Anne ve Bebek İçin Alışveriş Listesi
Bebek haberini aldığınız günden itibaren hayatınızın tüm odak noktası ve merkezi bir anda küçücük bir şey olup çıkıveriyor. Hamileliğin getirmiş olduğu doğal bir sonuç olan kilo alma ve karnın çıkması anne adayı için temel ihtiyaçların da farklılaşmasına neden olurken aynı zaman da dünyaya sizin hazırladığınız pencereden girmekte olan bebek için hazırlıkların yapılması gerekiyor. Anne ve bebek için alışveriş yaparken neler almalı? Nelere dikkat etmeliyiz? Detaylar yazımızın içinde saklı.
Anne İçin Alışveriş Listesi
1- Kıyafetler ve Çanta
Alışveriş listesinin başında mutlaka kıyafetler gelmektedir. Hamilelikle birlikte artan kilolar ve bebeğin giderek büyümesi artık eski kıyafetlerinize sığamayacağınız anlamını taşımaktadır.
- Hamile Kıyafeti
Kısa süreli kullanım da olsa belinden lastikli pantolon veya taytlar, üst bluzlar almakta bu dönem de fayda var. Hamilelikten sonra rafa kaldırılacağını düşünerek sadece bu dönem için ihtiyacınızı karşılayacak kadar almanız yeterli olacaktır.
📌 Sizler için araştırma yaparken bazı pratik çözümlere de rastladık. Pantolonlarınız için ufak bir lastik kullanarak pantolonlarınızı göbeğinizin büyüklüğüne uygun hale getirebilirsiniz. Bu yöntem için 2-3 cm uzunluğunda bir lastik gerekmektedir. Düğme deliğine dikerek boyutunu dilediğiniz gibi küçültüp büyüterek düğmeye takabilirsiniz. Üstüne bir bluz ile kimsenin fark etmeyeceğine eminiz! 🙂
- Anne-Bebek Çantası
Anne-bebek çantası doğum sonrası süreçte her şeyiniz olacak diyebiliriz. Bu nedenle kullanışlı sağlam kolay taşınabilir ürünler tercih etmelisiniz. Sizler için büyük bir özenle tasarladığımız HappyMom marka çantalarımıza göz atabilirsiniz.
2- Cilt Bakım Ürünleri
Hamilelik sürecinizde kullandığınız ürünlerin içeriklerini mutlaka incelemelisiniz. Mümkün olduğunca kimyasal içeren her türlü üründen uzak durmakta fayda var.
- Çatlak Kremi
Karın bölgesinin giderek büyümesiyle ve artan kilo artışlarına paralel olarak cildinizde çatlak oluşmasını engellemek için alışveriş listenize çatlak önleyici krem yazmayı kesinlikle atlamamalısınız.
- Nemlendirici Kremler
Hamilelikle beraber cilt tipinde de değişiklikler olmaktadır. Bu süreci gözlemleyerek cilt tipinize uygun nemlendirici kremler de alabilirsiniz.
3- Doğum Sonrası İhtiyaçlar
Doğum sonrası işinizi kolaylaştırmak için bazı ürünlere ihtiyacınız olacak. Hastane çantanıza da mutlaka eklemenizi öneririz.
- Hamile/Lohusa Pijamaları
Öncelikle karar vermeniz gereken şey alt-üst takım mı, yoksa tek gecelik kullanarak mı rahat edeceksiniz? Bizim önerimiz özellikle ilk günler için gecelik tercih etmeniz. Hastanede yapılacak kontroller ve tuvalet ihtiyaçlarınız için en pratik olandır. Daha sonrasında kullanmak için de alt-üst takım alarak kullanım sağlayabilirsiniz. Bir çoğunda bulunur fakat yine de göbek kısmının genişletilebilir olmasına ve emzirme anında rahat açılabilecek bir sistemin olup olmadığını mutlaka kontrol ediniz.
- Emzirme Sütyeni/Atleti
Emzirme anında pratik olabilecek bu ürünleri mutlaka tercih etmelisiniz. Doğum sonrası bedeninizde değişiklik olabilir. Doğum sonrası dönüşümlü olarak kullanım için bir kaç adet alarak doğum sonrası ihtiyaç halinde sayısınız artırabilirsiniz.
- Göğüs Pedi/Kalkanı
Doğumdan sonra sütünüz gelmeye başladığında sızıntılar da olacaktır. Kıyafetinizi sürekli değiştirmek zorunda kalmayacağınız bu ürünler hayat kurtarıcı olacak. Hava alabilen pedler ya da kalkan tercih etmelisiniz. Bebeğiniz ilk dönemler meme ucunun etrafını kavramakta zorlanabilir. Göğüs kalkanı tercih ederken aynı zamanda emzirmeye uygun aparat olmasına da dikkat edebilirsiniz.
- Lohusa Pedi
Doğum sonrası lohusa kanaması denen yaklaşık 40 gün süren fakat ilk günler çok yoğun olan bir kanamanız olacak. Özellikle ilk günler sık sık değiştirme zahmetinde bulunmamak için bu ürünleri tercih etmelisiniz.
- Göğüs Ucu Kremi
Göğüs ucu çatlağı sizi en çok zorlayan konulardan biri olabilir. Bu nedenle liste başı ürün için göğüs ucu kremini ekleyebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken silmek zorunda kalmayacağınız içeriği temiz ürünler tercih etmek. Bazı uzmanlar hamileliğin son haftasından itibaren kullanılmasını önermekte. Siz de kendi doktorunuza danışarak son haftalarınızda kullanıma başlayabilirsiniz.
- Süt Sağma Pompası ve Süt Saklama Poşeti
Piyasada çok fazla çeşidi bulunan süt sağma pompalarını ihtiyaç halinde kiralayabileceğiniz yerler de mevcut. Ayrıca hastanenizde de olup olmadığını danışabilirsiniz. HappyKids Forum’da 2.el satış etiketini kullanarak da annelerimizin elinde bulunan ürünleri satın alabilirsiniz. Sağdığınız ve fazla olan sütünüzü saklamak için de süt poşetleri tercih edebilirsiniz.
Bebek İçin Alışveriş Listesi
Anneye göre bebeğin ihtiyaçlarının daha fazla olduğu aşikârdır. Doğumundan itibaren bebeğinizin ihtiyaç duyacağı her şeyi ise siz değerli anne adayları için maddeler halinde derledik.
1- Temizliği ve Bakımı İçin Gerekenler
- Bebek Bakım Ürünleri
Bebek şampuanı, bebek losyon/yağı, yüz kremi, pişik önleyici krem. Bebek bakımında temel ihtiyaçlarınız bunlardır. Doğumun ilk zamanları bebek yağı tercih edebilirsiniz, özellikle masaj yaparken çok kullanışlı olacaktır. Pişik önleyici kremler de doğumun 2.haftasından itibaren kullanılabilir. Tercih edeceğiniz ürünler mutlaka temiz içerikli ve bebeklere özel ürünler olmalıdır.
Tırnak bakım seti de listenizde mutlaka bulunmalıdır. İlk dönemler tırnakları çok yumuşak olduğu için törpü tercih edebilirsiniz. Törpünün yeterli olmadığı yerde makas ve daha sonrası için tırnak makası kullanılabilir.
- Burun Aspiratörü
Sümkürme refleksine sahip olmayan bebekler için tasarlanan aspiratörlerde fazla güç uygulanmamasına dikkat edilmeli, yumuşak uçlu başlıklar kullanılmalı ve narin hareketlerle kullanım sergilenmelidir.
HappyMom Burun Aspiratörü Ürünlerini İnceleyebilirsiniz.
- Alt Bakım Ürünleri
Bebek bezi, ıslak mendil ve alt değiştirme örtüsü de doğumdan önce alarak evinizde bulundurmalısınız. Bebekleriniz sandığınızdan hızlı büyüyecek! Bu nedenle küçük beden bebek bezlerinden çok fazla stok yapmamanızı öneririz. Islak mendillerde de yine bebeklere uygun ve temiz içerikli ürünler tercih etmelisiniz. Alt değiştirme örtüsünü tek kullanımlık tercih etmenizde fayda var. Bolca çiş kazası yaşayabileceğinizi unutmayın. Kullanım açısından pratik olacaktır.
📌Bir kutu içerisine kaynamış soğumuş su, biraz zeytinyağı ve mendil ile de kendi ıslak mendilinizi kullanabilirsiniz. 🙂
- Bebek Termometresi
Özellikle yenidoğan bebeklerin ortam sıcaklığına göre giydirebilmesi evde oluşabilecek soğuk algınlığı veya aşırı terleme sonucu hastalanmamalarının önüne geçebiliyor. Termometre sayesinde sürekli olarak ortamın nem ve ısı dengesini sağlayarak siz de bebeğinizin sağlığını koruyabilirsiniz.
2- Banyosu ve Beslenmesi İçin Gerekenler
- Bornoz ve Havlu
Banyo sonrası havlu ile vücuttaki suyu alabilirsiniz. Daha sonra başlıklı bir havlu ile bebeğinizi giyime hazırlayabilirsiniz.
HappyMom Banyo Ürünlerini İnceleyebilirsiniz.
- Bebek Küveti ve Filesi
Bebek küvetleri 2 çeşit olmaktadır. Ayaklı ve yerde kullanabileceğiniz ürünler. Ayaklı ürünler mutlaka çok pratik ve konforludur fakat güvenlik açısından sizi tedirgin edebilir ve keyifli bir banyo sürecini etkileyebilir. 6.aydan sonra oturarak kullanabileceği aparatlar da mevcut. Bu nedenle büyük paralar ödemeden önce bunu planlayabilirsiniz. Küvet filesini içi köpük olan ürünlerden tercih ederseniz hem konforlu olacaktır hem de kuruması kolay olacaktır.
- Banyo Süngeri
Bebeğin hassas cildine uyumlu, yumuşak bir dokuya sahip olmalıdır. Süngerin üzerinde geniş gözenekler bulunmalı, böylece bolca su emebilmelidir. Hızlı durulanmalı ve kolay kurulanmalıdır. Sıcaklık farklarından ötürü yapısı kolaylıkla bozulmamalıdır.
- Biberon, Emzik ve Mama
Biberona emzirme döneminde de ihtiyacınız olabilir. Evinizde küçük boy da olsa 1 adet biberon bulundurmakta fayda olabilir. Özellikle ilk 6 ay anne sütü büyük önem taşır fakat bazı sebeplerden dolayı emzirme güçlüğü çekebilirsiniz. Her ihtimale karşın evinizde mama bulundurmak isteyebilirsiniz. Emzik kullanacak annelerimiz tercih ederken ay ibaresine dikkat etmelidir. 0+ ay ya da 1+ ay yazan emzikler yenidoğan bebekler için en uygunudur.
HappyMom Beslenme Gereçlerini İnceleyebilirsiniz.
3- Bebeğiniz İçin Gerekli Giysiler
Bebeklerin gelişim süreçleri oldukça hızlıdır. Bu nedenle kıyafet alırken hevesinize kapılıp fazlaca kıyafet almaktan kendinizi frenlerseniz aile bütçenize de katkı sağlamış olursunuz. Hızlı büyüdükleri için aldığınız pek çok kıyafet zaten daha kullanmadan küçülebilir.
- Hastane Çıkış Seti
Bu setlerin içerisinde ihtiyacınız olan her şey bulunmaktadır. Fakat 1 takımdan ibaret olduğunu unutmayınız. Alırken 0-3 ay için kullanıma uygun olmasına dikkat etmek isteyebilirsiniz. Kullanılmadan eve geri getirilen setler de mevcut. Bebeğinizin doğum kilosu ya da boyu %100 tutmayabilir. Biraz iri bir bebişe 1+ ay setler ufak gelebilir. 🙂
- Bebek İç Giyim
Body mutlaka listenizde bulunmalıdır. Çıtçıtlı zıbın da denilen bu ürünler bebeğinizin bezi bırakma sürecine kadar kullanacağınız ürünler olacak. Yaz bebekleri için askılı ya da kısa kollu, kış bebekleri içinse uzun kollu tercih edebilirsiniz.
- Günlük Kullanım ve Uyku İçin Gereken Kıyafetler
Tulum ve alt-üst takım olarak kıyafetler alabilirsiniz. Tulum tercih ederken dikkat etmeniz gereken uyurken de rahatça çıkabileceğiniz ürünler olmasıdır. Ayaklı tulumları uzun süre kullanamayabilirsiniz fakat sürekli çorabını çıkaran bir bebeğiniz varsa tam bir kurtarıcı olacaktır! 🙂
- Yelek/Hırka
Yenidoğanların derisi çok ince olmaktadır. Bu nedenle kendiniz için tercih ettiğiniz kıyafetten 1 kat fazla giydirmelisiniz. Bu süreçte yelek ya da hırka tercih edebilirsiniz.
- Patik ve Çorap
Özellikle gazlı bir bebeğiniz varsa ayaklarını sıcak tutmanız faydalı olacaktır. İnce bir çorap ve üstüne şirin patikler işinizi görecektir. Çorap alırken dikkat etmeniz gereken minik ayak bileklerini sıkmaması. Uzmanlar gece çorap kullanımını önermemektedir, doğumdan sonra 10-15 gün sonrasında patikli tulumlar yeterli olacaktır.
- Önlük ve Ağız Mendili
Ağız içi sindirim sistemi aktifleşmeye başlayan bebeklerde, tükürük bezleri çalışmaya başlar ve salgı üretir. Üretilen bu salgının yoğunluk miktarına göre bebeklerde salya akması görülür. Yutma refleksi henüz gelişmemiş miniklerin, yoğun salgıyı yutması mümkün olamayacağı için salya akması görülebilir. Kıyafetlerin ıslanmaması için bolca önlük ya da ağız mendili tercih etmelisiniz.
- Eldiven
Yenidoğan bebekler biraz hırçın olabilir. 🙂 Tırnakları ile kendine zarar vermemesi için ilk haftalarda eldiven tercih edebilirsiniz. Çok fazla almanıza gerek olmayacaktır çünkü kendini keşfetmesi için bir süre sonra eldivenlerle vedalaşmanız gerekmektedir.
- Şapka
Zamanında doğan bebeklerde ilk 10 gün, erken gelen bebeklerde ilk 15 gün başlık takılması yeterlidir. Bebekler hava sıcaklığı 16 ila 22° gibi ılık bir havada rüzgar ve güneş yokken, dışarı şapkasız çıkabilir. Soğuk havalarda ve yaz mevsiminde bebeğe şapka takılmasını öneriyoruz. Bebek altı aylık olduktan sonra kendinizi yoklayın; siz üşüyorsanız o da üşüyordur, siz sıcaktan bunalıyorsanız o da bunalıyordur.
HappyMom Bebek Giyim Ürünlerini İnceleyebilirsiniz.
4- Odası İçin Gerekenler
Henüz dünyaya gelmeden her şeyinin tas tamam olmasını her anne ve baba ister. Odasını hazırlarken kısa süreliği bir panik yaşanmaması için listede olması gerekenler ise aşağıdaki gibidir.
- Bebek karyolası
- Telsiz
- Yorgan, çarşaf, nevresim takımı
- Battaniye ve pike
- Cibinlik
- Minder
- Gardırop
- Şifonyer
5- Seyahat İçin Gerekenler
Onun konforu her şeyden önce gelir. Bu yüzden listeye bunları eklemek faydalı olabilir.
- Bebek malzeme çantası
- Bebek arabası
- Araba koltuğu
- Kanguru
- Ana kucağı