back to top

Hamilelik Döneminde Göğüslerde Meydana Gelen Değişimler ve Göğüs Ağrısı!

Hamilelik dönemi anne adayının yaşamını, ruhsal durumunu, fiziksel ve zihinsel özellikleri de dahil olmak üzere hemen her şeyini değiştirmektedir. Döllenmenin gerçekleşmesiyle birlikte salgılanmaya başlanan gebelik hormonları, anne adayının vücudunda sıra dışı pek çok durum ortaya çıkmasına sebep olur.

Vücudun daha öncesinde alışkın olmadığı hızda ve miktarda alınan kilolar ve hassaslaşan ruhsal, fiziksel denge yapı dolayısıyla anne adayının vücudunun uyum sağlaması gereken pek çok husus bulunmaktadır.

Bu sebeple de vücudun değişik bölgelerinde zaman zaman şiddeti artan ağrılar yaşanması, günlük rutin aktiviteleri yaparken bile zorlanmak normal karşılanır.

Hamilelik döneminde anne adayının ağrılar hissetmesi kaçınılmaz bir durumdur. Bu ağrılar genellikle kasıklarda, karın alt bölgesinde, bacaklarda ve özellikle göğüslerde hissedilir.

Hamilelikte yaşanan bu ağrıların her biri ayrı bir önem taşır, uygun ve doğru yaklaşımlar uygulanması ise ağrıları tamamen yok etmese de hafifletebilir.

Hamilelik Döneminde Göğüslerde Meydana Gelen Değişimler

Memelerin Büyümesi: Gebelik başladığı andan doğuma kadar, hatta doğumdan sonraki süreç de dahil olmak üzere göğüslerde sayısız değişiklik olur. Bunlardan en belirgin olanı ise memelerdeki büyümedir. Bu büyüme anne adayının bebeğini emzirebilmesi için süt üretiminde, süt kanallarının büyümesine bağlı olarak göğüslerin hacminin artmasından kaynaklanır. Memeler kısa sayılabilecek bir süre içinde büyüdüğü için de ciddi bir hassasiyet gelişir. Dolayısıyla da göğüslerde bir ağırlaşma, bir gerginlik hissedilebilir. Göğüslerdeki büyüme her gebelikte belli bir oranda görülmekte ve anne adayının sağ ve sol memelerinin büyüme oranı arasında da fark olmaktadır.

Meme Uçlarının Koyulaşması: Doğumdan sonra bebeğin rahatlıkla emebilmesi için, annenin göğüslerinden sütün yeterince salgılanması gerekmektedir. Bu amaçla da anne adayının memeleri, gebelik boyunca bu duruma hazırlanır. Emzirmeye hazırlanan memelerde; meme uçları büyür, hassaslaşır, rengi koyulaşır ve hatta meme uçlarında kararmalar olur. Doğum yaklaştığında ise anne adayının meme uçları koyu kahverengiye dönüşür. Çoğu zaman anne adaylarını rahatsız eden bu renk değişimi, doğumun gerçekleşmesinin ardından hormonlar normale döndüğünde kendiliğinden eski rengini alır.

Cilt Altında Damarlanmalar Oluşması: Her geçen gün büyümeye devam eden meme bölgesinin cilt altında damarlanmalar oluşur ve var olan damarlar doğuma doğru daha görünür hale gelebilir. Gebelikte memelerin cilt altında damarlanmalar olması rutin ve normal karşılanır. Hamilelik döneminde kan hacminin %50 oranına yakın şekilde artması da buna neden olabilir.

Kolostrum: Hamilelik döneminde, doğum sonrası için süt üretimine başlanır. Bu sebeple meme uçlarından kimi zaman az miktarda süt ya da süt benzeri bir sıvı gelmesi de normal karşılanabilir.
Hamileliğin ikinci trimester dönemine ya da sonlarına doğru gelen bu sıvıya kolostrum ya da başlangıç sütü adı verilmektedir. Göğüslerden akan bu ilk süt berrak veya sarımsı renkte olan, bebek için çok besleyici ve bağışıklık sistemini güçlendirici bir sıvıdır. Tüm bunların yanında gebeliğin herhangi bir döneminde anne adayının meme uçlarından kanlı, koyu kahverengi bir sıvı gelmesi çok ciddi bir sorun olabileceğine işarettir ve böyle bir durumda zaman kaybetmeden doktora başvurmak gerekir.

Montgomery Tüberkülleri: Hamilelik döneminin özellikle sonlarına doğru, anne adayının meme uçlarının üzerinde küçük çıkıntılar meydana gelir. Bu çıkıntılar, Montgomery tüberkülleri olarak adlandırılmakta ve gebelik boyunca göğüs ucu sağlığını korumaya yardımcı olmak için besleyici ve koruyucu yağ salgılamaktadır.

Meme Uçlarının Kuruması: Gebeliğin başından itibaren memeler yavaş yavaş büyür ve cilt gerildikçe, özellikle göğüs uçlarında kuruma meydana gelebilir. Oluşan bu kuruluk sebebiyle anne adayları çoğu zaman meme uçlarını kaşır ve bu da ciltte tahrişe sebep olur.

Hamilelik Döneminde Göğüs Ağrısı Neden Olur?

Hamilelik döneminin başlangıç aşamasından doğum sonrası döneme kadar memelerde ağrı hissedilmesi normal bir durumdur. Çok şiddetli olmadıkça ve anne adayının günlük yaşamını olumsuz etkilemedikçe de bu sorundan rahatsız olmaya, endişelenmeye gerek yoktur.

Çünkü yukarıda bahsedilen tüm fizyolojik değişimler meme bölgesinde ağrı hissedilmesine neden olur.

Hamileliğin doğal sürecinde yaşanan meme dokusundaki değişimler ve oluşan küçük kistler ağrıya yol açabilir. Yine de anne adayı normalden daha farklı ve baş edemeyeceği türden meme ağrıları çekiyorsa, doktoruna danışmalıdır.

Hamilelik Döneminde Göğüs Ağrısı Nasıl Hafifletilebilir?

  • Anne adayının bu dönemde meme ağrılarını azaltması için sırtı ve memeyi koruyan sütyenleri tercih etmesi gerekir.
  • Kullanılan sütyenlerin omuz askılarının pamuktan olması daha rahat olmayı sağlayacaktır.
  • Geceleri uyku sütyeni kullanmak da faydalı olabilir.
  • Bu dönemde meme bölgesini sabunla yıkamak kurumasına neden olacaktır. Bu nedenle meme çevresi ılık su ile temizlenmelidir.
  • Meme bölgesi için kullanılacak ürünler alkol ya da klorlu su içermemelidir.
  • Sızıntı oluşuyorsa göğüs pedi kullanılabilir.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar

10 Maddede Hamilelik Döneminde Beslenme ve Günlük Menü!

Çocuğunuzun sağlıklı olarak dünyaya gelmesi için gebelik ve emziklik...

Suni Sancı Nedir, Ne Zaman Kullanılır?

Suni sancı, doğal olarak başlamayan doğum sancılarının dışarıdan bir ilaç...

Hamilelikte Alınması Gereken Vitaminler ve Mineraller

Hamilelik döneminde yeterli ve düzenli beslenme konusuna özellikle dikkat...

Evde Zaman Geçirmenin En Güzel Yollarından: Yoga

Merhaba canımız annelerimiz. Evde kalmamız gereken bu dönemlerde, geçirdiğimiz...

Hamilelikte Cinsellikle İlgili Merak Edilenler

Hamilelikte cinsel ilişkiye girilip girmek hakkında anne adaylarının kafasında...

4 Boyutlu Ultrason (Detaylı Ultrason)

1970 yıllarının başından itibaren günümüz modern tıbbın vazgeçilmezi olan...

Hamilelikte Sağlıklı Beslenme

Tüm hayatımızda olduğu gibi hamilelik döneminde de sağlıklı beslenmek çok...

Gebelikte Alınması Gereken Vitamin ve Mineraller!

Hamilelik döneminde vücuda alınan protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve...

Doktorunuza Sormanız Gereken 10 Önemli Soru!

Gebe olduğunuzu öğrendiniz... Muayene zamanınızın geleceği günü iple çekiyorsunuz...

Hamilelikte Probiyotik Kullanımı

Bakteri denildiği zaman çoğu kişinin aklına mikrop bulaştıran, küçük...