Doğum Şekli Ne Zaman Belli Olur?
Anne olacağını öğrenen tüm kadınlar, gebeliklerinin ilk haftalarından son haftalarına kadar doğum şekillerinin ne olacağını merak ederler.
Aslında doğum anına kadar anne adaylarının doğum şeklinin normal mi yoksa sezaryen mi olacağı kesin olarak bilinemezken, şartların sabit bir durumda olmasıyla önceden bir doğum seçeneği belirlenebilir.
Bu şekilde en azından anne adayının normal doğum yapmasına engel olabilecek herhangi bir faktörün olup olmaması, gebeliğin belli haftalarında yapılacak kontrollerde belirlenebilir.
Bununla birlikte, önceden doğum şekillerini belirleyen faktörler de bulunur.
Doğum Hamileliğin Kaçıncı Haftasında Olur?
Normal şartlar altında gebelik süreci 9 ay 10 gün, yani 42 hafta kadar sürmektedir. Ancak gebeliklerin 40. haftasına kadar bebeklerin büyük çoğunluğu doğmaktadır.
Gebeliklerin sadece %20-30 kadarında bebek 40. haftadan sonra doğar. 41. haftadan sonra doğan bebek oranı ise tüm gebelikler içinde yaklaşık %10 civarındadır.
Bununla birlikte doğumun 42. haftadan sonraya kalma olasılığı ise %1-2 civarındadır ve hem bebek hem de anne adayı için sakıncalı olabileceğinden doktorlar bu sürenin aşılmasına genellikle izin vermezler.
Hamilelikte Doğum Şekli Ne Zaman Belli Olur?
Doğum şekli ile ilgili kesin bir kanıya varmak, tam anlamıyla mümkün değildir. Hamileliğin 37, 38, 39 ve 40. haftalarında gerçekleştirilen kontrollerde; bebeğin kilosuna, kilosunun artış grafiğine, anne karnındaki pozisyonuna ve anne adayının sağlık durumuna bakılarak, tahmini olarak bir doğum şekline karar verilebilir.
Normal doğum, hem anne hem de bebek için çeşitli avantajları olan en doğal doğum seçeneğidir.
Annenin doğumdan bir iki saat sonra bile ayağa kalkabilecek hale gelmesi nedeniyle, herhangi bir beklenmeyen nedenden ya da sağlık açısından sakıncalı bir durum olmadığı müddetçe ve doktorun uygun gördüğü tüm durumlarda normal doğumun tercih edilmesi doğru karar olacaktır.
Ancak tüm ayrıntılar göz önünde bulundurularak planlanan doğum şeklinde bile son ana kadar kesin karar verilemez ve gidişat son dakikaya kadar normal doğum seçeneğini göstermiş olsa da sezaryen doğumun zorunlu olabileceği durumlar ile karşılaşılabilir.
Normal Doğum Ne Zaman Mümkün Olmaz?
Geçmişi insanlık tarihi kadar eski olan normal doğum, hem bebek için hem de anne adayı için tercih edilmesi daha avantajlı olan en doğal doğum seçeneğidir. Öyle ki, anneler doğumdan 2 saat sonrasında ayağa kalkabilirler.
Normal doğumun sağladığı avantajlar dolayısıyla beklenmeyen ve sağlık açısından sakıncalı bir durum olmadığı sürece, gebeliği takip eden doktorun uygun gördüğü tüm durumlarda normal doğumun tercih edilmelidir. Ancak yine de doğum başlayana kadar herhangi bir doğum şekli konusunda ısrar edilmemelidir.
Son ana kadar normal doğum tahmin edilse de bazı durumlarda sezaryen zorunlu hale gelebilmektedir. Mesela; doğum anında bebeğin kalp atışlarında bir farklılık gözlenmesi veya bebeğin doğum kanalında ilerlemede güçlük çektiğinin görülmesi sezaryen doğumu gerektirebilir.
Ayrıca bebeğin kilosu, annenin tansiyon ve nabız değerleri bebek ve annenin genel sağlık durumları göz önünde bulundurularak doğum şekli her an değişebilir.
Sezaryenle Doğumun Tercih Edileceği Durumlar Nelerdir?
Sezaryen, gebeliğin doğal yollarla değil de cerrahi bir müdahaleyle sonlandırılması durumu olarak tanımlanır. Doğumun sezaryenle gerçekleşmesi gerektiğinin son dakika değil, daha önceden belirlenebildiği durumlar da mevcuttur.
Örneğin;
- Anne adayının daha önce rahim ameliyatı geçirmesi durumunda,
- Bebeğin suyunun az olduğu durumlarda,
- İkiz ya da üçüz bebek gebeliklerinde,
- Bebeğin normal kilonun üstünde olduğu durumlarda,
- Bebeğin ters geldiği durumlarda,
- Bebeğin boynuna kordon bağının dolanması durumlarında genellikle sezaryene başvurulur.
Sezaryenle doğum önceden öngörülebilir ve hazırlıklar buna göre yapılabilir. Ayrıca ikinci doğumunu gerçekleştirecek olan anne adaylarının, ilk doğum şeklinin ne olduğu da önemli bir belirleyicidir.
Bununla birlikte SSVD uygulamaları son yıllarda oldukça yaygınlaşsa da anne adayı ilk doğumunu sezaryen doğumla gerçekleştirdiyse ikinci doğumun da sezaryen olma ihtimali yüksektir.