Hamilelikte Koronavirüse Karşı Bağışıklık Sisteminizi Nasıl Güçlendirebilirsiniz?
Yeni tip koronavirüsün ortaya çıkmasıyla birlikte tüm dünyada büyük bir panik yaşanılan bugünlerde, uzmanlar güçlü bağışıklık sistemine dikkat çekmektedir.
Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan Covid-19 virüsünün öldürme oranı %2’dir ve en çok bağışıklık sitemi zayıf kişileri etkilemektedir.
Bu sebeple koronavirüsten korunma yollarından biri olan bağışıklık sisteminin nasıl güçlendirileceğinin bilinmesi, hamile kadınların sağlıkları için alabilecekleri en iyi önlemler arasındadır.
Hamilelik Döneminde Bağışıklık Sistemi
Bağışıklık sistemi; vücutta kontrolden çıkan zararlı hücreleri yok eden, yaşlı hücreleri parçalayarak yenileri için yer açan, vücudu dışarıdan gelebilecek her türlü zararlı patojenden, mikroorganizmadan koruyan, bedenin içerisinde yabancı olarak algılanan bazı maddelerden vücudu temizleyen koruyucu bir sistemdir.
Birçok araştırma; kadınların hamilelik döneminde bağışıklık sisteminin zayıfladığını, hastalıklara ve enfeksiyonlara karşı daha savunmasız kaldıklarını gösterir.
Çünkü hamilelik dönemi kişide birçok değişimi de beraberinde getirir. Vücut hem doğum için hem de bebek için hormonal bazı değişimlere uğrar. Bununla birlikte bağışıklık sistemi de zayıflar. Bağışıklık sisteminin zayıflaması ise bakteriyel ve viral etkenlerin ortaya çıkışını kolaylaştırır.
Hamilelikte bağışıklık sisteminin zayıflaması hormonal düzensizlikler ile kendini belli eder. Yumurtanın sperm hücresi ile döllenmesi sonucunda plasenta ‘’Beta Hcg’’ adı verilen bir glikoprotein hormonu salgılanır. Gebeliğin ilerlemesi ile birlikte mide bulantıları, halsizlik, ruh halinde değişiklikler gibi birçok değişim meydana gelir.
Bir diğer yandan beslenme yetersizliği gibi etkenler de bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olabilir. Çünkü vücut gerekli vitamin, mineral ve besin ögelerini hem anne hem de bebek için kullanır. Hamilelikte ortaya çıkan beslenme yetersizliği de bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olabilir.
Bağışıklık sisteminin zayıflaması ile birlikte hamile kadınlarda halsizlik, mide bulantısı ve aşırı yorgunluk gibi belirtiler görülebilir.
Bağışıklık Sisteminin Zayıflamasında Etkisi Olan Faktörler
Diş eti hastalıkları, yorgunluk, sık sık idrar yolu iltihaplanması, mide sorunları, boğaz ağrısı, ishal, geç iyileşen ve sık tekrarlayan grip, nezle, alerjiler varsa bağışıklık sisteminin zayıflamış olduğu düşünülür.
Bu gibi durumlar vücuda girmiş olan patojenden kaynaklanabildiği gibi aşırı stresli olmak, düzensiz ve yetersiz beslenme, alkol ve sigara tüketimi, kötü hijyen koşulları, uykusuzluk, demir eksikliği, aşırı güneş ışığı gibi durumlar da bu sistemini zayıflatır.
Hamilelik ise, yaşanan hormonal değişimler sonucunda bağışıklık sistemini zayıflatabilen sebeplerin başında yer alır. Hamileliğin meydana getirdiği değişimlerin üzerine yukarıda sıralanan diğer sorunlar da eklendiğinde, bağışıklık sistemi daha fazla zayıflayacaktır.
Bu sebeple hamilelik dönemi boyunca sağlıksız beslenmeden, alkol ve sigara gibi zararlı alışkanlıklardan, hasta olan kişilerle temastan kaçınılmalı ve bununla birlikte kişisel bakım-hijyene çok daha dikkat edilmelidir.
Gebelikte Bağışıklık Sisteminin Zayıf Olmasının Riskleri
Bağışıklık sisteminin güçsüz olması, hayatın her döneminde tehlikeli iken gebelikte bu tehlike biraz daha fazladır. Zayıf bir bağışıklık sistemi, gebeliği anne adayları için daha zor bir hale getirirken, bebeğin sağlığı ile ilgili de sorunlar meydana gelebilir.
• Uyaranlara karşı anne adayının vücudu çok daha fazla tepki verebilir,
• Tansiyon yükselme riski daha kolay hâle gelir,
• Nezle, soğuk algınlığı gibi hastalıklara yakalanma ihtimali artar ve bu hastalıkların iyileşme süreci uzar,
• Sıtma, Hepatit A ve Herpes kaynaklı enfeksiyon riski artar,
• Vücutta iltihaplanma eğilimi yükselir.
Hamilelik Döneminde Bağışıklık Sistemi Nasıl Güçlendirilir?
• Hamilelik döneminde antioksidan, vitamin ve mineral deposu olan sebze ve meyveler bolca tüketilmelidir.
• Su, vücudun temizlenmesi ve detoksu için vazgeçilmezdir. Sadece bağışıklık sistemi değil, sindirim sistemi ve üreme sistemini de destekler. Bu nedenle anne adayları gün içinde yeteri kadar su içtiğine emin olmalıdır.
• İçeriğinde manganez, riboflavin ve bakır bulunan badem gibi kuruyemişler tüketilmeye özen gösterilmelidir. Mesela badem bu içerikleri ile kemikler, dişler ve beyin fonksiyonları için oldukça faydalıdır.
• Anne adayları güçlü bir bağışıklık için D vitamini seviyelerine mutlaka dikkat etmelidirler. D vitamini güneşten alabilecekleri gibi besinlerden de alabilirler.
• Kuruyemişler, bağışıklık sisteminizi güçlendirmede önemli rol üstlenir. Özellikle çiğ badem ve cevizin bağışıklık sistemini desteklediği bilinmektedir. Ayrıca bademin içinde bulunan manganez, riboflavin ve bakır; kemik ve diş sağlığını korur ve beyin sağlığını destekler.
• Hamilelikte güçlü bir bağışıklık için düzenli uyku uyumak oldukça önemlidir.
• Egzersiz yapmak her yaş grubunda bağışıklık sistemini güçlendirebileceği gibi bu durum hamilelikte de aynıdır. Sadece egzersiz türlerinin anne adayına uygun olup olmadığı doktor tarafından onaylanmalıdır.
• Hamilelik döneminde anne adayları mümkün olduğunca stresten uzak durmalıdır.
• Anne adayları kendilerini aşırı derecede yormayacak, kendilerini iyi hissedebilecekleri uğraşlar ile ilgilenmelidirler.
• C vitamini ve Omega- 3 açısından zengin beslenmeye özen gösterilmelidir.
• Ayrıca anne adayları hamilelik döneminde kişisel hijyene mutlaka dikkat etmelidir.
• Düzenli ve sağlıklı çalışan bağırsaklar, yani sağlıklı bir sindirim sistemi, güçlü bir bağışıklık sistemi anlamına da gelmektedir. Bunun içinse sağlıklı beslenmek, bağırsak sağlığını destekleyecek gıdalar tüketmek, egzersiz yapmak gibi birçok sağlıklı alışkanlığa sahip olmak gerekir.