back to top

Hamilelik Döneminde İhtiyacınız Olan Proteinler!

Hamile olduğunu öğrenen kadınların büyük bir geneli derhal nasıl beslenmesi gerektiğini araştırmaya başlar. Bu, hamile anne adayları arasında en çok dikkat çeken konulardan biridir. Çünkü anne adayı ne kadar sağlıklı olursa ve sağlıklı beslenirse, bebeği de o kadar sağlıklı olur.

Anne adaylarının büyük bir kısmı bebeğinin gelişmesi için yeterli şekilde beslenemediğini ya da doğru şekilde yapamadığını düşünür ve bunun için endişe duyar.

Hamilelik döneminde bebeğin gelişimi için en çok ihtiyaç duyduğu maddelerden bir tanesi, anne adayının tükettiği proteinlerden oluşur. Bu sebeple hamile kadınların, beslenme programlarında proteinlerin önemini bilmeleri oldukça önemlidir.

Hamilelik Döneminde Beslenmenin Önemi

Anne karnındaki bebeğin büyümesi, gelişmesi, ruhsal ve fiziksel anlamda da sağlıklı bir şekilde gelişimini tamamlaması anne adayının sağlıklı ve düzenli beslenmesi ile birebir alakalıdır.

Hamilelik döneminde kadınların besin depolarının yeterli olarak bulunması, fiziksel gelişiminin tam olarak tamamlanması yani anne adayının kabul edilen yaşlarda olması, bebeğin sağlığının korunmasındaki en önemli noktaları meydana getiren etkenlerdendir.

Buna neden olan ise bebek, annenin besin depolarından ve gebelik boyunca tükettiklerinden kendisi için gerekeni seçip alarak, büyür ve beslenir.

Hamile kadınların günlük yaşantısını sürdürmesine yardımcı olacak enerji ve besinleri alırken doğal yollardan fazladan alacağı protein, enerji, vitamin ve mineraller kendisi ve doğacak bebeğin sağlıklı olmasını sağlayacak etkenlerin başında gelir.

Hamilelik Döneminde Protein Tüketimi

Hamile olmayan bir kadın için günlük 60 gram kadar olan protein alımı önerilirken, hamile kadınlar için bu öneri neredeyse 80 gram kadardır.

Bu oran 18 yaşın altındaki hamileliklerde ve ikiz, üçüz bebeklere hamile olan kadınlarda biraz daha fazla olmalıdır.

Bebeğin büyümesi ve gelişmesi adına gebelik döneminde protein gereksinimi hamile olunmadan öncekine göre oldukça fazla bir artış gösterir. Özellikle hamileliğin 27. ve 42. haftasına denk gelen dönemde anne adayının protein ihtiyacı en üst seviyeye ulaşır ve gebelikte günlük 80 gram protein alımı yapılmalıdır.

Hamile kadınların tüketmesi gereken protein; yumurtada, ette, baklagillerde, tavuk ve deniz ürünlerinde mevcuttur. Bu sebepten dolayı gebelik döneminde bu sayılan yiyeceklerin daha fazla tüketilmesi bebek için oldukça yarar sağlayacaktır.

Burada dikkat edilmesi gereken nokta ise; deniz ürünlerinde, konservelerde, kılıç balığı ve midye gibi bazı deniz ürünleri bulundurduğu cıva sebebi ile tüketilmesi oldukça zararlıdır.


Hamilelik Döneminde Protein Eksikliği

Protein eksikliği olan hamile kadınlarda yorgunluk, halsizlik, baş ağrıları, kilo kaybı, kas yorgunluğu, sık enfeksiyon kapma ve vücutta fazla su depolanması yani ödem gibi birçok sorun görülebilir.

Hamilelik süresi boyunca yetersiz seviyede protein alımı bebeği kötü yönde etkileyebilir. Özellikle hamileliğin 2. ve 3. trimester dönemlerinde bu protein alımları daha da önem kazanır. Bunun sebebi ise, bebeğin bu dönemde gelişimini hızlandırması ve bu hızlı gelişimi gerçekleştirebilmesi için proteine ihtiyaç duymasıdır.

Hamilelik Döneminde Tüketmeniz Gereken Protein İçeren Besinler;

Yumurta: Anne sütünden sonra en kaliteli protein kaynağıdır, 1 yumurtada ortalama 6 gram protein bulunur ve %95’i vücut proteini olarak depolanır. Bu yüksek kalitedeki protein kaynağından her anne adayı günde 1 tane yemelidir.

Süt ve Süt Ürünleri: Süt ve yoğurdun 1 bardağında, peynirin ise 1 diliminde (30g) ortalama 6 gram protein vardır. Yumurta kadar yüksek olmasa da hayvansal kaynaklı protein oldukları için yapı taşı olarak kullanılma oranları oldukça yüksektir.

Hamile kadınlar protein ihtiyacının bir kısmını süt yoğurt ve peynir tüketerek karşılarken bir yandan da gebelikte artan kalsiyum ihtiyacına da katkıda bulunmuş olurlar. Günde 3 porsiyon süt/yoğurt, 2-3 dilim peynir tüketilmelidir.

Et, Tavuk ve Balık: Hayvansal kaynaklı proteinler grubundan olan etler ile yüksek kaliteli protein sağlanmakla beraber gebenin artan demir ihtiyacına katkıda bulunur. Balık ise aynı zamanda omega-3 yağ asitlerinin asıl kaynağıdır.

Anne karnındaki bebeğin beyin ve sinir sistemi gelişiminde omega-3 yağ asitleri önemli rol oynamaktadır, haftada 2-3 gün balık tüketimi ile gerekli olan Omega 3 sağlanmaktadır. Günlük 4 köfte büyüklüğünde et/tavuk ya da 200-250 gram balık tüketilmelidir.

Bitkisel Kaynaklı Proteinler: Bitkisel kaynaklı proteinleri kurubaklagiller, fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar; ekmek, tahıl ürünleri ve sebzelerden gelen proteinler oluşturur.
Bitkisel kaynaklı proteinler içinde en kaliteli protein kaynağı kurubaklagillerdir.

Haftada 2-3 kez kuru baklagillere, günde 2-3 adet cevize ya da 15-20 adet badem/fındığa yer vererek protein kaynakları zenginleştirilmelidir.

Vejeteryan annelerin beslenme ile sağladıkları protein kaynağı bitkisel proteinler ve yumurta olduğu için tüketim miktar ve sıklıkları daha fazla olmalıdır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar

Hamilelikte Tatlı Tüketiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler ve Sağlıklı Tatlı Tarifleri

Hamilelik döneminde tatlı, pasta ve dondurma gibi şekerli gıdalara...

Hamilelik Döneminde Evde Egzersiz Yapmanın Keyfi

Hamilelik döneminde yapılan egzersizler, hem sizin hem de bebeğinizin...

Hamilelik Döneminde Seks Yapmanın 4 Faydası

Hamilelik döneminde cinsellik hakkında birçok yanlış bilgi ve batıl...

Gebelikte Sabah Bulantıları Neden Olur ve Nasıl Engellenir?

Hamile anne adaylarında en çok görülen  belirtilerden biri sabah...

Rahat Bir Doğum İçin Doğum Pozisyonlarını Öğreniyoruz!

Kolay ve rahat bir doğum deneyimi yaşamak için kendinizi...

Hamilelik Sağlığı İçin En Uygun Yatış Pozisyonları

Hamilelik döneminde hormonlardaki değişiklikler, vücutta artan yük ve rahatsızlık...

NST Testi Nedir? Ne Zaman ve Nasıl Yapılır?

Nonstress testi (NST), doğum öncesinde bebeğin sağlığını değerlendirmek amacıyla...

Gebelikte Protein Alımının Önemi

Anne karnındaki bebeğin sağlıklı gelişimi için anne adayının yeterli...

Cinsiyet Belirleme Yöntemi: Çin Takvimi!

Çin takvimi, yüzyıllardır bebeklerin cinsiyetini tahmin etmek için kullanılan...

Hamilelik Dönemi İçin Saç Bakım Tüyoları ve Saç Maskeleri!

Hamilelik süreci, vücutta birçok fiziksel değişime neden olduğu gibi...