Bebeğiniz ile Banyo Deneyimi
Bebeğinize ilk banyosunu yaptırırken heyecanlanmanız oldukça normaldir ancak deneyim kazandıkça emin olun ki bebeğiniz su sıçramasına bayılmaya başlayacaktır.
Bebeğiniz Ne Sıklıkla Banyo Yapmalı?
Yenidoğan bir bebeğe haftada iki veya üç kez banyo yaptırmanız yeterli olacaktır. Ancak bebek bezi alanını temiz tuttuğunuza ve bebeğinizin elleriyle yüzünü günde birçok kez yıkamanız gerekmektedir. Yenidoğan bebekler kusmadıkları ve altlarını ıslatmadıkları sürece çok fazla kirlenmezler. Bebekler büyüdükçe banyo yapmaları geceleri gevşemelerine ve rahatlamalarına yardımcı olacağından her gün yapabilirler.
Bir Alternatif Olarak Sünger Banyosu
Doğumdan 10 gün veya 3 hafta önce (göbek bağı düşmeden), göbek bağının ıslanmasını önlemek için sabun banyosunu tercih etmeniz önerilmektedir.
- Bebeğinizi temiz bir havlu üzerine yatırın ve bir leğen sıcak su ile bir sünger ya da el bezini hazırda bulundurun.
- Bebeğinizin tek seferde bir bacağını/kolunu açıkta tutarak nazikçe yıkayın.
- Yıkadığınız bölgeyi nazikçe kuruladıktan sonra diğer kol/bacağa geçin
- Bebeğinizin göbek bağı ıslanırsa telaşlanmayın ve hemen kurulayın
Bebeğiniz Göbek Bağını Düşürdükten Sonra Banyo
Bebeğinizin göbek bağı düştükten sonra, lavabo ya da bebek küvetinde gerçek bir banyo yapmaya hazır duruma gelir. Daha yumuşak hissetmesi için bebeğinizin altına havlu serin. Banyo sırasında birinin size kaygan küçüğünüzü tutmanızda yardımcı olması yararlı olacaktır. İhtiyacınız olacak her şeyi önceden hazırlayın, böylece banyo sırasında aramak zorunda kalmazsınız.
İhtiyaç Listeniz
- Pamuk Topları
- Yumuşak Bir Elbezi Veya Sünger
- Büyük, Yumuşak Bir Tavlu
- Sıvı Sabun Veya Bebek Sabunu
- Bebek Fırçası Veya Tarağı
Bebeğinizin banyo sırasında üşümesini engellemek için göbeğinin üzerini ılık bir el bezi ile örtebilirsiniz. Yaklaşık 5 cm derinliğinde ılık su bebeğinizin banyosu için yeterli olacaktır. Bebeğinizi yıkayarak üzerinde birikmiş tüm kalıntıları ve deri artıklarını giderebilirsiniz. Bebeğinizi yıkarken özellikle dikkat etmeniz gereken bölgeleri şu şekildedir;
- Kulaklarının Arkası
- Koltuk Altları
- Yüz Bölgesi
- Kasık Arkasındaki Derilerinin Katları
- Diz Ve Boyun Bölgesş
- Bebek Bezi Bölgeleri
- Elleri Ve Ayakları
Saç Bakımı
Bebeğinizin saçları yıkanabilecek kadar var ise mutlaka bir bebek şampuanı ile yumuşakça yıkayın. Bebeğinizin saçlarını en son yıkamanız sabunlu suda oturmak zorunda kalmamasını sağlayacaktır.
Su Sıcaklığı
Suyun sıcaklığını bebeğinizi suya yaklaştırmadan önce dirseğinizle ya da bileğinizin içi ile mutlaka kontrol edin. Su ılık ancak sıcak olmamalıdır çünkü sizin için normal olan sıcaklık bebeğiniz için fazla sıcak olabilmektedir.
Bebeğiniz bu heyecan ile ilk defa tanıştığı için başlarda ağlayabilir böyle bir durumda onu okşayarak ya da ona şarkı söyleyerek sakinleştirebilirsiniz.
.