back to top

Hamilelikte Kilo Alımı Hakkında Merak Edilenler

Hamile olduğunu öğrendiği andan itibaren çoğu anne adayının kafasında beliren soru işaretlerinden bazıları ne kadar kilo alacağı, aldığı kiloları nasıl vereceği ve kilosunu nasıl kontrol altına alacağıdır. Bu yazımızda kafanızdaki bu soruları cevaplamanıza yardım edeceğiz.

Hamilelikte Kilo Alımı

Hamilelikte ideal kilo alımı gibi bir genelleme yapamayız. Hamilelikte annenin kilo alımı, hamileliğin başlangıcındaki kilo durumuna bağlı olmak üzere her kadın için farklı olmaktadır. Kilo hedefi ise, anne adayının hamilelik öncesindeki vücut kütle endeksine yani boyun kiloya oranına göre hesaplanır. Vücut kütle endeksiniz kilonuzu, boyunuzun metre cinsinden karesine bölünmesi ile elde edilmektedir.

Örneğin 55 kilo iseniz ve boyunuz 1.60 metre ise . 55/1.60×1.60 işlemi ile vücut kütle endeksinizi hesaplayabilirsiniz. 55’i 1.60’ın karesine böldüğümüzde sonuç 21 çıkmaktadır. 21, ortalama kilo hamile kaldığınızı ve hamileliğinizde 11 ila 16 kilo arasında alabileceğini göstermektedir.

  • Vücut kütle endeksiniz 18.5’tan az ise; düşük kilo ile hamile kalmışsınız demektir. Bu yüzden hamileliğiniz boyunca ortalama 13 ila 18 arasında kilo almanız gerekir.
  • Vücut kütle endeksiniz 18.5 ila 26 arasında ise ortalama kilo ile hamile kalmışsınız demektir. Bu yüzden hamileliğiniz boyunca ortalama 11 ila 16 kilo alabilirsiniz.
  • Vücut kütle endeksiniz 26 ila 29 arasında çıktıysa kilolu hamile kalmışsınız demektir. Bu yüzden hamileliğiniz boyunca 7 ila 11 aralığında kilo almanız uygundur.
  • Vücut kütle endeksiniz 29’dan büyük çıktıysa fazla kilolu hamile kalmışsınız demektir. Bu yüzden hamileliğiniz boyunca en az 6,8 kilo almanız gerekebilir. Üst sınır için doktorunuza danışmalısınız.

Sayıları Nasıl Yorumlayabiliriz?

Hamilelikte kilo alınımı adına ideal sayılar belirlemek gerçekçi olmayacağından dolayı bu sayıları hedefiniz olarak düşünmenizde fayda vardır. Hamilelikte kilo kontörlü için hedefler belirlemeniz hamileliğiniz sırasında beslenme açısından sağlıklı olup olmadığınızı takip etmenize ve yeme alışkanlıklarınızda değişiklik yapmanızın gerekli olup olmadığını anlamanızı sağlar.

Hamilelikte gereken ekstra enerji, eğer normal sınırlarda bir kiloya sahipseniz, günde yaklaşık ortalama 300 kalori olmaktadır. 300 kalorinin eşdeğerinden bahsetmemiz gerekirse 3 muz, 1 kase kuru fasulye, 2 yumurtadan peynirli yumurta ya da 30 gram lor peynirinden birine denk geldiğinin örneğini verebiliriz. Ancak eğer fazla kilolara sahipseniz bu kadar ekstra kilo almanız gerekmemektedir. Düşük kilo sınırları içindeyseniz günlük beslenmenize daha fazla kalori eklemeniz ve gıda alımınızı arttırmanız gerekmektedir.

Kilo Alırken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Hamilelik döneminde yavaş yavaş kilo almak vücudunuz ve bebeğiniz için en sağlıklı seçenektir. Yavaş kilo almanızın bazı yararları ise şunlardır;

  • Bebeğin rahimde kaldığı süre boyunca muntazam bir besin ve enerji akışına ihtiyaç duyar. Büyümeye başladığında kesintili ve düzensiz besin akışı onun için verimli olmaz.
  • Ağır ağır kilo alışı vücuduna, yeni kilosuna alışması için zaman tanır. Böylece hamileliğe ve ani kilo artışına bağlı ağrılar, sancılar daha katlanılır olur.
  • Kilonun yavaş artması cildinin de yavaş yavaş gerilmesini ve daha az çatlak oluşmasını sağlar.
  • Ağır ve istikrarlı alınan kilolar doğum sonrasında daha kolay verilir.

Aylara Göre Kilo Alımı

1.Trimester

İlk 3 aylık dönemde bebeğiniz henüz bir haşhaş tohumu kadar olmaktadır. Bu dönemde fazladan beslenmenize gerek olmamaktadır. Eğer sağlıklı ve dengeli beslenirseniz bu dönemde çok fazla kilo almazsınız. Hamileliğin ilk aylarında kilo alımı için 1 ya da 2 kilo almayı hedefleyebilirsiniz. Bazı anne adayları bu dönemde hiç kilo almaz hatta bulantı ve kusma yüzünden birkaç kilo verebilir. Eğer mide bulantınıza iyi gelen yiyecekler nişastalı ve çok kalorili yiyecekler oluyorsa kilo almanız olasıdır.

2.Trimester

İkinci 3 aylık dönem bebeğinizin hızla büyümeye başladığı dönemdir. Bu yüzden kilo alımınız 2.trimesterde başlar diyebiliriz. Bu dönemde bebeğinizin büyüme hızına yetişip kilo almaya ve ona enerji vermeye başlamanız gerekir. Kilo alım hızınız 4, 5 ve 6.aylarda haftada ortalama 450 ile 700 grama çıkmalıdır. Yani ikinci 3 aylık dönem için toplam ortalama 5.5 – 6 kilo alınabilir.

3.Trimesterde

Son 3 aylık dönemde bebeğinizin kilo alımı hızlanacaktır ancak sizinki haftada 450 gram civarına düşebilir. Son 3 ayda toplam 3.5 – 4.5 kilo kadar alabilirsiniz. Bazı kadınlar, karın bölgelerinde yer kalmadığından dolayı 9.ayda aynı kiloda kaldıklarını, hatta 1 kilo kadar verdiklerini gözlemlemektedirler.

Hamilelikte Fazla Kilo Alımı

Hamilelik döneminde çok fazla kilo almanız bazı sorunlara yol açabilmektedir. Bu sorunlardan bahsetmek gerekirse;

  • Yağ katmanlarının fazla kalınlaşması bebekle ilgili muayene ve ölçümleri zorlaştırabilir.
  • Fazla kilolar, bel ve sırt ağrısından varislere, halsizlikten mide sorunlarına kadar hamileliğin getirdiği rahatsızlıkları arttırabilir.
  • Erken doğum yapmak, gebelik şekeri ya da yüksek tansiyona yakalanma riskini arttırabilir.
  • Normal doğum yapamayacak kadar iri bebek sahibi olmaya sebep olabilir.
  • Sezaryen sonrası komplikasyonları doğurabilir.
  • Ayrıca bu fazla kiloların doğumdan sonra verilmesi de zorlaşır. Hamileyken çok fazla kilo alan kadınların birçoğunun bu kilolarla kalma riski yüksektir.

Çok az kilo almak da hamilelik sırasında istenmeyen bir durumdur. Bu durum bazen çok fazla kilo almaktan daha tehlikeli olabilmektedir. Hamileliklerinde 9’dan daha az kilo alan annelerin bebeklerinde prematüre doğma, hamilelik tarihine göre küçük kalma ve rahim içinde gelişiminin kısıtlanması gibi önemli riskler bulunmaktadır.

Kilo Alımınızı Nasıl Kontrol Altına Alabilirsiniz?

Kilo alımınızı yüksek kalorili ancak kalitesiz ve sağlıksız yiyeceklerle değil, besin değeri yüksek ve bebeğini besleyecek yiyeceklerle sağlamalısınız. Dengeli ve kaliteli beslenir, yeterli miktarda egzersiz yapar, sağlıklı yiyecekler seçer ve bebeğin için gerekli fazladan 300 kaloriyi alırsanız aldığınız kiloları vermeniz çok kolay olacaktır. Kilo alırken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar da aşağıdaki gibidir;

  • 3 küçük ana öğün ve öğünler arasında da sağlıklı ara öğünler tüketin.
  • Asla kalori kısıtlamak için bir ana ya da ara öğününü atlama. Düzenli yemek kan şekerini dengede tutar. Az ama sık yediğin için çok acıkıp aşırı yemek yeme ihtiyacın ortadan kalkar.
  • Yiyeceklerinin porsiyonlarını makul tut, restoranlarda yarım porsiyon iste. Mümkün olduğunca dışarıda yemek yeme. Dışarıda yenen yemekler her zaman ev yemeklerinden daha kalorilidir.
  • Yavaş ye ve besinleri sindirmek için kendine zaman tanıyın.
  • Her zaman küçük bir porsiyonla başla ve ikinci porsiyona ihtiyacın olup olmadığını anlamak için beş-on dakika bekleyin.
  • İlave şeker, tuz, rafine un, yağ içeren ve kızartılmış gıdalardan uzak dur. Bu “enerji yoğun gıdalar küçük miktarlarda bile çok fazla kalori barındırır.
  • Seni daha az kaloriyle daha uzun süre tok tutacak bol miktarda su ve lif içeren meyve ve sebzelere yüklenin.
  • Abur cubur yemeni engellemek için elinin altında her zaman süt, yoğurt, meyve ve kuruyemişler bulundurun.
  • Şekerli ve asitli içecekler, kutu meyve suları gibi içeceklerden uzak dur. Kremalı ve şuruplu kahvelerden uzak durun

 

2 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar

Doğum Sancısını Tanıyalım!

Doğum sancısı her anne adayında farklı bir şekilde görülür....

Hamilelik Serüveninde Merak Ettiğin Sorular ve Cevapları

Hamilelik, özellikle ilk kez anne olacak kadınlar için pek...

Üçlü Tarama Testi Nedir? Ne Zaman ve Nasıl Yapılır?

Hamilelik boyunca hem anne hem de bebeğin sağlığını izlemek...

Hamilelik Döneminde Mandalinanın Faydaları ve Tüketirken Dikkat Etmen Gerekenler

Hamilelik döneminde meyve tüketimi, hem anne hem de bebeğin...

Hamilelik Öncesi ve Sonrası Pozlar!

HappyMom ailesi olarak en sevdiğimiz konulardan birisinin öncesi ve...

Hamilelikte En Çok Araştırılan Konulardan Biri: Genital Bölge Temizliği!

Hamilelik sürecinde genital bölge temizliği, hem annenin sağlığı hem...

Hamilelikte Grip ve İyileşme Yolları

Hamilelik sırasında grip, anne adayları için özellikle dikkat edilmesi...

Doğum Korkusu Nedir? Doğum Korkusuyla Nasıl Mücadele Edilir?

Minicik bir bebeği avuçlarınızın arasına almak, kokusunu içinize çekmek,...

Sigarayı Birlikte Bırakalım! 💪

Yaşamın her evresinde, cinsiyet ayırmaksızın herkese zarar veren en...

İkili Tarama Testi Hakkında En Çok Merak Edilenler

Hamilelik dönemi bir kadının hayatı boyunca yaşadığı en hassas,...