back to top

Bebek Alışverişi Ne Zaman Yapılmalıdır? Bebek Alışverişi Hakkında Bilmeniz Gereken Püf Noktalar

Kısa bir süre sonra kucağınıza alacağınız bebeğiniz için alışveriş yapmak şüphesiz çok keyifli bir aktivitedir. Bazı anne adayları alışverişe çıkmadan önce ne alacakları ve nasıl alacakları konusunda plan yapmaktan hoşlanırken, bazı anne adayları da doğaçlama olarak o anda alacaklarına karar verirler.

Her ne şekilde olursa olsun yeni doğacak bir bebek için alışveriş yapmak, her zaman anne adaylarının hamilik döneminde büyük zevk aldıkları uğraşların başında gelir.

Hamile olan her kadının, en merak ettiği konulardan bir tanesi de alışverişe ne zaman başlaması gerektiğidir.

Hamile olduğunu öğrenen ebeveynler, bir anlık hevesle araştırma içine girmeden alışveriş yapmaya başlayabilirler. Ancak bu tür alışverişler, genellikle yanıltıcı ve gereksiz harcamalara sebep olabilir.
Alışveriş yapılmadan önce; alışverişe ne zaman başlanması gerektiği, nelerin gerekli nelerin opsiyonel olduğu konusunda bilgi sahibi olunması oldukça önemlidir.

Bebek Alışverişi Planlaması

Bebek alışverişine çıkılmadan önce, liste yapılması hem ihtiyaçtan fazla şeyler almamak hem de alınacakların öncelik durumuna göre sıralanması açısından önemli bir detaydır.
Bu şekilde bebeğe alınacak; kıyafet, bakım malzemeleri, beslenme ürünleri, banyo malzemeleri ve diğer gerekli olan her şey bir düzen içerisinde eksiksiz olarak tamamlanır. Alışveriş listesi yapmanın anne adaylarına sağladığı diğer önemli bir yarar da yapacakları alışverişi liste üzerinden takip ederek, alınacak önemli ihtiyaçları unutmamalarına olanak sağlamasıdır.

Giyim

Yenidoğan bebeklerin, mevsim ne olursa olsun nasıl giydirilmesi gerektiği oldukça önemli bir konudur. Bebek bakımına dair bilgiler güncel hale geldikçe, yenidoğan bebeğin nasıl giydirilmeli sorusunun cevabı da değişkenlik gösterebilir.

Uzmanların son yıllarda dikkat çektiği nokta ise, kalın giysiler giydirmek yerine pamuklu ve ortam sıcaklığına göre katların artırılıp azaltılabileceği kıyafetler tercih edilmesi gerektiğidir. Artık birçok kişinin bildiği üzere bebekleri fazla kalın giydirmek sakıncalı olabilir. Pamuklu giysilerle kat kat giydirmek ve gerektiği zaman azaltarak vücut sıcaklığını dengede tutmak daha iyi bir seçimdir.

Alınacak kıyafet, bakım ürünü vb. ürünlerin paraben, alkol, paraben, BPA ve kimyasal madde içermediğine dikkat edilmesi ise oldukça önemlidir.

Çıtçıtlı Body: Bebeklerin özellikle yenidoğan döneminde en çok ihtiyaç duyduğu kıyafet çeşitlerinden bir tanesi çıtçıtlı bodylerdir. Yaz mevsiminde kısa kollu, kış mevsiminde ise uzun kollu olmak üzere bol bol çıtçıtlı body almak işinizi oldukça kolaylaştıracaktır.

Yenidoğan bir bebek zamanının neredeyse tamamını uykuda geçirir. Uyanık olduğu kısa zaman dilimlerinde ise sürekli emmek isteyebilir. Aynı zamanda bebeklerin doğdukları ilk birkaç ay içerisinde, yutakları tam gelişmemiş olur ve fizyolojik reflü verilen sık sık kusma durumu meydana gelebilir. Bu durum, bebeğin üstünü sık sık kirletmesine sebep olur.

  1. Kaç tane body almalıyım? Sorusunun cevabı ise, oldukça değişkenlik gösterebilir. Eğer ilk aylarda yanınızda size yardımcı olabilecek biri varsa 4-5 adet çıtçıtlı body yeterli olacaktır. Tek başınıza bebeğinize bakmayı planlıyorsanız, doğumun verdiği yorgunlukla sık sık çamaşır yıkamanız mümkün olmayabilir. Bu tür durumlarda 10-12 adete kadar çıtçıtlı body alabilirsiniz.
  2. Zıbın: Bebeğinizin doğumundan hemen sonra giydirebileceğiniz iç zıbınları, çok çabuk büyümesi ve giydirme süresinin kısalığı göz önünde bulundurarak 3-4 tane almanız yeterlidir.
  3. Şapka ve Eldiven: Yenidoğan bebekler ilk günlerde vücut ısılarını dengeleyene kadar eldivene ve şapkaya ihtiyaç duyarlar. Bu sebeple 3-4 çift penye eldiven ve 2-3 adet penye şapka almanız gerekir.

Bunların haricinde 8-10 çift çorap, mevsime uygun 2 adet penye yelek ya da hırka, en az 10 adet bebek ağız mendili, 3-4 adet penye önlük, mevsimine göre dışarıda üşümemesi için giyeceği kalın tulum, en az 2 adet pamuklu battaniye veya mevsime göre dışarısı için kalın battaniye yeterli olur.

Bebek Bakımı

  • Doğum öncesinde yenidoğan bebek bezinin stok yapılması çok fazla önerilmez. Her bebeğin cildi diğer bebeklerden farklıdır ve hangi beze cildinin nasıl tepki vereceğini bilemezsiniz. Bu sebeple bebeğiniz doğduğunda, markaların deneme paketlerini kullanarak sonuca göre bez stoğu yapmanız gerekir.
  • Yenidoğan ıslak mendilini genel anlamda doğal içerikli seçtiğiniz sürece, çok fazla alerji riski yapma olasılığı bulunmaz. Ancak riske atmamak adına 1-2 deneme ürünü almayı ve sonucunda karar vermeyi düşünebilirsiniz.
  • Doktorunuzun önerisiyle ya da eczaneden doğal içerikli olmasına dikkat ederek alacağınız pişik önleyici kremler, özellikle yenidoğan döneminde oldukça işinize yarayacaktır.
  • Alt değiştirme örtüsü veya tek kullanımlık alt açma bezleri ise, bulunduğunuz ortamda küçük kazalara sebep olmaması açısından oldukça önemlidir.
  • Tercihe göre ayaklı veya ayaksız bebek küveti, kova-maşrapa takımı, bebek banyo filesi veya kaydırmaz mat alabilirsiniz.
  • Yenidoğan bebeğiniz için şampuan seçimi konusunda oldukça hassas davranmalısınız. Alacağınız marka yenidoğan cildine uygun, kimasal içermeyen ve alerjiye neden olmayacak markalardan olmalıdır.
  • Yenidoğan banyo köpüğü veya bebek sabunu biraz opsiyonel bir seçenektir. Herkesin alması veya kullanması gerekmez.
  • Yenidoğan bebek cildine uygun nemlendirici ise, cildi oldukça hassas ve dış dünyaya duyarlı olan bebeğiniz için gerekli bir adımdır. Dikkat etmeniz gereken nokta ise, içeriğinin doğal olmasıdır.
  • Yeni doğan bebeklerin tırnakları oldukça kısa sürede uzar. Bu sebeple bebek tırnağına uygun tırnak makası ve törpüsü gereklidir.
  • Banyo termometresi ise, banyo sırasında suyun sıcaklığını ayarlamanız için oldukça gerekli bir adımdır. İlk aylarda bebeklerin cildi oldukça hassastır ve suyun sıcaklığının ayarlanamaması, kolaylıkla yanıklara veya onun üşütmesine neden olabilir.

Beslenme

Bebeğin doğrudan anne göğsünden emmesi süt üretimini uyardığı için daha uygundur. Ancak çeşitli durumlardan dolayı anne göğsünde biriken ve sağılan anne sütünü bebeğe ayrıca biberonla verme veya doktor önerisiyle formül mama ihtiyacı doğabilir. Bu durumda yenidoğan bebeğe uygun biberon, yedek biberon emziği, biberon temizleme fırçası ve isteğe göre sterilizatör de alınmalıdır.

Ayrıca göğüs ucu çatlakları için krem, emzirme minderi, göğüs kalkanı, süt sağma makinesi ve süt saklama poşetleri bebeğinizin beslenmesi için gerekli olan malzemeler arasındadır.

Sağlık

Bebeğinize ne kadar iyi bakarsanız bakın, bazen elinizden bir şey gelmez ve ateşi çıkabilir. Bu tür durumlarda ateşinin seyrini gözlemlemek ve gerektiğinde müdahale edip doktora götürebilmek için ateş ölçer edinmeniz şarttır.

Ayrıca burun temizleyicisi ve burun aspiratörü, bebeğinizin rahat nefes alabilmesi ve beslenebilmesi için oldukça gereklidir.

Dışarıda Kullanılacak Materyaller

  • Bebeğinizin doğumundan itibaren ihtiyacı olan materyal, ana kucağıdır. Hatta bu bağlamda bazı hastaneler, ana kucağı/portbebe/oto koltuğu/puset olmadan çıkışa izin vermezler. İnternette oldukça çeşitleri bulunan bu eşyalardan kendi tercihinizi belirleyebilirsiniz.
  • Bebek arabası, bebeğiniz yürümeye başlayana kadar işinize oldukça yarayacak bebek ihtiyaçlarından bir tanesidir. Piyasada çok farklı çeşitlerde ve her bütçeye uygun bebek arabası bulmak mümkündür.
  • Özellikle ilk aylarda olmak üzere bebeğiniz belirli bir yaşa gelene kadar, evden dışarı çıktığınızda birçok malzemeye ihtiyacınız oluşabilir. Bu sebeple kolay taşınabilir, ergonomik ve kullanışlı bir bebek çantası edinmeniz gerekir.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar

Doğum Sancısını Tanıyalım!

Doğum sancısı her anne adayında farklı bir şekilde görülür....

Hamilelik Serüveninde Merak Ettiğin Sorular ve Cevapları

Hamilelik, özellikle ilk kez anne olacak kadınlar için pek...

Üçlü Tarama Testi Nedir? Ne Zaman ve Nasıl Yapılır?

Hamilelik boyunca hem anne hem de bebeğin sağlığını izlemek...

Hamilelik Döneminde Mandalinanın Faydaları ve Tüketirken Dikkat Etmen Gerekenler

Hamilelik döneminde meyve tüketimi, hem anne hem de bebeğin...

Hamilelik Öncesi ve Sonrası Pozlar!

HappyMom ailesi olarak en sevdiğimiz konulardan birisinin öncesi ve...

Hamilelikte En Çok Araştırılan Konulardan Biri: Genital Bölge Temizliği!

Hamilelik sürecinde genital bölge temizliği, hem annenin sağlığı hem...

Hamilelikte Grip ve İyileşme Yolları

Hamilelik sırasında grip, anne adayları için özellikle dikkat edilmesi...

Doğum Korkusu Nedir? Doğum Korkusuyla Nasıl Mücadele Edilir?

Minicik bir bebeği avuçlarınızın arasına almak, kokusunu içinize çekmek,...

Sigarayı Birlikte Bırakalım! 💪

Yaşamın her evresinde, cinsiyet ayırmaksızın herkese zarar veren en...

İkili Tarama Testi Hakkında En Çok Merak Edilenler

Hamilelik dönemi bir kadının hayatı boyunca yaşadığı en hassas,...