Balık Yağı Erken Doğum Riskini Azaltıyor!
Yeterli omega 3 alımı anne adaylarının daha iyi gebelik süreci geçirmesi ve bebeğin sağlıklı ölçümlere sahip olması sağlıyor.
Balık yağı ve balık tüketiminin gebelikten kaynaklanan hipertansiyonu, düşük veya prematüre doğumu önler ve doğum kilosunu arttırır.
Yetersiz Beslenme Bebeğin Sağlığını Etkiliyor!
Gebelik insan hayatında beslenmenin en önemli olduğu evrelerden biridir. Gebelik süresince annenin beslenmesi ve yaşam şekli kendi sağlığı için olduğu kadar, bebeğin sağlığı için de önemlidir. Gebelikte beslenmenin amacı annenin kendi fizyolojik gereksinimlerini karşılamak vücudundaki besin ögesi depolarını dengede tutmak ve bebeğin normal büyümesi için gerekli enerji ve besin ögelerini sağlamaktır. Enerji ve besin ögelerinin yeterli düzeylerde alınması olumlu sağlık etkileri oluştururken, yetersiz alınması anne ve bebeğin sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir.
Omega 3 Çok Önemli!
Gebelikte alımına dikkat edilmesi gereken anne ve bebek sağlığını olumlu yönde etkileyen besinlerin başında balık ve içerdiği omega 3 yağ asitleri geliyor. Su ürünleri iyi kalite protein, A, K, B vitaminleri ile iyot, fosfor, çinko gibi mineraller ve omega 3 yağ asitleri bakımından zengindir. Omega 3 yağ asitlerinin sağlık üzerine olumlu etkileri bulunmaktadır. Omega 3 yağ asitleri iyi kolesterol düzeyini arttırmakta kötü kolesterol ve trigliserit düzeylerini azaltmakta buna bağlı olarak kalp krizi, felç ve diğer dolaşım sistemi hastalıkları balık tüketiminin yaygın olduğu toplumlarda nadir görülmektedir. Bu yağ asitleri hastalık yapıcı nötrofillerin akciğerlere geçişini yok etmekte ve aynı zamanda daha az balık tüketen insanların akciğer fonksiyonlarının daha düşük olduğu görülmektedir.
Omega 3 (Balık Yağı) Faydaları
- Anne karnındaki bebeğin beyin ve gözünün gelişmesinde önemli rol oynar.
- Erken doğum riskini azaltır.
- Hafıza bozukluğu ve unutkanlık gibi durumlara çok iyi gelmektedir.
- Preeklampsinin tansiyon düşmesini engeller, idrarda albümin görülmesi gibi riskleri yok eder.
- Depresyona iyi gelir.
- Hamilelik dönemindeki uyku bozukluklarını düzene koyar.
- Çocukluk çağı alerjileri daha çok görülür.
- Dikkat eksikliğini giderir.
- Hiperaktiviteliği engeller.
- Omega3 çocuklarda (özellikle kız çocuklarında) emzirme döneminde yeterince alınması durumunda ileri yıllarda meme kanseri olma riskini ortadan kaldırdığı gözlemlenmiş ve rapor edilmiştir.
- Omega 3 aynı zamanda kalp krizi riskini de ortadan kaldırmaktadır. Çünkü omega3 kullanmak damarları genişleterek tıkanıklıkları önlenmektedir. Fakat fazlası kanamayı artıracağından düşük, erken doğum gibi riskleri de beraberinde getireceği konusuna dikkat etmelidir.
Omega 3 (Balık Yağı) Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Omega3 aslında gebelik dönemi dışında da herkesin yaşam boyu tüketmesi gereken faydalı bir yağdır. Fakat hamilelik döneminde çok daha fazla ihtiyaç gerektiğinden doktor kontrolünde belli miktarlarda tercihen doğal kaynaklardan fakat yeterli olmadığı sürece de takviye tabletlerden destek alınmalıdır. Omega3 tüketimi için balık ve takviyeler dışında başka besinlerden de destek alabilirsiniz.
Örneğin;
- Haftada 2 gün ton balığı ya da hamsi tüketmek
- Her gün 1 adet ceviz yemek
- Her gün 2 öğün birer porsiyon yeşillik tüketmek (ıspanak, semizotu, tere, roka, marul vb. gibi)
Bu liste vücudunuzun Omega3 ihtiyacını büyük ölçüde karşılamaktadır. Fakat doktorlar düzenli bir biçimde aksatmadan bir beslenmenin sürdürülmesinin zaman zaman aksayabileceği düşüncesi ile ve anne adayının omega3 almasını garanti etmek düşüncesi ile takviye omega3 tabletleri tüketilmesini önermektedir.
Hamilelik döneminde günde 50 mg omega3 alınması önerilmektedir. Bebeğin beyin ve sinir gelişimi özellikle bebeğin son 3 ayında olduğu için bu aylarda omega3 alınması çok daha önemsenmelidir. Sadece hamilelik döneminde ve sadece son 3 ayda omega3 alınması gerekir anlamı taşımamaktadır. Yani emzirme döneminde de ilk 3 ya da 6 ay bir süre zarfında da omega3 alınmasını doktorlar önermektedir.
Omega3 Takviyeleri
Vücudunuzun Omega3 ihtiyacını eğer doğal yollardan karşılayamıyorsanız ya da periyodik düzende ve ölçülü olarak vücudun ihtiyacını belli ölçülerde karşılayamıyorsanız omega3, balık yağı tabletleri ile karşılanabilmektedir.
İki türlü balık yağı çeşiti bulunmaktadır.
- Fisk bady oil; Balığın gövdesinden üretilir
- Cod liver oil; Balığın ciğerinden üretilir.
Hamile anne adaylarının ilk anlarda balık ciğerinden üretilen tabletleri tercih etmesinde yarar vardır. Çünkü Cod liver oil balık ciğerinden üretildiğinden fazla miktarda A vitamini içerir ve bebeğe toksik etkilerde bulunabilir.
3 tip yağ asidi bulunmaktadır.
Eicosapentaenoic (EPA); Balık ve balık yağında bulunur.
Docosahexacoic (DHA); Vücut fonksiyonları için en önemli olan yağ asididir. Temel olarak balıkta bulunur.
Alpha- Linolenic Acid (ALA); En fazla olarak koyu renkli yeşil sebzelerde bulunur ve vücutta önce EPA’ya, daha sonra ise DHA’ya dönüştürülmektedir.
Omega3’ün çok yönlü faydaları ve özellikle de kalp krizi riskini ortadan kaldırdığı bilinse de fazla miktarda tüketilmesinin de anne adayları için düşük ya da erken doğum gibi risklerle karşılaşılabileceği de göz önünde tutulmalıdır. Omega3 tüketirken özellikle takviye gıdalardan destek alıyorsanız doktorunuza danışmanız sizin için faydalı olacaktır.
Balık Tüketimi
Gebelikte anne adaylarının haftada en az 200-250 gram balık tüketmesi ile alınan omega 3 yağ asitleri bebeğin görsel ve bilişsel gelişimini geliştirici etki göstermektedir. Hamilelik sırasında balık yağı ve balık tüketimi gebelikten kaynaklanan hipertansiyonu, düşük veya prematüre doğumu önlemekte ve doğum kilosunu arttırmaktadır. Gebelikte yeterli omega 3 alımı anne adaylarının daha iyi gebelik süreci geçirmesi ve bebeğin sağlıklı ölçümlere sahip olmasını sağlar.
Balık Tüketmenin Faydaları
- Fetusun gelişimini destekler. Bebeklerin hücre gelişimi için önemli amino asit kaynağı olan yağsız protein içeren balıklar bebeğin büyümesine katkı verir.
- Bebeğin beyin gelişimi içinde balık tüketiminin önemli bir faydası vardır. Omega 3 ve DHA kaynağı olan balıklar özellikle gebelikte son trimesterde önemli bir besin olarak kabul edilir. Ayrıca balıkların hafızayı da geliştiren bir etkisi vardır.
- Gebelik döneminde alık tüketimi anne adayının ruh halini de düzeltir. Bu gebelikte depresyonu önlediği gibi, doğumun ardından da oluşabilecek depresyon riskini azaltır.
- Gebe kadınların kalp sağlığına da olumlu etkiler yapar. Beslenmede balık tüketimine ağırlık verilirse, kadının kan yağları düzene girer. Dolayısıyla kalp hastalıklarından da korunmuş olurlar. Yüksek tansiyonu da düşürücü etkisi vardır.
- Gebelik döneminde balık tüketimi aynı zamanda erken doğum riskini azaltan bir etkiye de sahiptir.
Balık Sevmeyenler Ne Yapmalı?
Gebelik döneminde balıklardan alınabilecek besin maddeleri başka besinlerden alındığı takdirde, balık yeme zorunluluğunuz olmayabilir. Ama bu konuda uzmanlar gebe kadınların balık yemesi gerektiğini de belirtirler. Aynı anda Omega 3 ve DHA içeren başka bir besin maddesini zor bulursunuz. Bu nedenle balığı seven gebe kadınlar bundan mahrum olmamalıdır. Gerekirse hangi balıkların yenmesi konusunda doktorunuzdan destek alabilirsiniz.
Balık Türüne Dikkat!
Tüm olumlu özelliklerin yanında gebelikte balık tüketimi ile ilgili dikkat edilmesi gereken önemli bir konu da balığın türüdür. Denizlerin kirlenmesiyle birlikte suyun derinlerinde ağır metaller birikmeye buna bağlı olarak da balıkların çoğu da belli miktarlarda ağır metal içermeye başladı. Ancak hepsi insanlarda zararlı etki oluşturmaz. Özellikle uzun yaşayan ve diğer balıkları yiyerek beslenen büyük balıklarda metil cıva seviyesi en yüksektedir ve bu nedenle bu balıkları sürekli yiyenler zehirlenme başta olmak üzere üreme bozuklukları, DNA ve kromozomlarda bozulma, öğrenme bozuklukları gibi büyük risk altındadırlar.
Gebelikte bebeğin büyüme ve gelişmesi annenin günlük aldığı besinlerin plasenta yoluyla bebeğe iletilmesiyle gerçekleşir. Gebelikte fazla cıvaya maruz kalmaya bağlı olarak bebekte dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu ile gibi problemler görülebilir. Bu nedenle anne adayları bu konuda çok dikkatli olmalıdır. Bunu önlemek için anne adaylarının yapması gereken kılıç balığı ve zaten bizim tüketim alışkanlıklarımızda olmayan köpekbalığı, yılan balığı gibi küçük balıkları yiyerek beslenen büyük canlıları yemeyerek doğmamış bebeklerinizi rahatlıkla koruyabilirsiniz.