back to top

Hamilelik Döneminde Yapılması Gereken Testler

Hamilelik süreci, birçok kadının hayatında heyecan verici bir dönemi temsil ederken, aynı zamanda bazı kaygıları da beraberinde getirebilir. Bu duygular oldukça normaldir. Bebeğinizin sağlığı ve bu sürecin nasıl geçeceği gibi sorular, birçok anne adayının aklını kurcalar.

Bu plana düzenli olarak ekleyerek hamilelik sürecini çok daha kolay yaşayabilirsiniz. Hamilelikte unutkanlığa bağılı ilaç kullanımını unutma, kontrolleri aksatma vb. gibi durumları bu şekilde ortadan kaldırabilirsiniz.

Hamilelik döneminde mutlaka yaptırmanız gereken testler ise şunlardır;

Kan Sayımı: Hamilelik sürecinde demir eksikliği yaşanmaması ve gerektiğinde demir takviyesi amacıyla yapılan testtir.

TSH: Önceden bilinmeyen ve gebelikte aktif olarak ortaya çıkabilecek tiroid hastalığının tespiti için yapılan testtir. Tiroid hastalığı annenin yanı sıra bebeğin gelişimini de olumsuz yönde etkilediği için çok önemlidir. 

Kan Grubu: Anne ve babadan kaynaklanabilecek kan uyuşmazlıkları için gerekli önlemlerin alınmasına yönelik yapılan testtir. 

Torch Tayini: Toksoplazma ve Rubella (Kızamıkçık) gibi hamileliğin sonlandırılmasına neden olabilecek önemli ve aktif enfeksiyonların erken dönemde tespit edilerek tedavi sürecinin başlatılması için yapılır. 

Seroloji: HIV ve özellikle ülkemizde çok sık görülen Hepatit B testleri gebelik sonrasında da bebeğin sağlığı için çok önemlidir.

Tam İdrar Tahlili: Hamilelik sürecinde görülecek gizli idrar yolu enfeksiyonları erken dönem düşüklerin en sık görülen nedenidir. Bu yüzden tam idrar tahlilinin mutlaka yaptırılması gerekir.

  1. Hafta: Ultrasonda kalp atışının tekrar teyidi yapılır. Çünkü birden fazla faktör nedeniyle embriyo kalp atışı durabilir. 
  2. Hafta: Bu haftada yapılan muayenede ense kalınlığı ölçümü ve en yüksek duyarlılığa sahip down sendromu taraması olan ikili test yapılır.
  3. Hafta: Bebeğinizin cinsiyetini öğrenebileceğiniz dönemdir. Tercih ederseniz üçlü ya da dörtlü test uygulamalarını da bu dönemde yaptırabilirsiniz.
  4. Hafta: Detaylı ultrasonografi bu haftada yapılır. Özellikle bu haftanın tercih edilmesinin nedeni kardiyak anomalilerinin bu haftadan itibaren çok daha net teşhis edilebilmesidir. 

24-28. Haftalar: Gebelik diyabet taramasına yönelik 75 gr oral glikoz tolerans testi yapılır.

  1. Hafta: Bu hafta itibari ile ultrason kontrolleri daha sık yapılmaya başlanır. Tercihen 30, 32, 34, 36. haftalar olarak devam edilir. Çünkü gelişme geriliği bu haftalarda başlar ve belirgin hale gelir. Gelişme geriliğinin erken tespit edilmesi, bebeğin anne karnında kaybına kadar; birçok sorundan da korumuş olur.
  2. Hafta: Bu haftada bebeğinizin tahmini kilosunu ve duruş şeklini öğrenebilirsiniz. Ayrıca 32. haftadan sonra göbek kordonundan yapılan doppler incelemesi bebeğinizin sağlığı açısından, anne karnında yeterli oksijenizasyona sahip olup olmadığı bilgisini verir. 
36. Hafta: Bu haftada bebeğinizin tahmini kilosunu ve duruş şeklini öğrenebilirsiniz.
Ayrıca 32. haftadan sonra göbek kordonundan yapılan doppler incelemesi bebeğinizin sağlığı açısından, anne karnında yeterli oksijenizasyona sahip olup olmadığı bilgisini verir. Eğer gelişme geriliği tespit edilirse doppler ultrasonun bir faydası daha ortaya çıkar. Gelişme geriliği olan bebeklerde doğal mekanizma en önemli organ olan beyini korumaktır. Bu noktada doppler usg ile middle cerebral arter doppleri yaparak beyin korumaya alınmış mı yani gelişme geriliği ileri seviyede sıkıntı yapmaya başlamış mı diye bakıp doğum kararı verilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar

0-6 Ay Bebek Bakımı: İlk Günlerden İtibaren Bilmeniz Gerekenler

Bebeğinizin dünyaya gelişi, hayatınızdaki en özel anlardan biridir. İlk...

Hamilelikte Sağlıklı Beslenme

Tüm hayatımızda olduğu gibi hamilelik döneminde de sağlıklı beslenmek çok...

Hamileliğiniz Boyunca Uzak Durmanız Gereken İnsan Tipleri!

Hamilelik serüveni, bir kadının hayatında geçirdiği en özel anları...

Hamilelikte Cinsellik Nasıl Olmalıdır?

Hamilelik; 9 ay kadar süren, anne ve baba adayı...

Hamilelikte Kilo Alımı Hakkında Merak Edilenler

Hamile olduğunu öğrendiği andan itibaren çoğu anne adayının kafasında...

Hamilelikte Ayak Şişmesi ve Büyümesi!

Ödem, gebeliğin olası şikayetlerinden biridir; bir sabah kalktığınızda ellerinizin,...

Bebek Kıyafeti Olarak Neler Alınmalı? Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Yeni doğan bebek kıyafetleri seçerken ihtiyacınız olan şey basit düşünmek ve...

Gebelikte Çatı Muayenesi

Çatı muayenesi, hamileliğin son haftalarında, özellikle 37. haftadan sonra...

Hamilelikte Aşerme ve Sağlıklı Seçimler

Hamilelik, kadınların yaşamında duygusal, fiziksel ve psikolojik birçok değişimin...

Bebeğinizin Kalp Atışı Hangi Haftada Duyulabilir?

Hamilelik süreci, anne adayları için heyecan verici, duygusal ve...