back to top

Bebeğin Doğum Kanalına Girdiği Nasıl Anlaşılır?

Anne adaylarının en çok merak ettikleri ve endişelendikleri konuların başında, doğum anı gelir. Bebeğinizin doğumunun ne zaman başlayacağı ve başlarken neler yaşanacağı, nasıl olacağı hakkında aklınızda çeşitli senaryolar döner durur.

Doğum tarihi yaklaştıkça doktorunuz, bebeğinizin karnınızdaki pozisyonu ve alabileceği olası duruşlar ile ilgili size bilgi verecektir. Doğumun başlayabilmesi için bazı durumların gerçekleşmiş olması gerekmektedir.

Bunlardan en önemlisi ise, bebeğinizin doğum kanalına girip girmediğidir.

Doğum kanalı, bebeğin dünyaya çıkması için içinden geçtiği uterus, vajina, serviks ve vulvadan oluşan kemikten bir çatıdır. Doğum yaklaştığında ise bebeğin başı, doğum kanalına girer.

Bebek Ne Zaman Doğum Kanalına Girer?

Doğum anı yaklaştıkça anne adaylarının aklına iki soru gelir. Birincisi, ‘Bebeğim ne zaman doğum kanalına girer?’ İkincisi ise, ‘Bebeğimin doğum kanalına girdiğini nasıl anlayabilirim?’. Elbette bu soruları daha sonrasında, ‘Ne zaman doğum yapacağım?’ sorusu takip eder.

Bebeklerin doğum kanalına ne zaman gireceğinin belirli bir zamanı bulunmaz. Ancak doğumların %80’ine yakının 38. Haftadan önce gerçekleştiği düşünüldüğünde, bebekler ortalama olarak 36. Haftada doğum kanalına girmeye başlarlar.

Ancak bazı gebeliklerde bu durum, 40.haftaya kadar uzayabilmektedir. Özellikle ilk hamileliği olan kadınlarda bebeğin doğum kanalına inmesi daha erken görülürken, ilk gebeliği olmayan kadınlarda doğum zamanı gelene kadar bebeğin kanala girmediği görülür.

Bunun sebebi ise, ilk gebelikte kasların gevşemesi ve doğuma hazır hale gelip doğumun kolay ilerlemesi için vücudun kendini hazırlamasıdır. Fakat ilk gebelik dışındaki diğer gebeliklerde, kaslar önceki gebelikte gevşemiş olduğu için bebek kanala hemen girmez.

Bebeğin Doğum Kanalına Girdikten Sonraki Süreci Nasıldır?

Uzmanlar, kesin bir süre belirtmenin uygun olmamasıyla beraber, kanala girdikten 2 ila 4 hafta sonrasında doğumun başlama olasılığının yüksek olduğunu belirtmektedir. Çünkü doğum süreci anneden anneye değişkenlik gösterecektir ve ilk gebelik dışındaki gebeliklerin, kanala giriş ile doğumun gerçekleşmesi arasındaki geçen süresi daha kısa olacaktır.

Doğumun başlayabilmesi için öncelikle bebeğin rahimden çıkarak doğum kanalına doğru inmesi gerekmektedir. Bebek doğum kanalına girmeden doğum başlamaz.

Bebeğin başının doğum kanalına girmesine ‘angajman’ adı verilmektedir. ‘Bağlanma’ da denilen bu durum, doğumun başlangıç işareti olarak kabul edilmektedir. Angajmanda bebeğin baş kemikleri tam ortada birleşmiş durumdadır. Bu aşamadan sonra bebeğin doğum kanalında aşama aşama ilerlemesi, ‘-3, -2, -1, 0, +1, +2, +3’ şeklinde tanımlanır ve vajinal bölgeye yaklaştıkça değerler artar.

+ olarak isimlendirilen rakamlar ise, bebeğin artık doğmaya başladığı anlamına gelir. Bu süreç, tamamen doğumhanede gerçekleşir.

Bebeğin Doğum Kanalına Girdiği Nasıl Anlaşılır?

Bebeklerin doğum kanalına girmesi ortalama 36. Hafta civarında gerçekleşir. Anne adaylarının çoğu bu durumu kendisi fark etmez ve ilk defa doktorlarından duyar. Halk arasında ‘Göbek Düşmesi’ olarak bilinen bir durum varsa da çoğu zaman dış görünüşten bebeğin doğum kanalına girip girmediğini saptamak mümkün değildir.

Bununla birlikte şu belirtiler, bebeğin doğum kanalına girdiğini gösteren işaretler olabilir;

  • Bebek kanala doğru indiğinde karnınızın üst kısmında bir boşluk hissi meydana gelmektedir.
  • Aşağıya doğru inişin gerçekleşmesiyle, akciğerlerinizdeki basınç azalacak ve daha kolay nefes alıp vermeye başlanacaktır.
  • Vajinal akıntı miktarında artış gözlemlenebilmektedir.
  • Mide yanması şikayetinde azalma görülmektedir.
  • Anne adayının göbek deliği ile rahim arasındaki ölçü kısalır, yani göbek deliği aşağıya doğru iner.
  • Mesane üzerindeki baskıda artış görülmektedir.
  • Sık idrara çıkma isteği meydana gelebilir.
  • Yalancı doğum kasılmaları artış gösterebilir.
  • Bebeğin karındaki hareketleri yavaşlayarak azalma gösterebilir.

Bebeğin Doğum Kanalına İnmesi için Neler Yapılabilir?

Bazı gebeliklerde bebeğin doğum kanalına inmesinin gecikebildiği durumlar oluşmaktadır. Bu gibi durumlarda anne adayları, ‘Bebeğimin doğum kanalına girmesi için ne yapmalıyım?’ sorusuna cevap arayışına girebilmektedir.

Hamileliğin son aylarına gelindiğinde vücudu rahatlatacak ve kaslarınızı gevşetecek bazı hareketler yapmak, bebeğinizin aşağıya inişini de kolaylaştıracaktır. Özellikle dizleri iki tarafa geniş şekilde açarak oturmak veya karnınızın aşağıya doğru sarkmasını sağlayarak durmak, rahim ağzına baskıyı arttıracaktır. Bu konuyla ilgili doktorunuza, sizin için uygun olabilecek başka hareketleri de sorabilirsiniz.

Günlük birkaç saatlik sizi yormayan yürüyüşler, bebeğin inişini daha kolay hale getirecektir. Her gün 1-2 saat yürüyüş yapmaya özen gösterebilirsiniz.

Hamilelik döneminizde cinsel hayatınıza devam etmeye çalışarak doğum sürecini kolaylaştırabilmeniz mümkündür. Cinsel ilişki ile rahim ağzı genişlemeye uğrayarak bebeğin doğum kanalına girmesi daha rahat bir hal almaktadır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar

Hamile Yogası Yapıyoruz! 🧘‍♀️

Hamilelik yogası, anne adayları için bedensel ve zihinsel rahatlama...

Cinsel İsteksizlik Hamilelik Döneminde Normal mi?

Hamilelikle birlikte anne ve baba olma kimliğinin gelişimi, çiftler...

Hamilelik Döneminde Folik Asitin Önemi

Folik asit, B9 vitamini olarak da bilinen ve özellikle...

Doğum Sancısını Tanıyalım!

Doğum sancısı her anne adayında farklı bir şekilde görülür....

Hamilelik Serüveninde Merak Ettiğin Sorular ve Cevapları

Hamilelik, özellikle ilk kez anne olacak kadınlar için pek...

Üçlü Tarama Testi Nedir? Ne Zaman ve Nasıl Yapılır?

Hamilelik boyunca hem anne hem de bebeğin sağlığını izlemek...

Hamilelik Döneminde Mandalinanın Faydaları ve Tüketirken Dikkat Etmen Gerekenler

Hamilelik döneminde meyve tüketimi, hem anne hem de bebeğin...

Hamilelik Öncesi ve Sonrası Pozlar!

HappyMom ailesi olarak en sevdiğimiz konulardan birisinin öncesi ve...

Hamilelikte En Çok Araştırılan Konulardan Biri: Genital Bölge Temizliği!

Hamilelik sürecinde genital bölge temizliği, hem annenin sağlığı hem...

Hamilelikte Grip ve İyileşme Yolları

Hamilelik sırasında grip, anne adayları için özellikle dikkat edilmesi...