Hamilelikte Baş Ağrısı
Hamilelikte baş ağrısının ana nedeni, hormon dalgalanmalarının olduğu bir süreçten geçmenizdir. Baş ağrısı şikayeti genellikle boynun arka kısmında veya başınızın her iki yanında donuk, sabit bir ağrı olarak hissedilir. Zaman zaman sizi çok rahatsız eden bir ağrı olabilir. Eğer hamilelik öncesinde de şiddetli baş ağrısı varsa, hamilelikte daha kötü hale gelebilir. Diğer nedenler şunlardır:
- Hormonal Değişiklikler
Uzmanlar, hamilelikte baş ağrısı şikayetinin nedenini tam olarak bulmuş değiller. Hamilelikte değişen hormon düzeylerinin baş ağrısına yol açabileceği konusunda ise hemfikirlerdir. Progesteron, boyun ve baş da dahil olmak üzere, rahimdeki kan damarlarının rahatlamasına yardımcı olan bir hormondur. Bu nedenle, bu damarlar yoluyla kan akışı artar ve baş ağrısına neden olur. Ayrıca baş ağrısının başka bir nedeni, ilk trimesterde vücudunuzda kan dolaşımının ve kan hacminin artışı da olabilir.
- Kan Basıncı Değişiklikleri
Hamilelikte baş ağrısının başka bir nedeni, kan basıncında meydana gelen değişikliklerdir. Daha önce de belirttiğimiz gibi, hamilelik öncesinde baş ağrısı ya da migren varsa, hamileliğin erken dönemlerinde baş ağrısı ile daha sık karşılaşabilirsiniz. Ancak bazı kadınlar hamile kaldıktan sonra baş ağrısı sıklığı ve şiddetinin azaldığını belirtmekteler.
- Diğer Nedenler
Hormonal değişiklikler ve kan basıncı değişikliklerinin dışında, hamile kadınlarda baş ağrısına katkıda bulunan daha birçok neden vardır. Bunlardan birkaçı şöyledir:
- Dehidrasyon
- Yorgunluk
- Migren
- Stres
- Düşük kan şekeri
- Göz yorgunluğu
- Açlık
- Temiz hava eksikliği
- Uyku eksikliği
- Fiziksel egzersiz eksikliği
- Depresyon
Eğer sigarayı bırakmaya veya kafein alımını azaltmaya çalışıyorsanız, bu zararlı faktörlere karşı yoksunluk baş ağrısına neden olabilir. Elmacık kemikleri arkasındaki alanı etkileyen baş ağrısı, sinüs tıkanıklığı nedeniyle olabilir.
Hamileliğinin son dönemlerinde baş ağrısı yaygın görülen bir semptom değildir. Ancak, son aylarda da baş ağrısı devam ediyorsa, preeklampsi veya yüksek tansiyon gibi daha ciddi sorunların bir göstergesi olabilir. Eğer baş ağrısı üçüncü üç aylık dönem boyunca da rahatsızlık veriyorsa, doktorunuzla konuşun. Özellikle ağrı başın ön kısmını etkiliyorsa, mide bulantısı ya da görüntü kaybı yaşanıyorsa mutlaka doktorunuza başvurun.
Hamilelikte Baş Ağrısı Tedavisi
“Hamilelikte baş ağrısı ilaçsız nasıl? geçer” veya “Hamilelikte baş ağrısına ne iyi gelir?” diye merak ediyorsanız, yazımızın devamında yer alan doğal çözümler baş ağrısının dinmesine yardımcı olabilir. Hamilelikte baş ağrısı ve migren için en etkili tedavilerden bazılarına bir göz atalım:
- Kompres Kullanın
Eğer hamile iken gerilimli bir baş ağrısından mustaripseniz; kafatasının tabanına, başınızın yanlarına, alın ya da gözlere soğuk veya sıcak kompres uygulamak ağrının hafiflemesine yardımcı olabilir. Migren ağrısı için soğuk kompres uygulamak daha etkilidir.
- Düzenli Yemek Ve Sulu Kalmak
Daha önce de belirtildiği gibi, gebelikte baş ağrısına neden olan tetikleyicilerden biri düşük kan şekeridir. Bunu önlemek için, daha sık ve küçük öğünlerle yemelisiniz. Midenizi asla boş tutmayın. Öğünleri atlamayın ya da geciktirmeyin. Ayrıca, su kaybını önlemek için bol su içmelisiniz. Eğer migren ağrıları nedeniyle kusarsanız, yudum yudum ve yavaş yavaş su için.
- Aktif Olun
Hamilelikte baş ağrısı ve migren ağrısını önlemek için hafif egzersizler yapabilirsiniz. Düzenli egzersizlerin migrenle ilişkili baş ağrısı sıklığını ve şiddetini azalttığına dair bazı kanıtlar vardır. Ayrıca fiziksel aktivite ile baş ağrısının yaygın nedenlerinden biri olan stresi azaltabilirsiniz.
- Yorgunluğu Önleyin Ve Rahatlayın
Hamilelikte baş ağrısını rahatlatmanın en iyi yollarından biri, uykusuzluk problemlerini gidermektir. Eğer migreniniz varsa, karanlık ve sessiz bir odada uyuyun. Baş ağrısı olduğunda stresin azaltılması da önemlidir. Stresi azaltmanın en iyi yollarından biri gevşeme teknikleridir. Yani, stresi azaltmak için yoga, meditasyon, derin nefes alma tekniklerini bir uzman kontrolünde deneyebilirsiniz. Yorucu aktivitelerden kaçının.
- Refleksoloji
Refleksoloji, gebelikte hafif baş ağrısını tedavi edebilir. Refleksoloji baş ağrısı sıklığını azaltabilir ve migren ağrılarına da iyi gelebilir.
- Biyo-geribildirim (Bio-feedback)
Rehabilitasyonda biyo-geribildirim, birçok uzman tarafından önerilir. Kan basıncı, kalp hızı ve kas gerginliği gibi bazı vücut fonksiyonlarını kontrol etmeye yardımcı olan bir zihin-beden tekniğidir, ayrıca baş ağrısına iyi gelir.
- Buhar Soluma
Eğer sinüzit hastalığı nedeniyle baş ağrısından mustaripseniz, buhar solumak sinüslerdeki tıkanıklığı rahatlatabilir. Aynı zamanda bulunduğunuz ortamda hava nemlendirici cihazlar kullanabilirsiniz. Mukus akışını sağlamak önemlidir. Bu nedenle, mukus tabakasının incelmesi için gün boyunca bol miktarda su için. Hamilelikte baş ağrısı şikayetinizin sinüzitten kaynaklanıp kaynaklanmadığını öğrenmek için doktorunuzu ziyaret edin. Doktorunuzun cevabı evet ise, hamilelikte kullanımı güvenli olan bir dekonjestan reçete edebilir.
- Masaj
Sırt kasları, omuzlar ve boyun bölgesinde gerginliği azaltmak için masaj yaptırabilirsiniz. Uzman bir terapiste masaj yaptırın.
- Akupunktur
Baş ağrısı tedavisinde etkili olup olmadığı bilinmiyor ama akupunktur hamilelikte güvenli bir tedavi yöntemi olarak kabul ediliyor. Şiddetli baş ağrısından muzdarip olup, akupunktur tedavisinin iyi geldiğini belirten çok sayıda kadın vardır. Eğer sizler de denemeye değer olduğunu düşünüyorsanız, doktorunuza danıştıktan sonra, deneyimli bir akupunktur uzmanına başvurabilirsiniz.
- Duş Ya Da Banyo
Soğuk bir duş migren ağrısını geçici bir süreliğine rahatlatabilir. Şiddetli baş ağrısı için ılık bir banyo veya duş almayı deneyebilirsiniz.
- Doğru Sütyen Boyutu Seçin
Yanlış ölçülerde sütyen giymenin baş ağrısına neden olduğunu biliyor muydunuz? Garip gelebilir, ancak doğrudur. Hamilelikte kullandığınız sütyen göğüs ağırlığını desteklemiyorsa, boyun bölgesine baskı koyar ve baş ağrısına neden olur.
- Aromaterapi
Eğer akut baş ağrısından mustarip iseniz, doktorunuzun tavsiye ettiği aromaterapi yağlarını kullanabilirsiniz. Bu yağlardan peçete üzerine birkaç damla dökerek koklamak veya alın çevresini çok az yağla ovmak iyi gelebilir.
- Ferahlatıcı Bitkisel Çay
Lavanta, Melisa ve papatya çayı gibi bazı bitkisel çaylar sinüzitten kaynaklı baş ağrısı, anksiyete ve şiddetli baş ağrısına iyi gelebilir.
- Tarçın Ve Bal
Tarçın ve bal, baş ağrısı ve yorgunluğu azaltmanın en etkili formüllerinden biridir. Sütün içerisine tarçın ve bal ekleyerek içebilirsiniz.
- Elma
Günde bir adet elma yemeniz önerilir. Elmada sağlıklı vitamin ve mineraller bulunmaktadır. Ayrıca kronik baş ağrısına da iyi gelen bir meyve olduğu bilinir.
Hamilelikte Baş Ağrısı Nasıl Önlenir?
Baş ağrısı hamilelikte yaygın görülen bir semptomdur. Ancak hamile iken aşağıda yer alan tavsiyeleri dikkate alarak baş ağrısını önleyebilirsiniz.
- Sağlıklı ve dengeli beslenme
Sabah bulantısı şikayetiniz varsa, yemek yemekte zorlanabilirsiniz, ancak sağlıklı ve düzenli beslenmek önemlidir. Daha önce de belirttiğimiz gibi, açlık, baş ağrılarına neden olabilir ve hamile olduğunuzda açlığı önlemek hayati önem taşımaktadır. Midenizin boş kalmasını önlemek için gün boyunca sık ve küçük öğünler ile beslenin. İş yerinde badem, kayısı, yoğurt, kurutulmuş meyve ve kraker gibi atıştırmalıklar yiyebilirsiniz.
- Egzersiz yapın
Yukarıda da belirtildiği gibi, düzenli egzersiz yapmak hamilelikte tansiyon ve migren ağrılarını önlemeye yardımcı olur. Hamilelikte fiziksel aktiviteler aynı zamanda gerginlik, stres, depresyon gibi baş ağrısı nedenlerinin ortadan kaldırılmasına yardımcı olur. Bunun dışında, temiz hava solumak baş ağrısını engelleyebilir. Dolayısıyla, dışarıda da vakit geçirmek ve sağlıklı fiziksel aktiviteler yapmak önemlidir.
- Bol bol dinlenin
Dinlenmek, hamilelikte baş ağrısını önlemeye yardımcı olur. Yorucu aktivitelerden uzak durun ve dinlemeye de vakit ayırın. Doktorunuz hamilelikte yatak istirahati önerebilir.
Yukarıda yer alan doğal çözümler hamilelikte baş ağrısını hafifletmenize yardımcı olabilir. Şiddetli baş ağrısından mustaripseniz veya endişeleriniz varsa, anne ve bebekte meydana gelebilecek ciddi sorunların erken önlenmesi için mutlaka doktorunuza başvurun. Ayrıca hamilelikte baş ağrısı semptomlarını rahatlatmak için ilaç kullanmadan önce mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurun. Ev ilaçları ya da bitkisel ilaçları doktorunuza danışmadan kullanmayın.