Hamilelikte Mutlaka Yaptırılması Gereken Testler
Hamile olduğunuzu öğrendiğiniz andan itibaren tarifsiz bir heyecan ve aynı zamanda bazı kaygılar içinde olduğunuzu biliyoruz. Bebeğim sağlıklı olacak mı? Bu sürecin üstesinden gelebilecek miyim? Öncelikle tüm bu kaygıları bırakıp bebeğinizle 9 ay boyunca ilerleyeceğiniz o güzel yolculuğa odaklanın. Her gün onu yavaş yavaş keşfedeceğiniz bu serüvende doktor kontrolleriniz ve yaptıracağınız testler çok önemli.
Kendinize bir hamilelik planı hazırlayın, bu plana mutlaka:
- Doktor kontrollerinin zaman ve saatlerini
- Yapılması gereken testlerin isimlerini ve tarihlerini
- Kullandığınız ilaç ve vitaminlerin isimleri ve kullanım şekilleri
- Yaşadığınız hamilelik belirtilerini ve şikayetlerini (Olası rahatsızlıklarda erken tanı için yardımcı olur.)
- Günlük ne kadar su tükettiğinizi
Bu plana düzenli olarak ekleyerek hamilelik sürecini çok daha kolay yaşayabilirsiniz. Hamilelikte unutkanlığa bağılı ilaç kullanımını unutma, kontrolleri aksatma vb. gibi durumları bu şekilde ortadan kaldırabilirsiniz.
Hamilelik döneminde mutlaka yaptırmanız gereken testler ise şunlardır;
Kan Sayımı: Hamilelik sürecinde demir eksikliği yaşanmaması ve gerektiğinde demir takviyesi amacıyla yapılan testtir.
TSH: Önceden bilinmeyen ve gebelikte aktif olarak ortaya çıkabilecek tiroid hastalığının tespiti için yapılan testtir. Tiroid hastalığı annenin yanı sıra bebeğin gelişimini de olumsuz yönde etkilediği için çok önemlidir.
Kan Grubu: Anne ve babadan kaynaklanabilecek kan uyuşmazlıkları için gerekli önlemlerin alınmasına yönelik yapılan testtir.
Torch Tayini: Toksoplazma ve Rubella (Kızamıkçık) gibi hamileliğin sonlandırılmasına neden olabilecek önemli ve aktif enfeksiyonların erken dönemde tespit edilerek tedavi sürecinin başlatılması için yapılır.
Seroloji: HIV ve özellikle ülkemizde çok sık görülen Hepatit B testleri gebelik sonrasında da bebeğin sağlığı için çok önemlidir.
Tam İdrar Tahlili: Hamilelik sürecinde görülecek gizli idrar yolu enfeksiyonları erken dönem düşüklerin en sık görülen nedenidir. Bu yüzden tam idrar tahlilinin mutlaka yaptırılması gerekir.
- Hafta: Ultrasonda kalp atışının tekrar teyidi yapılır. Çünkü birden fazla faktör nedeniyle embriyo kalp atışı durabilir.
- Hafta: Bu haftada yapılan muayenede ense kalınlığı ölçümü ve en yüksek duyarlılığa sahip down sendromu taraması olan ikili test yapılır.
- Hafta: Bebeğinizin cinsiyetini öğrenebileceğiniz dönemdir. Tercih ederseniz üçlü ya da dörtlü test uygulamalarını da bu dönemde yaptırabilirsiniz.
- Hafta: Detaylı ultrasonografi bu haftada yapılır. Özellikle bu haftanın tercih edilmesinin nedeni kardiyak anomalilerinin bu haftadan itibaren çok daha net teşhis edilebilmesidir.
24-28. Haftalar: Gebelik diyabet taramasına yönelik 75 gr oral glikoz tolerans testi yapılır.
- Hafta: Bu hafta itibari ile ultrason kontrolleri daha sık yapılmaya başlanır. Tercihen 30, 32, 34, 36. haftalar olarak devam edilir. Çünkü gelişme geriliği bu haftalarda başlar ve belirgin hale gelir. Gelişme geriliğinin erken tespit edilmesi, bebeğin anne karnında kaybına kadar; birçok sorundan da korumuş olur.
- Hafta: Bu haftada bebeğinizin tahmini kilosunu ve duruş şeklini öğrenebilirsiniz. Ayrıca 32. haftadan sonra göbek kordonundan yapılan doppler incelemesi bebeğinizin sağlığı açısından, anne karnında yeterli oksijenizasyona sahip olup olmadığı bilgisini verir.
guzel önemli bilgiler için cokkk teşekkür ederim.