Hamilelik Maskesine Çözümler
Hamilelik lekesi olarak da isimlendirilen “melasma” sorunu en çok kadınlarda ve genellikle yüz bölgesinde oluşur. Yüz bölgesinde en sık yanaklar, üst dudak ve alında, yüz dışında ise boyun, göğüs orta hat ve ön kolun dış yan yüzünde görülür. Ana etkenler kadınlık hormonları olan östrojen, progesteron ve güneştir. Hamilelik döneminde kadınlık hormonlarının yükselmesi ile doğal olarak deri güneş görmediği alanlarda da koyulaşır.
Fakat güneş gören bölgelerde oluşan lekelenmeler güneş görmeyen bölgelerdekilerin aksine hamilelik sonrası düzelmezler. Hamilelik dönemi lekelerinden kurtulmak için özellikle güneş ışığına çıkmamanız gerekmektedir. Gün ışığı, ciltteki pigmentasyonu artırır ve kalıcı hamilelik lekelerine sebep olabilir. Beyaz tenli kadınlarda ve sarışınlarda hamilelik lekeleri oluşumu ihtimali daha yüksektir.
Hamilelik maskesi denmesine rağmen melasma sadece hamilelerde görülen bir sorun değildir. Doğum kontrol hapı kullananlar, güneşe duyarlandıran maddeler içeren kozmetik ürünlerin kullanılması da benzer sorunları tetikleyebiliyor. Bazen üst dudağa yapılan bir ağda sonrası lekelenme başlayabilir.
Lekeler İçin Geçici Çözümlere Aldanmayın
Hamilelik lekelerinin oluştuktan sonraki genel seyri kış aylarında güneşin etkisinin azalması ile lekelerin renginde açılma, yaz aylarına girişte var olan leke alanlarının tekrar koyulaşması yanında yeni alanlarda da lekelerin oluşması şeklindedir. Kozmetik olarak birçok kadının tedavi için farklı yöntemleri kullandıklarını biliyoruz.
Bu yöntemler renk açıcı kremlerin, doğal hazırlanan bir takım karışımların kullanılması ve güneş koruyucu kremler, kimyasal peeling, dermabrasyon, lazer tedavileri şeklinde sıralanabilir. Fakat bu tekniklerin çoğu lekelerde geçici bir düzelmeye neden olur. Daha sonra koruma devam ettirilmez ise lekelerde tekrar koyulaşma görülür. Doktorlar ise hamilelik lekelerinde 10 saatlik maske ile başlayan ve sonrasında bir takım ilaç formunda kremlerin ve ağız yoluyla alınan ilaçların desteklediği üç aylık bir ana tedavi kürünü ve ardından en az 9 ay sürecek koruma tedavisi ile bir yıllık bir tedavi protokolünü öneriyor.
Bazı vakalarda üç aylık tedaviye ek olarak zeminde kalan lekelenme için lazer tedavileri de uygulanıyor. Bu protokol ile vakalarda yaklaşık %85-90 oranında lekelerin yok edilmesi veya kontrol altına alınması mümkün oluyor.
Hamilelik Lekelerine Maydanoz Suyu Maskesi
Maydanoz suyu ve limon suyunu eşit ölçülerle karıştırınız ve hamilelik lekesi problemi olan bölgeye uygulayınız. Daha sonra 15 dakika bekleyip ılık su ile durulayınız. Maydanoz suyunun cilt lekeleri ve kırışıklıkları geçirme etkisi olduğu eskiden beri bilinir.
Vücut Bakımı
Banyo Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Gebelerin vücut hijyenini sağlamaları açısından her gün banyo yapmaları tavsiye edilmektedir. Burada en çok dikkat edilmesi gereken konu ıslak zeminde kayıp düşmeyi önleyecek önlemlerin alınmasıdır. Yine olası gelişebilecek problemlere karşı banyonun kapısı kilitlenmemelidir. Banyo suyu çok soğuk ya da çok sıcak olmamalı. 36-37 derecelik su sıcaklığı ideal sayılabilir.
Vajinal Hijyen
Gebelikte en çok şikayet edilen konulardan birisi de vajinal akıntılardır. Hamilelik sürecinde vajinanın doğal florasında ve pH değerinde meydana gelen değişiklikler sonucu akıntı fazlalaşır, enfeksiyona meyil artar. Eğer fazla miktarda sarı ve yeşil renkli, kötü kokusu olan akıntı meydana gelirse doktora gitmek gerekir. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından gerekli görülürse ağızdan ilaç veya vajinal fitiller kullanılması tavsiye edilebilir. Bunların dışında anne adayları kendilerini daha temiz ve rahat hissetmeleri açısından günlük ped kullanabilirler. Bu bölgenin nemli kalmasına neden olacak dar pantolonlar, sıkı ve sentetik çamaşırlar yerine gebelik için özel hazırlanmış; jenital ve karın bölgesinde sıkılık meydana getirmeyen kıyafetler ile rahat ve pamuklu çamaşırlar giyilmelidir. Bununla birlikte hamilelik esnasında vajinal duşlar önerilmemektedir.
Hamilelikte Meme Bakımı
Hamileliğin özellikle son dönemlerinde meme bezleri çalışmaya başlar ve meme başından kolostrum dediğimiz beyaz-sarı renkli sütün geldiği gözlenebilir. Bunun anne adayının sağlığı açısından herhangi bir zararı yoktur. Meme başındaki kolostrum ılık sabunlu bir bezle temizlenebilir; eğer gün içinde rahatsızlık verecek şekilde çok geliyorsa günlük göğüs petleri kullanılabilir. Gebeliğin özellikle ikinci yarısından sonra sutyenlerin değiştirilmesi gereklidir. Memeyi alttan destekleyecek, çok fazla sıkmayan, pamuklu çamaşırlar tercih edilmelidir.