back to top

Bebek Kıyafeti Olarak Neler Alınmalı? Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Yeni doğan bebek kıyafetleri seçerken ihtiyacınız olan şey basit düşünmek ve ilk etapta bebeğinizin temel ihtiyaçlarına odaklanmaktır. Bebeğinizin doğduğu andan itibaren oldukça fazla ihtiyacı olacak olan ilk kıyafetleri ise zıbın takımları, çıtçıtlı badi, tek parça tulumlar, uzun pantolonlar, ayağı açık tulumlar, çoraplar, şapka, eldiven, hastane çıkışı takımlarıdır. Bebeğin temel ihtiyaçları arasında olan bu kıyafetler, bebeğinizin ilk aylarda hızla büyümesi nedeniyle kısa süre kullanacağınız eşyalar arasındadır. Bu nedenle bebeğinize kıyafet alırken söz konusu kıyafetleri, ihtiyacınızdan fazla almamaya özen gösterin.

Bebek Kıyafeti Olarak Neler Alınmalı?

  • Nasıl bir iklimde yaşadığınız ve bebeğinizin hangi mevsimde doğacağı önemlidir. Örneğin bebeğiniz ekim ayında doğacaksa giysilerin çoğu kış mevsimine uygun olmalı, az sayıda daha ince birkaç giysi alınmalıdır.
  • Bebeğinizin giysilerini çamaşır makinası ve kurutma makinası kullanarak mı yıkayacağınıza karar vermelisiniz. Elde yıkama çok fazla pratik olmayabilir.
  •  Ne kadar giysi alacağınıza karar verirken size gelecek hediyeleri ve yakınlarınız tarafından verilebilecek giysileri de düşünmelisiniz.

Happy Mom uygulamamızda Daha Fazla Kısmında bulunan İhtiyaç Listesinde göz atabilirsiniz.

  • Zıbın Takımları

Zıbın, bebeğinizin doğumundan itibaren en önemli kıyafetleri arasında yer alır. Yenidoğan zıbın takımları aynı zamanda bebekler için en en çok tercih edilen hediyelik eşyalar arasında yer alır. Bebeğinizin ilk aylarında çok fazla kullanacağınız zıbın setleri birden çok parçadan oluşmaktadır.

  • Bebek ÇıtçıtlıBadi

Yenidoğan bebeklerin doğdukları andan itibaren vazgeçilmez kıyafetleri arasında olan bebek çıtçıtlı badi takımları genellikle düz beyaz olarak tercih edilir. Düz beyaz badiler, bebeğinizin ilk birkaç ayı için en önemli kıyafetler haline gelecektir. Soğuk zamanlarda kat kat giydirmek için kullanabileceğiniz badiler, sıcak zamanlarda da hafif bir taytla giyilebilecek parça niteliği taşıyor. %100 pamuk zarf yaka badiler, bebeğinizin kafasından rahatça geçerek sizin de daha rahat giydirip çıkarmanıza yardımcı olacaktır. Kısa ve uzun kollu badi seçenekleri de bulunmaktadır.

İpucu: Badiler başlangıç için iyi bir seçim olacaktır. 0-3 ay arası için uzun ve kısa kollu badileri stoklayın. Bazen yetmediklerini bile fark edeceksiniz.

  • Tek Parça Tulumlar

Gün içerisinde ve gece giyilebilen bu tulumların uzun ve kısa kollu pek çok modelini bulabilirsiniz. İlk günler çıtçıtları tek tek kapatmak sizi rahatsız etmeyecektir ama bir süre sonra uykusuzluk ve yorgunluk sizi rahatsız etmeye başladığında fermuarlara teşekkür edeceksiniz. Bu sebeple birkaç tane de fermuarlı model almak sizin faydanıza olacaktır.

https://happymomandkids.com/bebek-tulum

  • Çıtçıtlı İçlik

Yandan çıt çıtlı zıbınlar, yeni doğanlar için ideal parçalardır. Giydirmesi ve çıkarması kolay olduğu için yeni annelere oldukça yardımcı olacaktır. Çıtçıtlı içlikler (zıbın) aynı zamanda bebeğinizin henüz düşmemiş göbek bağına takılmayacağı için bebeğinizi de rahatsız etmeyecektir.

  • Uzun Pantolon

Bazı ebeveynler size pantolon almamayı tavsiye edeceklerdir. Çünkü bebeklerin bacakları pantolonun boyunu hızla geçecektir. Eğer pantolon kullanmak istiyorsanız kendinden patikli pantolonları öneririz. Çoraplar ayakta uzun süre durmadığı için patikli pantolonlar patiksiz olanlardan daha avantajlıdır.

  • Ayakları Açık Tulum

Uyku için ideal olan ayakları açık tulum, gecenin yarısında bez değiştirmeyi daha rahat bir hale getirecektir. Uyurken bebeğinizin ellerine eldiven de giydirirseniz bebeğinizin kendini çizmesini önlemiş ve aynı zamanda rahat bir uykuyu çekmesini de sağlamış olacaksınız.

https://happymomandkids.com/bebek-tulum

  • Şapka

Yeni doğan bebek kıyafetleri arasında şapkalar önemli bir yer tutar. Doğduktan sonra dış ortama alışırken vücut ısısını en çok kaybedildiği yer olan bebeğinizin başına takacağınız bebek başlığı (şapka) ilk günlerde en çok kullanacağınız giyim eşyaları arasında yer alır. Şapkalar bebeğinize rahatlık sağlarken, ısı kaybını da önler. Bebeğinizin uyurken dikişli kısmın üzerine yatıp canını yakmasını önlemek için, dikişsiz olan şapka ya da başlıklardan almaya dikkat edin.

  • Eldivenler

Genellikle yenidoğan zıbın takımları içerisinde yer alan eldivenler, bebeğinizin doğumundan itibaren yapmış olduğu istemsiz hareketler nedeniyle yüzünü çizmesine engel olur. Pamuklu kumaştan yapılmış yumuşak eldivenler kış aylarında doğum yaptıysanız, bebeğinizin ilk zamanlar soğuk olan ellerini de ısıtmaya yarayacaktır.

  • Patik

Yeni doğanlara tam olacak patik bulmak neredeyse imkansızdır. Bu sebeple bilekten bağlamalı patikler sizin için en iyi seçenek olacaktır. Bebeğinizin minik parmaklarını ısıtmak için en ideal yol olan patikleri hafife almamanızı öneriyoruz.

  • Hastane Çıkışı Setleri

Bebeğinizin hassas cildini göz önünde bulundurarak alacağınız kıyafetlerin hangi kumaştan üretildiğine dikkat etmelisiniz. Bebeğinizin cildini tahriş etmeyecek, zarar vermeyecek, kimyasal bulunmayan kumaşları seçmelisiniz. Bunun için %100 pamuklu yapıya sahip hastane çıkış setleri çokça tercih ediliyor.

Kıyafet Seçerken Dikkat Etmeniz Gerekenler

  • Bebeğinizin kıyafetlerini yaşa göre değil kilosuna göre almalısınız. Bebeğiniz doğum ağırlığı 4000 gr olarak bekleniyorsa yenidoğan için olan giysileri çok kısa süre küçük gelecektir. Bebekler ilk birkaç ayda çok hızlı büyürler ve giysileri çabucak küçük gelmeye başlar. İlk aylarda 0-6 ay bedenler daha kullanışlı olur.
  • Boyundan açılmaya başlayarak ayağa kadar fermuarlı ya da çıt çıtlı olanlar tercih edilmelidir. Sık bez değiştirileceği için altı kolaylıkla açılıyor olmalıdır. Geniş yakalı olması baş kısmından kolayca geçmesini sağlar.
  • Doğal iplikten ve özellikle pamuklu giysiler bebek cildi için en uygun olanlarıdır. Ütü gerektirmeyen giysiler daha kullanışlı olacaktır.
  • Kıyafet seçerken mutlaka kullanma ve yıkama talimatlarını okuyun. Hem kullanımda hemde kıyafetleri yıkarken size yardımcı olacaktır.
  • Bebeğiniz hava sıcaklığını göz önünde bulundurarak giydirin. Özellikle kış aylarında çok kalın giysiler yerine gerektiğinde çıkarılabilecek üst üste giyilebilen giysiler giydirin.
  •  Bebeğinizi giydirirken baş kısmından giysiyi çabucak geçirmek gerekir. Soyarkende once ayak ve kollar çıkarılıp, sonra giysi boyunda toplanıp arkadan öne doğru çıkarılmalıdır.
  • Bebekler soyunup giyinmekten pek hoşlanmazlar. Ayrıca nefes almaları bloke olursa paniğe kapılıp ağlarlar.
  • Çok sıkı çoraplar ve giysiler hareketlerini engelleyeceği için pek uygun değildir. Özellikle sıkı çoraplar içinde ayak parmakları hareketsiz kalacaktır. Dantelli, saçaklı, bağcıklı giysiler bebekler için uygun olmayabilir. Dantelleri kavradığında parmakları arasında sıkışabilir, bağcıklara dolanabilir.
  • Bebek kıyafetlerinin dikiş yerleri sert olmamalı, kaşındırmamalı, kalın olmamalıdır.
  •  Tüylü, boyası çabuk çıkan, tüyleri kolay çıkabilen kalın kazaklar tercih edilmemelidir. Aynı şekilde bebeğini sürekli kucağına alan anne de kıyafetleri seçerken buna dikkat etmelidir. Bebekler ilk aylarda sürekli kusabilir, bezinden idrar kaçırabilir. Bu nedenle annenin giysileri de kolay yıkanabilen türden olabilir. Ayrıca parfümlü ve renkli deterjanlar yerine daha kokusuz ve parfümsüz deterjanlar kullanılmalıdır.

Bebek Kıyafetlerini Yıkarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Bebeklerin cildi erişkinlerden çok daha hassastır. Kullanılan temizlik malzemesine bağlı kolaylıkla allerjik reaksiyon gelişebilir. Sadece bebek giysileri için olan deterjanlar kullanılacağı gibi, kokusuz ( parfümsüz) ve renksiz deterjanlarda kullanılabilir. Sabun yerine çamaşır deterjanları tercih edilmelidir. Sabunlar kumaş dokusuna zarar verebilmektedir. Kıyafetleri yıkamadan önce mutlaka yıkama talimatı okunmalıdır.
  • Bebek çamaşıları için ağartıcı, yumuşatıcı ve güçlü leke çıkarıcıları kullanılmamalıdır.
  • Bebeğinizin kıyafetlerini diğer aile bireylerinin kıyafetleri ile eğer sık yıkamanız gerekiyorsa diğer aile bireylerinin kıyafetleri ile yıkanabilir.
  • Bebek giysileri alındıktan sonra mutlaka yıkanıp öyle kullanılmalıdır. Saklanırken naftalin ve güve ilaçları kesinlikle kullanılmamalıdır.

Lekeler İçin Ne Yapmalı?

  • Giysi üzerinde kurumuş, katılaşmış lekeler önce kazınmalı ya da silinmelidir. Lekeler hemen soğuk suda ıslatılmalı eğer leke çıkmıyorsa deterjan ile soğuk suda 30 dk bekletilmeli sonrasında sıcak su ile normal yıkama yapılmalıdır.
  • Lekeli çamaşırlar çamaşır makinasında yıkanırken giysi üzerindeki yıkama talimatında belirtilen en yüksek sıcaklıkta deterjan eklenerek yıkanmalıdır.

Mevsime Uygun Seçim Yapın

Hastane çıkış setleri   ve diğer seçimler arasından bebeğiniz için en uygun olanı seçerken mevsime de dikkat edin. Eğer bebeğiniz yazın doğacaksa terletmeyen ancak vücut ısısını da koruyan kumaş seçmelisiniz. Eğer kışın doğacaksa üşümesini engelleyen ürünler seçmelisiniz. Bazı setlerin içerisinde hırkalar bulunuyor. Bu tarz setleri seçerek bebeğinizin üzerini mevcut oda ısısına göre giydirip çıkarabilirsiniz.

Eğer sezaryen doğum yapacaksanız hastane çıkış seti için yedek de almanız gerekebilir, çünkü hastanede daha fazla kalabilirsiniz. Bu sebeple yedek almakta fayda var.

Doğum çantası hazırlarken öncelik hastane çıkış setidir. Bebeğinizin ilk anlarından itibaren rahatını sağlamak için seçtiğiniz set oldukça önemli. Ona konforu, keyfi ve rahatlığı sunun…

 

Bebeğiniz için özenle seçtiğimiz ürünlere sitemizi ziyaret ederek göz atabilirsiniz.

https://happymomandkids.com/

 

 

 

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar

Doğum Sancısını Tanıyalım!

Doğum sancısı her anne adayında farklı bir şekilde görülür....

Hamilelik Serüveninde Merak Ettiğin Sorular ve Cevapları

Hamilelik, özellikle ilk kez anne olacak kadınlar için pek...

Üçlü Tarama Testi Nedir? Ne Zaman ve Nasıl Yapılır?

Hamilelik boyunca hem anne hem de bebeğin sağlığını izlemek...

Hamilelik Döneminde Mandalinanın Faydaları ve Tüketirken Dikkat Etmen Gerekenler

Hamilelik döneminde meyve tüketimi, hem anne hem de bebeğin...

Hamilelik Öncesi ve Sonrası Pozlar!

HappyMom ailesi olarak en sevdiğimiz konulardan birisinin öncesi ve...

Hamilelikte En Çok Araştırılan Konulardan Biri: Genital Bölge Temizliği!

Hamilelik sürecinde genital bölge temizliği, hem annenin sağlığı hem...

Hamilelikte Grip ve İyileşme Yolları

Hamilelik sırasında grip, anne adayları için özellikle dikkat edilmesi...

Doğum Korkusu Nedir? Doğum Korkusuyla Nasıl Mücadele Edilir?

Minicik bir bebeği avuçlarınızın arasına almak, kokusunu içinize çekmek,...

Sigarayı Birlikte Bırakalım! 💪

Yaşamın her evresinde, cinsiyet ayırmaksızın herkese zarar veren en...

İkili Tarama Testi Hakkında En Çok Merak Edilenler

Hamilelik dönemi bir kadının hayatı boyunca yaşadığı en hassas,...