Hamilelikte Ağız Yaraları
Hamilelikte hormonların ve vücudun değişimi doğrultusunda bazı değişiklikler oluşmaktadır. Ağız yaraları da bu can sıkıcı sorunlardan bir tanesidir.
Hamilelikte ağız içi yaraları en çok diş etinde ve dudak içinde oluşmaktadır. Genellikle rengi kırmızı mor renkte, 1 cm boyutunda, ekşi yiyecekler tüketimi sırasında oldukça fazla ağrı yapan lezyonlardır. Gebelikte hormonal değişikliklere bağlı olarak oluşan gingivanın hamilelik tümörü ismi verilir.
Hamilelikte ağız içi yaralar genellikle hamileliğin ilk üç ayından sonraki dönemlerde daha fazla meydana gelmektedir. Bu yaralar gebelerin yaklaşık %5’inde görülmektedir.
Ağız içi yaraların oluşmasında en etkili faktörler arasında ağız ve diş temizliğinin yeterince yapılmaması, ağız içeresinde yabancı maddelerin olması, diş taşları oluşumu ve hormonal değişikliklerin meydana gelmesindeki nedenlerden sayılabilir. Bu yüzden hamilelerin özellikle ağız ve diş temizliğine dikkat etmeleri gerekmektedir. Hamilelik sırasında diş etleri oldukça hassastır. Diş etleri çabuk şişerler ve çoğu zaman kanamaya yol açarlar. Hamilelik sırasında kadınların diş etlerinde oluşan bu değişiklikler nedeni östrojen veprogesteron hormonlarının salgılarının artmasından kaynaklanmaktadır.
Ağızda ciddi sorunlara yol açabilecek bakteri plağının oluşmaması için dişler düzenli olarak fırçalanmalı ve gerekiyorsa diş ipi kullanılmalıdır. Hamilelik dönemi öncesinde ağız içi bakımını düzenli olarak yerine getiren anne adaylarında hamilelik sırasında da aynı bakımı uyguladıkları sürece herhangi bir diş eti rahatsızlığı oluşmamaktadır. Bu nedenle anne adaylarının hem kendi sağlıkları, hem de bebeklerinin gelişimi için hamilelik dönemleri öncesi mutlaka bir diş hekimine başvurması gerekmektedir.
Özelikle hamilelikte ilk üç aylık dönem bebeğin çok hassas olduğu bir dönemdir. Gereksiz müdahalelerin yapılması anne adayında sağlık sorunlarına neden olabilir. Fakat ağrıya sebep olmuş ve müdahale edilmediği taktirde daha çok zarara neden olabilecek durumdaki dişlerin çekilmesi, kanal tedavisi gibi acil olarak tedavi edilmesi gereken durumlarında, anne adayı mutlaka diş hekimine gitmelidir. Diş hekimi böyle durumlarda bebeğe zarar vermeyen ilaçlarla tedaviyi gerçekleştirebilir.
Tedavi Süreci
Kenacort tedavisi, iltihap ve doku kaybı ile birlikte görülen ağız aft, takma dişlerin neden olduğu ağız yüzeyi iltihabı, takma dişlerin meydana getirdiği belirli bölgelerdeki ağrılar, fiziksel bir hasar veya zedelenmenin yol açtığı yaralar, diş etlerinin iltihabı ve dış yüzeylerinin pul pul dökülmesi gibi rahatsızlıklarda kullanılmaktadır. Kenacort tedavisi doğmamış bebek için zararlı olabilmektedir. Hamileyseniz veya tedavi sırasında gebe kalmayı planlıyorsanız doktorunuza mutlaka durumunuzu bildirmelisiniz. Kenacort ilacının anne sütüne geçip geçmediği veya emzirilen bebeğe zarar verip vermeyeceği bilinmemektedir. Eğer emziren bir anneyseniz de doktorunuza danışmalısınız.
Oralmedic ilacının kullanımı için yapılan güvenlik yazılarında belirtilenler ise sülfür içeren maddelere alerjiniz bulunuyorsa kullanmamanız, hamilelerde veya 12 yaşın altındaki çocuklarda kullanılmamasıdır. Oralmedic sadece ağız mukozasında lokal kullanım amaçlıdır. Aftın içinde ve etrafında oluşan beyaz tabaka, etkili bir tedavinin göstergesidir. Kullanım sırasında lokal tahrişe veya hafif kabarıklığa sebep olabilmektedir.
Hamilelik döneminde anne adayına diş teli takılması veya ortodontik tedavi yapılmasında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Hamilelik döneminde görülen diş eti büyümeleri ve kusmalara bağlı çürükler ortodontik tedavi sırasında da meydana gelebilir. Ortodontik tedavi gören anne adayları ağız bakımlarına özen göstererek bu problemleri önleyebilirler. Ağız bakımını yapamayan ve aşırı diş eti problemleri olan anne adaylarında ortodontik tedaviye ara vermek gerekebilir ancak diş teli taktırma sırasında bebeğe zarar verecek bir durum gözlenmez.
Hamilelik dönemine meydana gelen ağız yaraları ne kadar canınızı sıksa da moralinizi yüksek tutmalı ve bu yaralara psikolojinizin de etki ettiğini unutmamalısınız. Sizin yapmanız gereken asıl şey ise ağız bakımınızı aksatmamanızdır.