Bebek Odası Dekorasyon Fikirleri!
Bebeğiniz olduğunu öğrendiğiniz anda, onun odasını hazırlamak konusunda hayal ettikleriniz gözlerinizin önüne gelmeye başlar. Özellikle hamileliğin son haftalarına doğru da evinizi tatlı bir telaş sarar ve yapmanız gerekenleri düşünmeye başlarsınız. Yapmanız gereken işlerden bir tanesi de ailenize katılacak olan bu minik üyeye, içerisinde rahat edeceği ve mutlu olacağı bir oda hazırlamaktır.
Bebeğinizin odasını hazırlamak oldukça eğlenceli bir iştir! Bebeğiniz için hem sevimli hem de konforlu eşyaları bir araya getirmek ve sonucunda hem şık ve hem de işlevsel bir çocuk odası oluşturmak için alışveriş planları başlar.
Bu aşamada ise, harika bir bebek odası hazırlamak istediğinizden eminiz! 😊
Hangi Odayı Bebeğim İçin Ayırmalıyım?
Bebek odası; bebeğinizin zihinsel, duygusal ve bedensel gelişimini olumlu etkileyecek şekilde düzenlenmelidir. Bebeğiniz özellikle doğumunun ardından geçecek ilk yıllarda, oldukça sık bir şekilde size ihtiyaç duyacaktır. İhtiyaçlarının olabilecek en kısa sürede karşılanması oldukça önemlidir. Çünkü ihtiyaçları zamanında karşılanmayan bebeğinizin vücudunda, kortizon hormonları üretilmeye başlanacaktır ve bu da onun huzursuz olmasına neden olur. Bu nedenle mobilya, dekorasyon ve aksesuar seçiminden önce bebeğiniz için doğru olan odanın seçimini yapmanız gerekir.
Bebeğinizin odası sizin yattığınız odaya yakın olmalıdır. Bunun sebebi, gerekli durumlarda bebeğinize hızlıca müdahale edebilmeniz içindir. Ayrıca hazırlayacağınız odanın mutlaka doğal güneş ışığı alan bir penceresi olmalıdır ve odayı sık sık havalandırmanız gerekir. Oda seçiminizi yaparken, mümkün olduğunca gürültüsüz bir alanda olması tercih etmeniz de önemlidir.
Duvar Rengi Seçimi
Bebeğiniz için hazırlayacağınız odanın duvar rengi seçilirken, genellikle cinsiyet faktörüne göre renk ayrımı yapılır. Elbette, bu faktör de seçiminizi etkileyebilir. Ancak bunun yanı sıra kullanabileceğiniz güzel ve farklı renklerin de mevcut olduğunu unutmamalısınız.
Renklerin insan psikolojisi, enerjisi ve gelişimi hakkındaki etkileri bilindik bir gerçektir. Aynı şekilde bebeğinizin de algıladığı tüm renklerin bir anlamı ve üzerinde etkisi olacaktır.
Özellikle bebeğinizin görme yetisinin gelişim gösterdiği 2-3 aylık süreçte, artık renkleri de aktif bir şekilde algılamaya başlar ve renklere daha da duyarlı hale gelir. Renklerin bebeğiniz üzerindeki etkisi sadece onun ruh hali ve davranışlarıyla alakalı değildir. Renkler, aynı zamanda bebeğinizin beynini aktifleştirir ve uyku alışkanlıklarını etkiler. Uyku düzeninin sağlanmasına yardımcı olan renkler, böylece bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Hafızanın güçlenmesi ve aktif beyin hareketlerine de neden olurlar. Ayrıca renkler, bebeğinizin yetişkinlik döneminde sürdüreceği eğitim ve iş hayatına dahi etki edebilir.
Bebeğinizin psikolojik olarak sıcak renklerin olduğu bir ortamda bulunması, uyumluluğunu ve sakinliğini arttıracaktır.
Kırmızı, turuncu ve sarı gibi sıcak renkler, bebeğiniz için mutluluk ve huzuru sağlarken, kullanıldıkları yerlerde daha samimi ve sıcak bir görünüm oluşturur. Zihnini canlandıran ve bebeğinize ekstra enerji veren sıcak renkler, bebeğinizin yürüme dönemi geldiğinde hareketlilik kaynağı bile olabilir.
Ancak dikkat etmeniz gereken nokta, sıcak renkleri kullanırken renkleri ölçülü kullanmanız gerektiğidir. Örneğin; odanın tek bir duvarına, uyumlu aksesuarlar ile birlikte sıcak renkleri kullanabilirsiniz. Dengeyi oluşturmak adına, odanın tamamını sıcak renklerden yana tercih etmemelisiniz.
Soğuk renkler ise, yatıştırıcı ve dinginleştirici etkileriyle öne çıkarlar. Soğuk renklerin arasında mor, mavi ve yeşil bulunur. Bu renklerin bebeğinizin vücudunda yatıştırıcı etkisinin yanında, sinir sistemini yavaşlatma ve huzur verme gibi etkileri de vardır.
Soğuk renkleri kullanırken dikkat etmeniz noktalar ise, odanın tamamında bu renkleri kullanmamanız gerektiğidir. Çünkü soğuk renkler aynı zamanda koyu renklerdir. Koyu renkler zaman zaman olumsuz bir ruh halini temsil edebilir. Bu yüzden bebeğinizin odasının her alanında sürekli kullanılmaması gerekir. Ayrıca soğuk renkler, bebeğinizi dönem dönem soğuk ve çekingen hissettirebilir. Bu yüzden bu renklerin kullanırken yumuşak renklerle eşleştirmeyi unutmamanız gerekir.
Bebek Odası Güvenliği
Bebeğinizin odası için alışverişe başlarken dikkat etmeniz gereken ilk şey, satın alacağınız ürünlerin bebek sağlık açısından uygun olması gerektiğidir. Mobilyaların ve aksesuarların malzemesi olarak doğal bir ürün olan ahşapları tercih edebilirsiniz. Ayrıca, ahşapların üzerinde bulunan cilanın da bebeğiniz için zararlı olmaması lazım. Tekstil ve aksesuar ürünlerinde ise, dış kaplamalarında kullanılan boyanın alerjik etki olasılığını yok etmek ya da en aza indirmek için mümkün olduğunca kaliteli ürünler olmasına dikkat etmelisiniz.
Sentetik ürünler yerine doğal ya da türüne göre pamuklu ürünleri tercih edebilirsiniz.
Ayrıca bebek odasının zemin kaplamasının kaygan olmaması oldukça önemlidir. Kaygan zeminler, özellikle geceleri ve uykusuz olduğunuz dönemde sizin için bir tehlike oluştururken; bebeğinizin yürümeye başladığı dönemlerde düşme tehlikesini arttıracaktır. Bu sebeple mat, kaydırmaz ve kolayca temizlenen taban malzemeleri, bebeğinizin odası için ideal seçimler olacaktır. Bu malzeme ahşap parke, laminant parke ya da mat seramik zemin olabilir. Ayrıca bebeğinizin odasında, halı ve kilim gibi ürünleri bir süre kullanmamanız gerekir. Çünkü bu tarz ürünlerin toz tutma olasılığı ve akar adı verilen zararlı mikroorganizmaları barındırmaları yüksektir. Bu tür maddeler de bebeğinizde alerjik reaksiyonlara neden olabilir.
Bebek Odasında Eşyalar Nasıl Yerleştirilmelidir?
Bebeğinizin ilk aylarda en çok zaman geçireceği yer beşiktir. Bu sebeple beşiğin oda içerisindeki konumu oldukça önemlidir. Beşiği pencereye, kapıya veya ısı kaynaklarına yakın olacak şekilde yerleştirmemeniz gerekir. Ayrıca beşik doğrudan güneş ışığı almamalı ve mümkünse tamamen duvar dibinde de konumlanmamalıdır. Bebek odanız yeterli derecede genişse, beşiğin çevresini tamamen boş bırakmayı tercih etmelisiniz. Oda yeterli genişliğe sahip değilse, beşiğin baş kısmını duvara dayayabilirsiniz.
Ayrıca şifonyer, dolap ve alacaksanız alt değiştirme masası duvar kenarlarında sabitlenmiş bir şekilde olmalıdır. Bu mobilyalar bebek odasının güneş ışığını kesmemeli, genel hareket alanını daraltmamalıdır.
Bebek Odasının Aydınlatması Nasıl Olmalı?
Bebeğinizin odasının mutlaka geniş bir penceresi olmalıdır ve içerisine gün içerisinde doğal güneş ışığı dolmalıdır. Oda ısısını da iyi bir şekilde ayarlayabilmek için, bebeğinizin odasında güney yönünü tercih etmemeniz gerekir. Bunu ayarlamak için, bebek odasında bir ısı ölçer ve nem ölçer bulundurmanız işinizi kolaylaştıracaktır. Perdeleriniz ise, gerekli durumlarda güneş ışığını tamamen kesecek kadar kalın olmalıdır.
Bebek odasının suni aydınlatması ise direkt ve yalnızca tepeden olmamalıdır. Eğer mümkünse, ışık kaynakları ayarlanabilmelidir. Işık yoğunluğunu ayarlayabilmeniz, geceleri fazladan gece lambası kullanmanızı gerektirmez. Ayrıca bebeğinizin oda aydınlatmasının, homojen şekilde dağılması önemlidir. Bu sebeple odayı birkaç noktadan aydınlatmanız doğru olacaktır. Aplik, abajur ve şerit lambalar bu konuda hem şıklığı ile hem de kullanım kolaylığı ile işinize yarayabilir.