Hamilelik Döneminde Diş Sağlığı
Hamilelikte Diş Çekimi ve Dönemler
Hamilelik döneminde yaşanan diş problemlerine yaratılan çözümler dönemsel olarak değişim gösteriyorlar. Gebelik genel olarak 3 adet 3 aylık döneme ayrılmaktadır ve her döneme ait farklı uygulamalar mevcuttur.
- İlk Trimester
İlk üç aylık dönemde bebeğin çok hayati organları gelişmektedir ve bu nedenle diş hekimleri dişlere herhangi bir uygulama yapmaktan kaçınmaktadırlar. Kadın doğum doktorunuz ile dişçinizin birlikte bir karara varması ile birlikte genellikle dişi çekmekten ziyade bir ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Çekilmesi gereken dişler bir sonraki döneme kadar bırakılmaktadırlar.
- İkinci Trimester
İlk üç aylık dönemde çekilemeyen dişlerin artık bu dönemde çekilmeleri mümkün olmaktadır. Bunun yanında dolgu ve kanal tedavileri de yine ikinci dönemde gerçekleştirilmektedirler. Tabii ki bu operasyonlar kadın doğum doktorunuzun bilgisi dahilinde yapılmalıdır ve henüz karnı çıkmamış anne adayları diş doktorlarını gebelikleri hususunda bilgilendirmeliler.
- Üçüncü Trimester
Üçüncü üç aylık dönem ise yine diş tedavilerinin ertelendiği bir dönem olmaktadır. Hem annenin bebeğin boyutundan dolayı rahat olmaması, hem de bebeğin ihtiyaçlarının artmış olmasından dolayı medikal bir operasyonun yapılması bu dönemde uygun bulunmamakta, tedavi doğum sonrasına ertelenmektedir.
Hamilelikte Diş Çekimi Süreci
Diş çekimi uzman tarafından kesinlikle gerekli görülüyorsa, ilk olarak jinekolog ile iletişime geçilir ve hastanın hamileliğine dair bilgiler elde edilir. Bu bilgiler neticesinde diş çekimine uygunluk tespit edilir ve operasyon gerçekleştirilir veya gerçekleştirilmez. Ayrıca ilk ve üçüncü üç aylık dönemlerde neredeyse hiç bir diş doktoru diş çekimi yapmayacaktır. Lakin çok büyük ve acil vakalarda yine jinekolog ile iletişime geçilerek anneye ve bebeğe zarar verme ihtimali en düşük olan operasyon gerçekleştirilebilir. Bunun nasıl olacağı hasta ve uzmanlar arasındaki iletişim neticesinde belirlenecektir.
Hamilelikte Diş Bakımı
Bu hassas dönemde diş kayıplarına engel olabilmek için anne adaylarının diş sağlıklarına azami dikkat etmeleri gerekmektedir. Uygulanması gereken temel işlemleri kısaca listelemek gerekirse;
- Şekerli yemek ve içeceklerden uzak durulmalı
- Kustuktan sonra ağız içi yıkanmalı
- Çok sıcak ve soğuk yemek ve içeceklerden uzak durulmalı
- Ağız gargarası yapılmalı
- Dişler günde en az iki defa fırçalanmalı
- Diş ipleri kullanılmalı
- Düzenli diş hekimi kontrolleri gerçekleştirilmeli
Hamilelikte dişlerin çekilmemesi veya tedavi edilmemesi de bebek için ciddi bir risk unsuru. Zira çürüklerde bulunan bakteriler annenin midesine de giderler ve oradan kana geçmekle birlikte bebeğe de ulaşırlar. Dolayısıyla bu zararlı bakterilerin bebeğin dolaşımına katılmaları, onun gelişim sürecinde problemler yaşanmasına sebep olabilmektedir. Zararlı bakteriler yetişkinlerde sadece diş çürümesi gibi basit etkilere sebep olsalar da, henüz bağışıklık sistemi oluşmamış bebeklerde daha ciddi etkilere sahip olabiliyorlar.