca yaşadığı en hassas,...