back to top

Hamileliğin İlk Trimester Döneminde Hissedilen Ağrı ve Sancılar

Hamileliğin ilk üç ayı anne adayları için zorlu geçer ve hamileliğin tüm belirtileri bu ayda yoğun bir şekilde yaşanır. Hamilelik öncesinde her ay oluşan adet sancılarının etkisi hamileliğin ilk üç ayında da sanki adet oluyormuş gibi his verebilir.

Fakat bu durum daha çok bebek gelişimi ve annede meydana gelen değişimlerden dolayıdır.

Gebeliğin ilk aylarında sancı başlayan sancılar ilerleyen aylarda giderek azalacaktır. Ancak meydana gelen sancılar birçok farklı sebepten kaynaklanabilir. Bu bağlamda hamileliğin ilk dönemlerinde hissedilen sancı ve ağrıların sebebinin bilinmesi oldukça önemlidir.

Hamileliğin İlk Aylarında Sancı

Döllenmenin gerçekleşmesiyle birlikte, anne adayı henüz bebeğinden habersizken vücutta biyolojik ve fizyolojik bazı değişimler meydana gelir. Gebelik hormon seviyelerinin yükselmesi nedeniyle vücudun bu değişime uyum sağlayabilmesi, hamilelikte ilk aylarda sancı oluşmasına neden olabilir.

Gebeliğin ilk dönemlerindeki bu sancılar, bazı durumların habercisi olabilmektedir;

  • İlk haftalarda yaşanılan hafif sancılar, döllenmiş yumurtanın rahme yerleşiyor olduğunun bir göstergesidir.
  • İlk aylarda, kasılmaya benzer ağrı şeklinde sancılar varsa ve bu duruma kanama da eşlik ediyorsa gebelik kaybı belirtisi olabilir.
  • Gebeliğin ilk dönemlerinde rahim kasılmasına benzer sancıların olması, rahim bağlarının gevşemesine ve rahmin büyümesine işaret ediyor olabilir.
  • Karın bölgesindeki sancı, bağırsak sorunlarının belirtisi olabilir. Progesteron hormonun artış göstermesi ile bağırsak hareketleri yavaşlayabilir ve kabızlık, gaz sancısı meydana gelebilir.

Hamilelikte Yaşanan Sancıların Nedenleri Nelerdir?

Birçok doktor, hamilelik dönemindeki sancıları iki başlık altında incelemektedir. Gebelikten kaynaklı olan ve olmayan olarak sıralanan bu nedenleri, zararlı ve zararsız sancılar olarak da sıralayabilmek mümkündür:

Hamilelikteki Zararsız Sancılar: Bu dönemde yaşanılan bu şikayetlerin nedeni, herhangi bir tehlike içermeyen ve hamileliğe bağlı olarak vücutta gelişmiş sancılar olabilir.

Döllenmiş Yumurtanın Rahme Yerleşmesi: Genellikle gebeliğin oluştuğu ilk haftalarda, rahimde hafif kasılma ve sancılanmalar sık görülür. Bu sancı, döllenmiş yumurtanın rahme yerleşme sancısıdır ve gebeliğin ilk belirtilerindendir. Yaşanması normaldir.

Kabızlık, Gaz Problemi Gibi Bağırsak Sorunları: Hamilelikte, progesteron hormon seviyesinde artış yaşanır. Bu artış, annelerin vücudunda bağırsak hareketlerinin yavaşlamasına neden olabilir. Yavaşlayan bağırsak hareketleri, karın boşluğunda gaz sıkışmasına ve kabızlığa yol açabilir. Kısacası, hamilelerin ilk zamanlarda şişkinlik yaşaması ve sancı çekmesinin bir nedeni, bağırsak hareketlerinin yavaşlamasıdır ve bu sancılar bebek için tehlike oluşturmaz.

Yuvarlak Bağların Rahmin Büyümesiyle Gerilmesi: Rahmin iki üst köşesinden başlayıp genital bölgeye kadar uzanan bağlara ‘yuvarlak bağlar’ denmektedir. Bu bağlar, bebeğin büyümeye başlaması ile gerilerek kasılır ve rahmin genişlemesine yardımcı olur. Bu kasılmalar da anne adayında sancı olarak hissedilir. İlk aylarda görülebileceği gibi, bebeğin ağırlığının arttığı son dönemlerde de görülmesi normal sancılardır.

Bebeğin Rahme Baskı Uygulaması: Gebelikte görülen ve risk oluşturmayan sancılardan biridir. Bebeğinizin karnınızda büyümesi sonucu rahme baskı uygulayarak kasıklarda ağrı ve sancı oluşturmasıdır ve hamileliğin ilk ayında sancı nedeni olmasından daha çok son dönemlerdeki hamilelik sancıları arasında sayılabilir.

Hamilelikteki Zararlı Sancılar: Zararlı kabul edilebilecek ağrı ve sancıların nedenleri daha çok gebelik kaynaklıdır.

İdrar Yolları Enfeksiyonu: Bebeğiniz karnınızda büyüdüğünde idrar torbasına baskı yapar ve idrar akışı yavaşlar. Bu durum, idrar yollarında enfeksiyon oluşmasına neden olabilir ve gebeliğin ilerleyen döneminde sorun oluşturabilir. Hissedilen sancıya, kaşıntı ve yanma da eşlik eder.

Dış Gebelik: Hamileliğin ilk dönemlerinde sancı oluşması, dış gebeliğe işaret ediyor olabilir. Dış gebelikte bebek rahmin dışında bir bölgeye tutunarak gelişmeye çalışır; ancak bebeğin gelişimi için uygun ortam olmamasından dolayı gebelik ilerleme gösteremez ve gebeliğin sonlandırılması gerekir.

Düşük: Hamilelikte sancı nedenleri arasında en riskli olanı gebelik kaybı, yani düşüktür. Gebeliğin ilk döneminde, bebeğin rahme tutunamaması sonucu kasılma ve kramplarla birlikte ateş, sancı ve kanama meydana gelerek düşük oluşmasına neden olabilmektedir.

Vücutta Oluşan Başka Bir Hastalık: Apandisit, safra kesesi veya başka bir iç organın neden olduğu ağrı ve sancılar, tehlikeli bir durumun habercisi olabilmektedir. Hamilelikten kaynaklı olmamakla birlikte, tedavi veya ameliyat gerektirebilir.

Gebelikten Kaynaklı Sancılar Nasıl Ayırt Edilir?

Hamilelikte yaşanılan sancılar, bazen tehlike oluşturabilir yönde gelişirken bazen de basit bir gaz sancısı olabilir ve anne adayının gereksiz bir endişeye kapılmasına yol açabilir. Bu aşamada anne adaylarının merak ettiği konu ise, gebelikte sancı ve nedeninin nasıl ayırt edilebileceğidir.

Gaz sorunu veya kabızlık ağrısı diye yorumlanan bir duruma apandisit neden oluyor olabilir veya rahim bağlarının gevşemesi ile yaşanılan ağrı ve sancı düşük belirtisi gibi algılanabilir.

Bazı belirtiler ve şikayetler, doktorların sancının sebebi hakkında yorum yapabilmesini sağlar. Bir sancı olduğunda, kişinin buna neyin neden olduğunu tespit edebilmek mümkün değildir. Bu nedenle, bu tarz şikayetlerin olması durumunda vakit kaybetmeden doktora ulaşılmalıdır. Riskli bir durum hissetmesi anında doktor, anne adayını neler yapması gerektiği konusunda yönlendirecektir.

Gebelikte ilk aylarda sancı olması normaldir. Ancak her sancının riskli bir durum olmadığı unutulmamalı, buna karşın gebelikten kaynaklı olabileceği de göz ardı edilmemelidir.

Bu tür durumlarda sakinlik korunarak doktora danışılmalı veya en yakın sağlık merkezine gidilmelidir. Unutulmamalıdır ki hamilelik, vücudun adapte olmaya çalıştığı bir süreçtir ve vücudun bu değişimlere ayak uydurması bazen sancılı olabilmektedir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar

Hamilelikte Tatlı Tüketiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler ve Sağlıklı Tatlı Tarifleri

Hamilelik döneminde tatlı, pasta ve dondurma gibi şekerli gıdalara...

Hamilelik Döneminde Evde Egzersiz Yapmanın Keyfi

Hamilelik döneminde yapılan egzersizler, hem sizin hem de bebeğinizin...

Hamilelik Döneminde Seks Yapmanın 4 Faydası

Hamilelik döneminde cinsellik hakkında birçok yanlış bilgi ve batıl...

Gebelikte Sabah Bulantıları Neden Olur ve Nasıl Engellenir?

Hamile anne adaylarında en çok görülen  belirtilerden biri sabah...

Rahat Bir Doğum İçin Doğum Pozisyonlarını Öğreniyoruz!

Kolay ve rahat bir doğum deneyimi yaşamak için kendinizi...

Hamilelik Sağlığı İçin En Uygun Yatış Pozisyonları

Hamilelik döneminde hormonlardaki değişiklikler, vücutta artan yük ve rahatsızlık...

NST Testi Nedir? Ne Zaman ve Nasıl Yapılır?

Nonstress testi (NST), doğum öncesinde bebeğin sağlığını değerlendirmek amacıyla...

Gebelikte Protein Alımının Önemi

Anne karnındaki bebeğin sağlıklı gelişimi için anne adayının yeterli...

Cinsiyet Belirleme Yöntemi: Çin Takvimi!

Çin takvimi, yüzyıllardır bebeklerin cinsiyetini tahmin etmek için kullanılan...

Hamilelik Dönemi İçin Saç Bakım Tüyoları ve Saç Maskeleri!

Hamilelik süreci, vücutta birçok fiziksel değişime neden olduğu gibi...