Gebelikte Vajinal Mantar Neden Oluşur? Doğal Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Birçok kadın hayatlarının en az bir noktasında vajinal mantar enfeksiyonu geçirir. Buna ayrıca vajinit de denir.
Hamilelik döneminde ise, hormon miktarının ve işleyişinin değişmesi ile vajinal flora ciddi oranda farklılaşma geçirir.
Bu sebeple hamilelik döneminde kadınlar vajinal mantara daha yatkın bir hale gelir. Özellikle düşük riski olan ve bu nedenle vajinal fitil, krem kullanan gebeler vajinal mantar enfeksiyonuna daha sık yakalanır.
Kadınların yaklaşık %75-90’ı yaşamlarının herhangi bir döneminde en az bir kez mantar enfeksiyonu geçirirken; anne adaylarında bu enfeksiyon, hamile olmayanlara göre 15-20 kat daha sıklıkla görülür.
Vajinal mantar hakkında yeterince bilgi sahibi olunması, yakalanmamak için alınabilecek önlemler ve doğal tedavilerinin bilinmesi ise hamilelik dönemi için oldukça önemlidir.
Vajinal Mantar Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Vajinal mantar enfeksiyonu, mantar adı verilen bir grup mikroorganizmanın vajinada oluşturduğu bir iltihaptır.
Hamilelik; değişen hormonal denge nedeniyle vajinal enfeksiyonların, özellikle de mantar enfeksiyonlarının artış gösterdiği bir dönemdir. Genellikle hamileliğin son 3 ayında hücresel bağışıklığın azalmasıyla kandida ismi verilen mikroorganizmaların gelişimi kolaylaşır.
Hamilelikte vajinada glikojen adı verilen maddenin artışı da bu olayı hızlandırır. Vajinada glikojenin artmasına ise kanda östrojen ve progesteron miktarının yükselmesi neden olur. Bu da vajinal mantarın oluşumunu tetikler.
Vajinal mantar enfeksiyonunda üreyen mikroorganizmalar genellikle başkasından bulaşmaz. Kişinin zaten kendi vajinasında bulunan maya hücreleri çeşitli nedenlerle aktif hale gelip enfeksiyon oluşturur.
Stres, hamilelikte mantar oluşmasını tetikleyen faktörlerden biridir. Çünkü stres, hamilelerde vücut direncinin zayıflamasına yol açarak, vajinal mantar enfeksiyonu oluşumunu tetikleyebilir.
Vajinitin ana semptomları, kötü kokan akıntı üretiminin yanı sıra yanma ve acıdır. Kadın cinsel organı sıcak ve nemli oluşuyla mantarların çoğalması, dolayısıyla mantar enfeksiyonu için ideal bir ortamdır.
Gebelik Döneminde Vajinal Mantar Belirtileri
Vajinal mantarlarda ilk oluşan semptom; dış genital bölgede kaşıntı ve peynir kesiği şeklinde beyaz akıntıların oluşmasıdır.
Buna çoğu zaman kızarıklık, yanma, su kıvamında ve yeşilimsi renge sahip akıntılar eşlik eder.
Vajinal Mantar Tedavisi
Hamilelik dönemi boyunca vajinal mantar tedavisi için ağız yoluyla alınan ilaçlar önerilmez. Vajinal fitiller ve vajinal kremlerin, yaklaşık 1 hafta-10 gün aralığında düzenli olarak uygulanması yeterlidir.
Bununla birlikte vajinal mantar enfeksiyonunun etkilerini hafifletmek için birçok farklı doğal tedavi mevcuttur.
Doğal Yöntemler ile Vajinal Mantardan Kurtulma Yolları
- Vajinal mantarlar gelişmek için sıcak, nemli bir ortama gereksinim duyarlar. Bol giysiler giyerek havalandırmayı artırıp mantarların çoğalmasını önleyebilirsiniz.
- Probiyotik gıdalar, vajinal mantar enfeksiyonu tedavisinde antibiyotiklere nazaran daha faydalıdır. Bu gıdalar, bağırsaklarınızda halihazırda aktif olan mikroorganizmaları içerir ve bağırsak floranıza çok faydalıdır. Eğer probiyotik takviyeler veya gıdalar almaya alışırsanız, midenizin doğal flora örtüsünü yenilenir mantar enfeksiyonlarının iyileşmesini kolaylaşır.
- Pamuklu ve penye iç çamaşırlarını tercih etmeniz, iç çamaşırlarınızı yüksek ısılarda yıkayıp ütülemeniz bakterilerin çoğalmasını engelleyerek vajinal mantar sorunundan kurtulmanızı sağlar.
- Günde birkaç diş sarımsak tüketilmesi, vajinadaki mantarlara karşı mükemmel bir çözümdür. Ağızda kokuya sebep olabilir ancak candida mantar çeşidi karşısında çok etkili bir tedavi yöntemidir. Bunun nedeni, sarımsağın enfeksiyon ve mantar önleyici özelliklere sahip olmasıdır. Sarımsak aynı zamanda antibakteriyeldir ve doğal bir antibiyotiktir.
- Vajina bölgenizi daima kuru tutmalı ve havuz, kaplıca, deniz gibi aktivitelerin ardından ıslak mayo ile kalmamalısınız.
- Vajina bölgenizin temizliği için sabun ve genital şampuanları çok sık kullanmamalı, bu bölgeye kokulu losyonların gelmemesine özen göstermelisiniz. Çünkü bazı sabunlar ve diğer kozmetik ürünler vücudun narin bölgelerini tahriş edebilir. Birçoğu, vajinal pH’ı değiştiren ve enfeksiyonlara karşı daha savunmasız hale getiren toksik maddeler ve alkoller ile hazırlanmıştır.
- Organik keklik otu yağı, mantar enfeksiyonu için bir başka tedavi yöntemidir. Maksimum fayda sağlamak için organik yağ kullanmanız çok önemlidir. Doktorunuzun bilgisi dahilinde, günde 1 tatlı kaşığı kadar keklik otu yağı tüketebilirsiniz.
- Çay ağacı yağı çok etkili ve doğal bir mantar karşıtı maddedir. Bu sebeple, temiz bir pamuğa bir miktar aldığınız çay ağacı yağını, vajina bölgenizin dış taraflarına tampon hareketlerle uygulayabilirsiniz.
- Yaban mersini kadınlar için iyi bir üreme organı toniği olmanın yanı sıra, vajinada sağlıklı bir pH dengesi sağlamaya yardımcı olur. Bu sebeple tüketm
- Diğer nedenlerin yanı sıra, mantarlar sıcak ve nemli ortamlarda daha iyi büyüdüklerinden ötürü bu yöntem işe yarar.
- Bol kıyafet ve elbise giymeniz, oksijenin bölgeye ulaşmasını sağlayarak mantar oluşumunu yavaşlatacaktır.
- Bazı insanların vücutlarında bakteriler daha yüksek miktarda bulunur. Eğer bir enfeksiyon varsa, tüm vücut dengesiz hale gelebilir. Stresli bir yaşam tarzı bağışıklık sisteminin zayıflaması nedeniyle aşırı miktarda bakteriye neden olabilir.
- Dinlenmek ve iyileşmek için ihtiyacınız olan zamanı ayırmanız önemlidir, özellikle hayatınızda stres içeren dönemler geçirdikten sonra. Meditasyon, yoga, sık sık spor ve masaj stresi kontrol altına alabilen iyi önlemlerdir.