back to top

Hamilelikle İlgili Bilmeniz Gereken Tüm İpuçları!

1-Doğum öncesi kurslar
Kendinizi anneliğe hazırlamak için bundan güzel bir fırsat olamaz. İster hamile olun ister olmayın bu kursların kapısı anne adaylarına açık. Bebek bakımından tutun da hastaneye götüreceğiniz eşyalara kadar her şeyden detaylı bahsediliyor. Siz yeter ki anne olmaya karar verin.

2. Alkol
Sağlıklı bir yaşam için herkesin alkolden uzak durması gerektiğini uzmanlar sık sık belirtir. Hamilelik döneminde kullanılan alkolün, bebekte istenmeyen durumlara yol açması, alınan alkol miktarı ile doğru orantılı. Fakat şu anda en düşük alkol miktarı ile ilgili hiçbir kanıtlanmış veri yok. Yine de fazla alkolün bebekte gelişim ve zeka geriliğinden, doğumda ölümlere kadar kötü sonuçlar doğurduğu yapılan araştırmalarla ortada. Siz siz olun alkolü ne kadar çok sevseniz de hamile kalmayı düşündüğünüz andan itibaren içkiyi unutun. Onun yerine başka alternatifler düşünün. Bol buzlu ve maden sulu meyve kokteyline ne dersiniz?

3. Check up
Umarız hamileliğiniz boyunca düzenli doktor kontrollerinizi ve yaptırmanız gereken check up’larınızı ihmal etmiyorsunuzdur. Unutmayın en önemli şey doğum öncesi kontrollerdir. Yüksek tansiyon ve diğer ciddi sağlık problemleri, kan ve idrar kontrollerinde ortaya çıkar. Duyarlı annelerin bunu atlamayacağını biliyoruz ama yine de bunları hatırlatmak bizim görevimiz.

4. Diş problemleri
Hamilelik hormonları dişetlerini çok hassaslaştırıp enfeksiyonlara açık bir hale getirir. Östrojen ve progesteron hormon düzeyindeki artış, dişler üzerindeki plak birikimini artırır ve dişeti iltihabına neden olur. İlerleyen diş problemleri önlenmediği sürece prematüre bebek doğumlarına sebep olabilir. Hamile kalmayı düşünüyorsanız öncesinde dişlerinizi kontrol ettirmelisiniz ve hamilelikte her yemekten sonra dişlerinizi fırçalamayı ihmal etmeyin. Doktorunuz öneriyorsa diş ipi kullanmalısınız.

5. İki kişilik beslenmek
Sakın bizi yanlış anlamayın, size iki katı yemek yiyin demiyoruz. Ne yazık ki “İki canlıyım çok yemek yemeliyim” gibi yanlış bir bilgi var. Halbu ki alınan aşırı kilolar doğum sırasında çeşitli problemlere yol açıyor. Bu yüzden doktorunuzun önereceği kiloyu geçmemeye özen gösterin. Hamilelikte toplam alacağınız kilo ortalama 12 kg.dır. Annenin boy ve kilosuna göre bu ortalama değişebilir. Sağlıklı beslenerek hamileliğinizin son dönemlerinde kalori alımını 200 kalori kadar artırabilirsiniz. Örneğin bu kaloriye eş değer bir kase müsli zengin bir vitamin deposu.

6. Tatil sizin hakkınız
Her anne adayı doğumdan önce iyi bir tatili hak eder. Tatil için en güzel zaman ikinci trimester’dır. Fakat egzotik tatil yerlerini tercih etmeyin. Çünkü iğne yaptırmanız ve sıtma ilacı kullanmanız pek önerilmez. Hamileliğinizin 28 ya da 32. haftasından sonra uçak yolculukları sakıncalı olabilir. Bu yüzden gidiş ve dönüşünüzü iyi ayarlamanız gerekir.

7. Spor yapmak
Spor yapmak kolay bir doğum yapmanızı sağlar, tabii ağır egzersizlerden uzak durursanız! Örneğin, abdominal olarak adlandırılan karın hareketleri hamilelikte önerilmez. “Yok, ben spor yapmadan duramam!” diyorsanız yüzme ve yürümeye odaklanın. Ama spor sonrası kendinizi iyi hissetmiyorsanız sporu aşırı kaçırdınız demektir. Formda kalmak istemeniz çok güzel, ancak kendinizi bu kadar yormanızın da zararı çok!

8. Hipnoz
Eğer doğum yapmaktan korkuyorsanız doğum sırasında rahat olmanızı sağlayan hipnoterapi deneyin. Hipnoz sayesinde kasların gücü ve performansı artırılır ve doğum boyunca anne adayları kendilerini rahat hissedip kolay bir doğum gerçekleştirirler. Ayrıca piyasada doğum öncesi nasıl rahatlayacağınızı öğreten cd’ler de bulunuyor. Bu yöntemlerle vücudunuzu ve beyninizi rahat bir doğuma alıştırabilir ve tüm endişelerinizi kafanızdan atabilirsiniz.

9. Stres
Hepimizin sağlık konusunda endişeleri vardır, hamileyseniz endişeleriniz iki kat artacaktır. Kafanıza takılan, sizi rahatsız eden her türlü endişe ve problemi doktorunuza sormanız çok önemli. Ayrıca bizlere sorularınızı ileterek uzman doktorlarımızdan yardım alabilirsiniz.

10. Kegel egzersizleri
Bir diğer adı pelvik egzersizleridir. Doğum öncesi ve sonrası idrar tutamama gibi durumları engellemeye yarar. Üstelik yapılması çok kolay hareketlerdir. İlk olarak mesanenizi boşaltın. Sonra pelvik kaslarınızı sıkıp 10’a kadar sayın ve serbest bırakıp bir kez daha 10’a kadar sayın. Bu hareketleri sabah öyle akşam üç kez yapmanız yeterli olacaktır.

11. Emzirmek
Bebeğinizi en güzel şekilde, sorunsuz emzirmek istiyorsunuz. Doğum öncesi edineceğiniz birkaç bilgi emzirme döneminde size çok yararlı olacaktır.
Son yıllarda doğum öncesi, annelerin bir araya gelip emzirme tekniklerini ve bebek bakımını öğrenebilecekleri özel kurslar çok revaçta. Hamilelik kurslarına katılıp hem bilgi sahibi olursunuz hem de sizin gibi yeni anne adayları ile tanışabilirsiniz.

12. İlaçlar
Hamilelikte ilaç kullanımı hassas konulardan biri. Bazen hamile kaldığını bilmeden ilaç içen anne adayları bebeğine istemeden de olsa zarar verebiliyor. Sorunlu bir hamilelik istemiyorsanız doktorunuza danışarak ilaç kullanın.

13. İsimler
Çinliler, bir kişinin adınının kendi karakteriyle özdeşleştiğine inanırlar. Adı Mutlu ise mutlu, pozitif bir kişi olacağı gibi… Doğacak çocuğunuza isim vermek, hamileliğin belki de en eğlenceli bölümü. Anne ve babaları neredeyse dokuz ay boyunca tatlı bir isim bulma telaşı sarar. Kulağa hoş gelen tüm isimlerin anlamları araştırılıp en çok beğenilen ve akılda kalanlar tercih edilir. Acele etmeyin karar vermek için dokuz ayınız var. Bol bol araştırıp internetten yararlanın. Umarız Çinliler’in inancına göre sizinkinin adı kişiliğine olumlu yansır…

14. Kendinizi şımartmak hakkınız
Hamilesiniz diye her şeyden elinizi ayağınızı çekecek değilsiniz. Hatta bizce hamilelik kendinize daha çok bakmanız gereken bir dönem. Rahatlamanız ve kendinizi iyi hissetmeniz açısından masaj yaptırmanızı öneriyoruz. Yüz bakımı ve pedikürünüzden asla vazgeçmeyin. Kendinizi şımartın şımartabildiğiniz kadar, hakkınız. Çünkü siz hamilesiniz!

15. Bebeğin karnınızdaki duruşu
Bebeğinizin rahim içinde nasıl durduğu çok önemli. Çünkü duruşu, normal yoldan dünyaya gelip gelemeyeceğini belirler. Bebeğin kafası aşağıda duruyorsa kolay bir doğum gerçekleşir. Bu pozisyonda tutmak için genelde kalçanız diz hizasının üstünde olacak şekilde oturmayı deneyin. Örneğin çok alçak olmayan bir sandalye idealdir. Ne çok fazla oturun ne de çok ayakta olun. Bunun yanında, kendinizi yormadan düzenli yürüyüşler yapın.

16. Refleksoloji
Refleksoloji, bir çeşit ayak masajı. Özel el teknikleriyle ayaklara uygulanır ve vücudun belli bölgelerinde bloke enerjiyi çözerek bedenin kendi dinamiğinde iyileşmesini hızlandırır. Baş ağrısından mide yanmalarına kadar çeşitli ağrıları hafifletir ve kolay bir doğum yapmanızı sağlar. Yapılan bir araştırmaya göre bu masajı uygulayan anne adaylarının %89’unun doğum sancısı hafifliyor. Söylemesi bizden, denemesi sizden.

17. Seks
Hamileyken seks yapmakla ilgili aklınızdan geçen üç temel soruyu yanıtlayalım. Evet, bu dönemde seks yapmanın bir zararı yok!
Evet, hamileyken seks istememek çok normal!
Evet, daha çok seks istemek de çok normal!
Ayrıca daha rahat bir cinsel yaşam için, hamileyken tercih edilen pozisyonlar arasında sizin üstte uzanmış ve oturmuş olduklarınız daha uygun.

18. İdrar yolu enfeksiyonu
Hamile kadınların en sık karşılaştıkları sağlık sorunlarından biri. Yapılan araştırmalara göre tedavi edilmeyen idrar yolu enfeksiyonlarının erken doğum, hipertansiyon gibi önemli sorunlara yol açtığı saptanmıştır. Hastalık riskini en aza indirmek için uzmanlar her gün iki litre su içmenizi öneriyor. Temiz tuvaletleri kullanmak da çok önemli. Ayrıca kızılcık suyu bakteriyi dışarı atmaya yarar, günde bir bardak içebilirsiniz.

19. Su
İster yüzün, ister küveti doldurup banyo keyfi yapın suda vakit geçirmek size iyi gelecek. Kendinizi daha hafif hissedeceksiniz. Ayrıca suda doğumun ağrıyı hafiflettiğini de suda doğumu düşünenlere hatırlatmış olalım.

20. Vitaminler
Uzmanlar hamilelikte vitamin alımının çok önemli olduğunu vurguluyor. Biz de size hatırlatalım. Engelli çocuk doğumunu önlemek için folik asit, anemiyi önlemek için demir, enerji için B vitamini ve düşük riski için E vitamini almanız çok önemli.

21. X-Ray Işınları
Radrasyon içerdiği için hamileyken X-Ray ışınlarına maruz kalmanın tehlikeli tarafları var. Peki radyasyonun zararı nedir? Kısaca hemen açıklayalım. Radyasyon hızlı bölünen ve çoğalan hücrelerde tahrip edici etkiye sahip. Bu nedenle fetus ışınlardan zarar görebilir. Tabii ki bu zararın boyuta ve süreye bağlı olduğunu unutmayalım. Hamile olduğunuzu bilmeden röntgen filmi çektirdiyseniz hemen telaşa kapılmayın. Zarar görmemiş olabilirsiniz, endişelenmeden doktorunuza başvurarak önleminizi alın.

22. Yoga
Günümüzde “Hamilelikte egzersiz yapmak düşüğe neden olur” gibi, yanlış bir inanış var. Oysa ki kendinizi fazla yormadığınız ve doğru hareketleri yaptığınız sürece spor yapmanın hiçbir zararı yok. Tam tersine yararı var. Hamilelerin tercih ettiği yüzme ve yürüyüş en favori sporlar olarak bilinir ve bugünlerde bu sporlara yoga da eklendi. Tabii prenatal yoga olarak adlandırılan bu egzersiz normal yogaya göre biraz daha basit. Ama faydaları saymakla bitmiyor. Anne adayını yormayan hareketlerle yapılan spor kaslarınızı güçlendirerek doğum sürecini ve sonrasını çok rahat bir şekilde geçirmenizi sağlıyor ve stresinizi atarak büyük bir rahatlık hissediyorsunuz.

23. Her söylenene inanmayın
Hamile olduğunuzu duyan herkes size akıl verecektir. Tecrübe sahibi kişilerden yardım ve tavsiye almak elbette çok önemli. Ama her söylenene inanmak da doğru değil. Örneğin hamileyken canınızı istediğini yemezseniz vücudunuzda leke çıkar ya da karnınız büyükse kız çocuğuna sahip olursunuz gibi kulaktan dolma fikirlere inanmayın.

24. Lekelere aldırmayın
Bazı kadınların cildi hamilelik döneminde güzelleşirken bazılarının da cildi kuru ve lekeli olmaya başlar. Deri çatlaklarında artış olabilir. Doğum lekeleri, benler ve meme uçları koyulaşır. Karında orta hatta bulunan çizgi daha koyu ve belirgin hal alır. Doğumdan sonra bu değişiklikler normale döner. Bu yüzden canınızı sıkmaya hiç gerek yok.

25. Uyku
Karnınızda bebeğiniz varken uyumak eskisi gibi kolay olmayacaktır. Özellikle sırtüstü ve yüzüstü yatmayı tercih ediyorsanız hamileliğin ilerleyen aylarında bu yatış pozisyonlarına ne yazı ki hasret kalacaksınız! Ama alışmak o kadar da zor değil. Geceleri iyi uyuyamadığınız zamanlarda gündüz şekerleme yapmayı deneyin. Araştırmalara göre, gündüzleri sadece yarım saat kestiren anne adayları gün içinde çok daha zinde oluyor. Uyuyun da büyüsün!

26. Güzel şeyler düşünün
Kadınlar erkeklere göre çok daha duygusaldır. Hamilelik döneminde ise bu duygusallık iki katına çıkar. Endişeleriniz olsa da kendinizi biraz rahat bırakın ve pozitif şeyler düşünmeye başlayın. Unutmayın hayata nasıl bakarsanız öyle devam ederseniz. Yeni bir sayfa açmak için vakit kaybetmeyin.

27. Vücut bakımı
Kadın vücudu hamilelik döneminde diğer zamanlardan daha fazla bakım ister. Bedeninize gösterdiğiniz ilgi hem sağlıklı bir hamilelik dönemi geçirmenizi hem de doğum sonrasında vücudunuzun eski haline kolayca dönmesini sağlar. Bu yüzden hamilelik döneminde vücut temizliğinize ve bakımınıza gerekli ilgiyi gösterin. Bol nemlendirici sürüp vücudunuzu çatlaklara karşı koruyun.

28. Aşırı sıcak zararlı
Yaz aylarında aşırı sıcak havalarda güneş çarpması vakalarına çok sık rastlanıyor. Siz siz olun aşırı sıcaklardan kaçın ve bol sıvı tüketin. Unutmayın vücudun su kaybetmesi rahimde kasılmalara ve erken doğuma bile neden olabilir.

29. Sigarayı bırakın
Hamilelikte sigara içmediğinizi biliyoruz. Ama yine de bu yanlışa düşen anneler varsa ne kadar büyük tehlikelere yol açacağını hatırlatalım. Sigara içen anne adaylarını prematüre bebek doğumundan özürlü çocuk dünyaya getirmeye kadar ciddi sağlık problemleri bekliyor. Önceden sigarayı bırakmakta zorlandıysanız hamileliğiniz sigaraya bırakmak için güzel bir fırsat olacaktır. Hazır bırakmışken sakın hamilelikten sonra tekrar sigara içmek gibi bir hataya düşmeyin.

30. Elma yemek
Hamilelik döneminde bol elma tüketmek yemeniz, bebeğinizi astımdan koruyor. Bunu biliyor muydunuz? Evet, yanlış duymadınız. Hollandalı ve İskoç bilim adamları yaklaşık 2 bin hamile kadının beslenme biçimlerini izleyiperek akciğer işlevlerini kontrol etmiş. Ave araştırma sonucu hamilelikte annesi elma yemeyen 145 çocuğun, 5 yaşlarına geldiğinde astıma yakalandığı görülmüş. Tabii ki sadece elmayla astımla baş etmeniz mümkün değil. Bunu biliyoruz ama astımı önlemeye katkısı olduğunu bilerek elma yiyin. Demek oluyor ki hamileliğiniz boyunca elmayı elinizden düşürmeyeceksiniz!

31. Topuklu ayakkabı giymeyin
Hamilelikte rahat kıyafetler ve düz ayakkabılar giymeyi tercih edin. Uzmanlar hamilelikte topuklu ayakkabı giyen kadınlarda eklem ağrıları ve kalıcı sakatlıklar oluşabileceği konusunda sürekli uyarıyor. Alçak topuklu ayakkabılar tercih edin. Ayrıca yüksek topuklu ayakkabılar gibi hiç topuğu olmayan ayakkabılar da belinizin zorlanmasına neden olabilir.

32. Kafeinden uzak durun
Kafein,in bir vitamin ya da besin maddesi değildir. Kafeinin hiçbir besleyici değeri yoktur. Yapılan çalışmalar hamilelikte yüksek miktarlarda kafein alımının (günde 6 fincandan fazla kahve) özellikle ikinci trimester düşükleri başta olmak üzere düşüklere neden ile ilişkili olabileceğini gösteriyor.
Aşırıya kaçmamak kaydıyla kafein içeren içeceklerin keyfine varabilirsiniz. Her zaman için azı karar çoğu zarar!

33. Ayaklarınızı sarkıtmayın
Bu Kadınların hamilelik dönemlerinde damarlarında dolaşan kan hacmi %50 oranından daha fazladır. Artan kan hacmi damarlarda genişlemeye yol açarak vücutta şişliklere yol açar. Gün içinde fırsat bulduğunuzda ayağınızı bir sandalye ya da benzeri nesnenin üzerine koyarak bir süre havaya kaldırın. Bunu her fırsatta yapmaya çalışın. . Eğer çalışıyorsanız akşamları evde mümkün olduğunca uzun oturunanın. Ayaklarınızı sarkıtarak oturmayın.

34. Yumurta yiyin
Yumurta, nın faydaları saymakla bitmez. A, B, D ve E vitaminleri bakımından zengindir. Ayrıca tiroid hormonlarının sentezi için gerekli olan iyot ile sağlıklı diş ve kemikler için ihtiyaç duyulan fosfor da yumurtada bulunur. Demir bakımından da zengin olan yumurtada bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için gerekli olan çinko ve selenyum elementleri vardır. Yumurta sevmeyenleriniz varsa bir an önce sevmeye başlasa iyi olur!

35. Süt için
Hamile kadının içmesi gereken süt miktarı kimine göre günde bir bardak kimine göre ise bir litredir, bünyeye göre değişir. Süt içmek bebeğin kemiklerinin güçlenmesi için gerek duyduğu kalsiyumu sağlar ve bebeğinizden çok sizin için de gerekli. Eğer hamileliğinizin son dönemlerinde yeterli kalsiyum almıyorsanız bu durum çoğu zaman bacak krampları şeklinde kendini belli eder. Sütü sevmek bir avantajdır. Ama sevmiyorum diye de üzülmenize gerek yok. Kalsiyum ihtiyacınızı peynir ve sütten de alabilirsiniz.

36. Masaj yaptırın
Hamilelikte vücut büyük bir değişim geçirir. Bu sırada çeşit
li sıkıntıların yaşanması, ağrıların olması normal. Bu nedenle hamilelere özel olarak uygulanan masajlar sizi hem gevşetir, hem de ağrılarınıza iyi gelir. Masaj aynı zamanda psikolojik açından da kadınlara bakımlılık hissi verir. Profesyonel ellerden yapılan masajlara hayır demeyin. Bırakın vücudunuz bayram etsin.

37. Derya kuzusu bunlar
Balığın faydaları saymakla bitmez. Özellikle hamileyseniz haftada iki kez mutlaka balık tüketin. Araştırmalara göre hamilelikte bol bol balık tüketmek doğacak bebeğin dil gelişimini güçlendiriyor, egzamaya yakalanma riskini azaltıyor. Somon, uskumru ve ton balığı bebek zekasının gelişmesi için en zengin balık türleri arasında.

38. Aromaterapi
Yüksek tansiyon hamileliği riske sokan en tehlikeli hastalıktır. Fakat çeşitli yağlarla bu riski azatlamanın yolları var. Örneğin lavanta ve mercanköşk yağları. Bu yağları bir mendile döküp koklayarak ya da aromaterapi masajlarıyla uygulatarak rahatlayabilirsiniz. Yalnız duyduğunuz her yağı araştırmadan vücudunuza sürmeyin. Hamilelikte kullanımının doğru olup olmadığını öğrenin.

39. Ara verin
Biliyoruz çoğu kadın hamileyken bile koşturmaca içinde çalışmak zorunda! Hamilesiniz diye elinizi ayağınızı her işten çekin demiyoruz tabii ama vücudunuzun hamilelik sürecine alışması sizde farklı biyolojik değişimlere neden olabiliyor. Mesela bir bakıyorsunuz çok duygusal, bir bakıyorsunuz çok sinirlisiniz. Böyle hissettiğiniz zamanlarda 5 dakika mola verin. Derin derin nefes alın ve bebeğinizi düşünün.

40. Yeni spor egzersizimiz pilates
Hem zihninizi hem de bedeninizi dinlendirmek mi istiyorsunuz? O halde pilates yapmayı deneyin.
Hamilelikte iç karında artan basıncın sonucunda kuyruk sokumunda problemler yaşanır. Farkında olmasanız da yanlış oturuş şekillerinden dolayı kuyruk sokumunda ağrılar hissedersiniz. Bu ağrılar hamileliğin 20. haftasından sonra artıp doğum sonrası devam edebilir. İşte pilates egzersizleri tüm şikayetlerinize son vererek hem fiziki hem de ruhen rahatlamanızı sağlar.

41. Cam açık uyuyun
Hamileliğinizde uyku problemleriyle karşılaşabilirsiniz. Özellikle gece uykularınız ilerleyen hamilelik dönemlerinde sık sık bölünebilir, horlamalarınız artabilir. Daha rahat kaliteli bir uyku için havanın soğuk olmadığı zamanlarda pencerenizi açık bırakarak uyumayı deneyin. Taze ve temiz hava almak uykuya dalmanızı kolaylaştıracaktır.

42. Soğuk besinler
Hamilelerin en büyük sıkıntılarından biri mide bulantıları. Mide bulantıları hamileliğin 5 ve 6. haftalarında başlar ve daha çok sabahları görülüyor. Bu bulantılar ilk 3 ay devam edip daha sonra azalır. Özellikle kokulara bağlı bulantılar oluşuyorsa sıcak yemekler yerine soğuk olanları tercih edin. Unutmayın bulantıların şiddeti herkeste farklılık gösterir. Ablanızın hamileliği mide bulantılarıyla geçtiyse aynı şey size de olacak diye bir kural yok.

43. Alışveriş listenizi değiştirin
Hamile olduğunuz için istediğiniz her şeyi yiyemezsiniz. Alışveriş listenizden zararlı olabilecek bazı besinleri çıkarmanız gerekir. Örneğin küflü peynirler, mayonez, hardal, konserve yiyecekler gibi… Bu tür besinler içerdikleri zararlı bakterilerle bebeğinizin sağlığını tehlikeye atabiliyor.

44. Araba kullanmak
Hamileliğinizin ilerleyen zamanlarında araba kullanmamaya özen gösterin.Emniyet kemerini bağlarken karnınızın üstünden değil altından geçmesine ve kalçalarınız hizasında olmasına dikkat edin. Karnınız büyüdüğü ve direksiyona çok yakın olduğu için olası bir kaza durumunda direksiyonun karnınıza çarpma olasılığı yüksektir. Bu nedenle son haftalara gelindiğinde bırakın arabayı başka biri kullansın.

45. Yürüyüş
Gündelik hayatınızın bir parçası olması gereken yürüyüş tam hamilelere göre bir aktivite. İstediğiniz zaman, istediğiniz yerde yürüyüş yapabilirsiniz. Üstelik hamile olmanız da buna engel değil. Parkta, bahçede, özel parkurlarda, aslında herhangi bir açık alanda bile yürüyebilirsiniz. Sadece eğim ve çok merdiven olmamasına dikkat edin ve sabah- akşam 30-60 dakikalık yürüyüşler yaparak hem zinde kalın hem de fazla kalorilerinizi yakın.

46. Arkadaşlarla buluşun
Sadece fiziksel sağlığınız değil ruh sağlınız da hamilelikte çok önemli. İster zor bir hamilelik geçirin ister rahat, arkadaşlarınızla olan iletişiminizi hiç koparmayın. Evde yatıyor olsanız bile arkadaşlarınızı evinize çağırın. Birlikte sohbet etmeniz size moral olacaktır.

47. Folik asit
Sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek için alacağınız vitaminler arasında folik asitin önemi büyük. Bir çeşit B vitamini olan folik asiti doktorlar hamile kalmadan önce ve hamilelik sırasında her gün almanız gerektiğini önerir. Bu vitamini alan annelerin bebeklerinde boyun ve omurilik hastalıklarında yüzde 70 oranında azalma gösteriyor. Ayrıca hücre büyümesi ve organ gelişiminde çok etkili. Hamileyseniz folik asit takviyesine doktorunuza danışarak hemen başlayın.

48. Dar kıyafetler giyinmeyin
Karnınızın günden güne büyümesiyle dolabınızdan kıyafet bulmanız zorlaşabilir. Alışverişe ne kadar meraklısınız bilmiyoruz ama yeni kıyafetler almanız için güzel bir bahaneniz var artık. Dikkat etmeniz gereken hamileyken dar giysiler giymekten uzak durmak! Şıklığınızda ödün vermeden rahat ve pamuklu giysileri tercih ederseniz hareketleriniz daha rahat olur.

49. Öneriler, önlemler
Anne adayı olmak sizin için bir ilkse heyecan içinde olmanız kaçınılmaz. Öte yandan kaygılar, doğum anı düşüncesi, bebeğinizin sağlığı ve alacağınız kilolar kafanızın içinde dolanıp durmaya başlar. İşte böyle zamanlarda tecrübe sahibi olan annelerle paylaşım içinde olmanız sizi çok rahatlatacaktır. Ayrıca hastalıklarla ilgili bir kaygınız varsa ailenizde geçirilen hastalıkları büyüklerinize sorarak öğrenin ve önleminizi alın.

50. Müzik dinleyin
Kim demişse doğru demiş. Müzik gerçekten ruhun gıdası! Sinirli gergin stres dolu bir günü en kısa zamanda yumuşatan en hızlı araç müzik. Günlük yaşamınızda arabada, işte, evde hatta telefonunuzdan bile hiç eksik etmiyorsunuz. Hamileyken bile bebeğinize dinletmekten zevk aldığınız en büyük eğlenceniz. Bu alışkanlığınızı hiçbir zaman bırakmayın çünkü bebeğiniz doğduğunda sayenizde müzikler kulağına tanıdık gelecektir.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar

Doğum Sancısını Tanıyalım!

Doğum sancısı her anne adayında farklı bir şekilde görülür....

Hamilelik Serüveninde Merak Ettiğin Sorular ve Cevapları

Hamilelik, özellikle ilk kez anne olacak kadınlar için pek...

Üçlü Tarama Testi Nedir? Ne Zaman ve Nasıl Yapılır?

Hamilelik boyunca hem anne hem de bebeğin sağlığını izlemek...

Hamilelik Döneminde Mandalinanın Faydaları ve Tüketirken Dikkat Etmen Gerekenler

Hamilelik döneminde meyve tüketimi, hem anne hem de bebeğin...

Hamilelik Öncesi ve Sonrası Pozlar!

HappyMom ailesi olarak en sevdiğimiz konulardan birisinin öncesi ve...

Hamilelikte En Çok Araştırılan Konulardan Biri: Genital Bölge Temizliği!

Hamilelik sürecinde genital bölge temizliği, hem annenin sağlığı hem...

Hamilelikte Grip ve İyileşme Yolları

Hamilelik sırasında grip, anne adayları için özellikle dikkat edilmesi...

Doğum Korkusu Nedir? Doğum Korkusuyla Nasıl Mücadele Edilir?

Minicik bir bebeği avuçlarınızın arasına almak, kokusunu içinize çekmek,...

Sigarayı Birlikte Bırakalım! 💪

Yaşamın her evresinde, cinsiyet ayırmaksızın herkese zarar veren en...

İkili Tarama Testi Hakkında En Çok Merak Edilenler

Hamilelik dönemi bir kadının hayatı boyunca yaşadığı en hassas,...