Doğum Korkusu Nedir? Doğum Korkusuyla Nasıl Mücadele Edilir?
Minicik bir bebeği avuçlarınızın arasına almak, kokusunu içinize çekmek, daha bir dakika önce karnınızda nefesinizi paylaştığınız bu küçük mucizeyle şimdi nefeslerinizin birbirine karışması… Dünyanın en tarif edilemez anlarından biri olan doğum sonrası yaşananlar her anne için çok özeldir. Ancak bazı anne adayları bu deneyimi yaşamaktan, daha doğrusu bu şekilde yaşayamamaktan korkar. Doğumda ya bebeğinin ya da kendisinin başına bir şey geleceğine inanır. Sürekli korku senaryolarıyla hamile kalmak bir yana hamilelik düşüncesinden bile korkar.
Tokofobi nedir?
Tokofobi diğer bir adıyla doğum korkusu, günümüzde sıklıkla rastlanan psikolojik durumdur. Öyle ki, sezaryen doğumdaki artışın en önemli sebebi budur. Bu durumun altında yatan sebepler çoğu zaman travmatik nedenler olabileceği gibi çevreden duyulan kötü hikâyeler de tokofobiyi tetikleyebilir.
Öğrenilen korkular, anne adaylarının acı eşiğinin düşük olması, endişeli ya da gergin bir ruh haline sahip olması öncesi yaşadığı kötü doğum tecrübeleri tokofobinin altında yatan nedenlerinden sadece bazılarıdır. Genellikle anne adayları doğum sancılarının hem kendilerine hem de bebeklerine zarar verdiklerini düşünürler. Neyse ki bu gibi psikolojik problemler alınacak destek ve terapilerle aşılabilir.
Tokofobi 3 Seviyede Kendini Gösterir
- Birinci Seviye:
Bu seviyenin en önemli özelliği sürecin çocukluk dönemine kadar uzanabileceği gerçeğidir. Şöyle ki, kişi cinsellikten uzaklaşmaz yada cinselliğe soğuk bakmaz ancak hamile kalma düşüncesi bile korkutucu gelir. Özellikle annelerini doğumda kaybetme korkusunu yaşayan çocukların bilinçaltına yerleşen bu korku gelecekte tokofobi olarak karşımıza çıkar. Bu seviyedeki kadınlar hamile kalmamak için ellerinden geleni yaparlar. Öyle ki hamile kaldıklarında ya hemen kürtaj olurlar ya da bebeğin düşmesini sağlamak için çok tehlikeli yollara başvururlar.
- İkinci Seviye:
Bu seviyenin en önemli özelliği ise bu korkunun bir travma sonrası ortaya çıkmasıdır. Özellikle ilk doğumda yaşanan büyük sıkıntılar, bebeğin ölü doğması gibi nedenler ikinci hamilelik için annenin tüm cesaretini elinden alabilir.
- Üçüncü Seviye:
Bu seviyedeki anne adayları hamilelik öncesinde herhangi bir korku ve ya endişe hissetmezken hamilelik süresince depresif bir ruh haline bürünürler. Sürekli kafalarında korku senaryoları yaratırlar. Aile içinde yaşanan kötü gelişmeler ya da hayatlarının istedikleri gibi gitmemesi hamileliği korkunç bir olaymış gibi görmelerine sebep olur.
Doğum Korkusunu Yenmek İçin Öneriler
Doğumun bedeniniz üzerinde yaratacağı fizyolojik etkileri araştırıp bu durumun zararları olmadığı konusunda emin olun. Doğuma hazırlık kurslarına katılıp, sizin gibi hamile olan insanlarla iletişim kurup yaşadıklarınız hakkında konuşun. Her zaman pozitif olun. Kafanızda kötü senaryolar kurmayın. Olumsuz düşüncelerin beyninize üşüşmesi izin vermeyin. Böyle anlarda başka işlerle ilgilenmeye başlayın. Bunun için kitap okuyabilir, bir film izleyebilir ya da bebeğiniz için bir çift patik örebilirsiniz mesela…
Spor yapmak hem bedeninizi hem ruhunuzu dinlendirecektir. Hamile yogası ya da nefes terapilerine gidebilir ve ruhunuzun kötü düşüncelerden arınmasını sağlayabilirsiniz. Çevrenizde duyduğunuz kötü hikayelere kulak asmayın. Onların yaşadığı ağrıları veya acıları siz de yaşayacaksınız diye bir durum yok. Unutmayın, her kadın farklı bir doğum deneyimi yaşar. Belki de siz saniyeler içinde bebeğinizi kucağınıza alacaksınız. Eğer, tokofobiyi bu yöntemlerle aşamayacağınızı düşünüyorsanız mutlaka bir uzmandan yardım alın. Bunun için psikolojik destek alabilir veya terapilere katılabilirsiniz. Tokofobi sahibi kadınlar terapiler ile bu korkularından tamamen kurtulabilmektedir. Kendinizde böyle bir korkunun olduğunu fark ettiğiniz andan itibaren hemen terapilere başlamalısınız. Böylece kısa sürede bu korkularınızı atlatmanız sağlanacaktır. Hamile kalmadan önce bu korkularınızın farkındaysanız terapiye başlayarak daha sağlıklı bir hamilelik süreci geçirme şansını da yakalamış olursunuz.
Eğer tokofobi korkunuz varsa doğum esnasında yanınızda güvenilir birinin olacağını bilmek de korkunuzun azalmasına yardımcı olacaktır. Bu nedenle tamamen güvenebilecekleri bir uzmanla görüşüyor olmanız rahatlamanızı sağlayacak ve endişelerinizi dindirecektir. Zor gerçekleştirdikleri doğumlarla ilgili anılarını anlatmak isteyen arkadaşlarınızdan bu konuları konuşmamalarını rica edebilirsiniz. Özellikle ilk kez anne olacak adaylar bebeğe nasıl bakacaklarını bilemediklerinden dolayı duydukları endişe de tokofobiye neden olabilmektedir. Bu korkudan kurtulmak içinse doğuma hazırlık kurslarına katılabilirsiniz. Hamilelik sürecinde yanınızda yakınlarınızın olması ve eşlerinizin desteği bu süreci daha kolaylıkla atlatmanızı sağlayacak, ve korkularınızı geride bırakmanıza yardımcı olacaktır.