Hamilelik ve Horlama
Hayatlarında hiç horlamayan kadınlar, hamilelik dönemlerinde eşlerinin horladıklarını söylemesi ile birlikte şaşırabilirler. Horlama; özellikle hamileliğin üçüncü trimester döneminde yaygın görülen bir durumdur. Horlama ciddi boyutlara ulaştıysa anne ve bebek için ciddi sorunları da beraberinde getirebilir. Bu yüzden horlama ilk aşamalarda teşhis edilerek, nedenleri üzerinde değerlendirme yapılması gereken bir sorundur. Tedavi edildiği takdirde anne adayları bu sorundan kurtulabilir. Genellikle hamileliğin bitmesiyle horlamada etkisini yitirir. Ancak gebelik süresince horlamanın kontrol altında olması gerekir. Aksi halde bebeğin gelişimine bile olumsuz etkileri olabilir. Anne adayının kendini yorgun hissetmesine, uykusuz kalmasına etkili olur.
Horlamanın Nedenleri
Hamilelik sürecinde annenin vücudunda önemli değişimler oluşmaktadır. Bunların temel kaynağı hormonal değişimlerdir. Bunun yanında beslenme düzeni, anne karnında büyüyen bebeğin varlığı da horlama oluşmasında etkilidir. Bu yeni düzen vücuttaki fiziksel değişimleri horlama gibi tepkilerle dışa vurmaktadır.
- Burun tıkanıklığı: Hormonal değişimler hamile kadınların burun mukozasında tıkanıklığa ve şişkinliklere neden olabilir. Bu etken burundaki salgı miktarının artmasına yol açar. Sinüzitte olduğu gibi kadınlarda sürekli burun tıkanıklığı meydana gelir. Bu horlamanın oluşmasında etkili olabilir. Burundaki dokuların alerjik etkenlerden dolayı şişmesi ise, uykuda bile horlamanın sürekli hale gelmesine yol açabilir. Bu nedenlerden kaynaklanan horlamanın tedavisi için, genellikle hamileliğe uygun ilaçlar kullanılır.
- Kilo sorunları: Hamilelik sürecinde normalde bebeğin büyümeye başlamasıyla kadında belli oranda kilo artışı meydana gelir. Bunun yanında kadının değişen beslenme düzeni nedeniyle de fazladan kilo alması söz konusu olabilir. Bu kiloların vücuttaki dağılımı her bölgede etkili olur. Yağ şeklinde depolandığı için, vücudun farklı bölgelerinde doku artışı meydana gelir. Hamilelik döneminde fazla kilo alan kadınlar horlamaya daha yatkın olurlar. Bu nedenle hamileliğin normal seyri dışında alınabilecek kilolara karşı gereken önlemler alınmalıdır. Beslenme düzeni sağlıklı olarak kurulmalı, kilo artışı kontrol altına alınmalıdır.
Horlamanın Yaratabileceği Sıkıntılar
- Uykusuzluk, gün içinde uyuklama, uykudan sık uyanma,
- Depresyon, kronik yorgunluk,
- Sabah baş ağrıları,
- Gece sık idrara gitme,
- Cinsel istekte azalma.
Horlama Ne Zaman Tehlikeli Olur?
Hamilelik döneminde ortaya çıkan horlamanın fazla kilolardan, burun tıkanıklığı gibi basit nedenlerden kaynaklanıyor olması muhtemeldir. Ancak ciddi derecedeki horlama beraberinde bebeğinde zarar görebileceği ciddi rahatsızlıklara yol açabilir.
Hamilelikte horlama ile birlikte görülebilen uyku apnesi, kadınların kısa süreli nefes alma sorunu yaşamasına neden olabilir. Bu durum vücudun oksijen düzeyinde düşüşe yol açar. Hamile olmayan bireylerde bunun tehlikeli hale gelmesi uzun vadede gerçekleşir. Ancak hamilelerde bebeğin ihtiyacı olan oksijen azalması, bebeğin gelişimine olumsuz etkiler yapabilir.
Hamilelikte horlama sorunu olan anne adaylarında preeklampsi adı verilen gebelik zehirlenmesi daha yaygın görülmektedir. Bu sorun anne adaylarının yaşamsal risk taşımasına neden olabilir, aynı zamanda erken doğum riskini de arttırır. Bu yüzden hamilelikte horlamanın tehlikeli olduğunu söyleyebiliriz.
Yapılan araştırmalarda horlamanın bebeği besleyen plasentada inflamasyona neden olduğu konusunda veriler elde edilmiştir. Bunun dışında bebeklerde gelişim geriliği, doğumda düşük bebek ağırlığı gibi sorunlarda bazı hallerde horlamaya bağlanmaktadır. Kısaca horlama anne adayı olduğu kadar bebek içinde sakıncalı sonuçlara yol açabilir. Bu yüzden mutlaka doktor tarafından horlama kontrolü ve tedavisi yapılmalıdır.
Hamilelikte Horlamanın Ciddi Nedenleri
- Uyku Apnesi:
Horlama, sadece nefes almayı bıraktığınız zaman kısa süreli uyku apnesine yol açabilir. Bu da vücudunuzda oksijen yoksunluğuna yol açabilir ve bebeğinize zarar verebilir.
- Preeklampsi:
Horlama da preeklampsiye yol açabilir. Ciddi bir sağlık sorunu olan preeklampsi erken doğuma neden olabilir ve diğer ciddi riskleri de beraberinde getirebilir.
- İntrauterin Gelişme Geriliği:
Çalışmalar gösteriyor ki, hamilelikte horlama ile intrauterin gelişme geriliği örneklerinden muzdarip olma olasılığı daha yüksektir. IUGR bebeklerde düşük doğum ağırlığına neden olabilir. IUGR ayrıca bebeklerde gelişim geriliği gösterebilir. Düzenli ultrason taramaları IUGR tanısının erken konulmasına yardımcı olabilir.
- Gebelik Diyabeti:
Hamilelikte horlama ayrıca gebelerde gestasyonel diyabet yani gebelik diyabeti göstergesidir. Bu nedenle, bu özel gebelik sorununu ekarte etmek için glikoz tolerans testi aldığınızdan emin olun.
- Düşük Doğum Ağırlığı:
Bazı araştırmalar, horlamanın plasenta inflamasyonuna yol açabileceğini söylüyor. Bu durum da bebeklerde düşük doğum ağırlığına neden olabilir.
Horlama Ciddi Sorunlar Oluşturabilir
Hamilelik döneminde hormonların artışı, solunum yolunda direnci arttırmaktadır. Uzmanlar bu durumun sadece anne adayını değil, bebeği de olumsuz etkilediğine dikkat çekmektedir. Yapılan araştırmalarda uyku apnesi olan kadınların çocuklarında gelişme geriliği ve erken doğum, normal popülasyona göre daha yüksek bulunmuştur. Uyku apnesi olan hamileler, normal hamilere göre hamilelik zehirlenmesi ve hipertansiyon açısından daha çok risk altında olmaktadır. Uyku apnesi tespit edilen hamilelere uygulanan NST’lerde apne periyotları sırasında bebeğin oksijenlenmesinde problem olduğunu ortaya koyan çalışmalar da mevcut olmaktadır.
Hamilelikte Horlama Nasıl Önlenir?
Hamilelikte horlama şikayetiniz için eğer doktorunuza danıştıktan sonra altında ciddi bir nedenin yatmadığını öğrendiyseniz, daha iyi bir uyku için aşağıdaki yöntemleri deneyebilirsiniz.
- Horlama Bantları
Eczanelerde kolayca ulaşabileceğiniz horlama bantlarını sadece yattıktan sonra kullanın.
- Nemlendiriciler
Daha önce de belirtildiği gibi, hamile kadınların çoğunda burun tıkanıklığı nedeniyle horlama görülür. Burun pasajlarının nemli kalması için uyurken odada hava nemlendirici cihaz kullanabilirsiniz.
- Uyku Pozisyonu
Yana yatmayı deneyin, özellikle sol tarafa yatmanız daha iyidir. Vücudunuzda dolaşımı arttırmaya ve çok daha iyi uyumanıza yardımcı olur.
- Yüksek Yastık
Başınızı hafifçe yükselten bir yastık ile uyumayı deneyin. Böylece serbest hava akımına izin vermiş olursunuz.
- Yediklerinize Dikkat Edin
Hamile iken kilo almaya ihtiyacınız var. Ancak hamilelik kilolarını vermenin zor olduğunu unutmayın ve aşırı yemekten kaçının. Hamilelikte ekstra kilo almak da horlama sebeplerinden biridir. Bu nedenle kontrollü kilo almaya özen gösterin.
- Uzak Durun:
Alkol, tütün ve uyku haplarından uzak durun. Bu faktörlerin hepsi büyüyen bebeğiniz için çok risklidir. Aynı zamanda horlama şikayetini arttırırlar. Doğumdan sonra büyük ihtimalle horlama şikayeti de ortadan kaybolacaktır.