back to top

Hamilelikte Saç Dökülmesi ve Çözüm Önerileri!

Hamilelik döneminde, artan östrojen hormonu seviyelerine bağlı olarak anne adayları saçlarında bazı değişimler yaşarlar. Bu hormon, saç foliküllerini de etkiler.

Saç dökülmesi, genellikle hamileliğin 1 ile 5. ayından sonra ortaya çıkmaktadır. Bu, hamile kadınların %40 ile %50’sini etkileyen geçici bir durumdur. Saç dökülmesi, genellikle doğumdan 6-12 sonra normale dönmektedir.

Hormonal ve bazı fiziksel değişimler de hamilelikte bu tür saç dökülmelerine neden olabilir. Bu durum, anne adaylarını psikolojik olarak etkileyebilir.

Bu sebeple hamilelik döneminde saçlarda meydana gelen dökülmeler konusunda gerekli bilgiye sahip olunması gerekir.

Hamilelik ve Saç Sağlığı İlişkisi

Hamilelik, saçların pek çok farklı şekilde etkileyebilir. Bazı kadınlar, hamilelik döneminde saçlarının hiç olmadığı kadar sağlıklı olduğunu belirtirler. Aslında kadınların üçte biri, hamileliğin 4. ve 5. aylarından itibaren, saç sağlığında bir iyileşme olduğunu belirtmektedir.

Bununla birlikte, bazı kadınlar da saçlarının her zamankinden daha problemli olduğunu fark ederler. Saç kuruluğu, hamilelikte en sık karşılaşılan saç problemlerinin başında gelir.

Bu dönemde saçlar, her zamankinden daha fazla neme ihtiyaç duyar. Hormonal değişimler, her bireyde ve her hamilelikte farklı sonuçlar oluşturmaktadır. Ayrıca, yaşanan değişimlere saç foliküllerinin verdiği yanıtlar da farklılık göstermektedir ve bu sebeple bazı anne adaylarının saçlarında dökülme yoğun şekilde görülebilir.

Hamilelikte Saç Dökülmesi Sebepleri

Besin Eksikliği: Hamilelik dönemi, vücudun daha fazla beslenmeye ihtiyaç duyduğu bir dönemdir. Ayrıca, hamileliğin ilk üç ayında görülen kusmalar da besin eksikliğine neden olabilir. Besin değeri yüksek gıdaların yeterince alınmaması, hamilelikte saç dökülmesine neden olur. Demir, protein, mineral ve vitamin eksikliği de bu duruma katkıda bulunur. Ayrıca, fazla vitamin alımı da saç dökülmelerinin bir nedeni olabilir.

Hamileliğe Bağlı Hastalıklar: Bazen, hamile kadınlarda görülen gebelik diyabeti ya da mantar enfeksiyonları da saç dökülmesine neden olabilir. Ayrıca; hamilelikte yüksek tansiyon ve depresyon ile mücadelede kullanılan bazı ilaçlar da saç dökülmesi riskini arttırmaktadır. Bu gibi durumlarla karşılaşırsanız, doktorunuza danışmanızı öneririz.

Hormonal Değişimler: Hamilelikte yaşanan hormonal değişimler; normal saç uzama döngüsüne müdahale ettiğinden, saçlarda yaşanan değişimlerin başlıca nedenlerinden biridir. Bu, hamileliğin ilk üç aylık döneminde, aşırı saç dökülmesi ile sonuçlanabilir; ancak bu geçici bir durumdur ve doğumdan birkaç ay sonra durum tersine dönmektedir.

Genetik Faktörler: Saç dökülmesinin bir nedeni de genetik faktörlerdir. Eğer, anneniz de hamilelik döneminde saç dökülmesi problemi yaşadıysa, sizin de aynı sorunla karşılaşma riskiniz artmaktadır.

Tiroit Bozuklukları: Tiroit hormonlarındaki bozukluklar, hamilelikte saç dökülmesinin nedenlerinden biridir. Bu hormon; kişinin sindirim sistemini, metabolizmasını, psikolojik durumunu ve hatta saç ve tırnaklarını etkilemektedir. Dolayısıyla, tiroit bozuklukları, saçlarınızın dökülmesine neden olabilir.

Kadın Hastalıkları: Polikistik Over Sendromu gibi bazı hastalıklar; hamilelik döneminde aşırı tüylenmeye ya da saç derisinde dökülmelere neden olabilir.

Üreme ile İlgili Nedenler: Doğum kontrol hapları ya da diğer doğum kontrol yöntemlerinin kesilmesi, saç dökülmelerine neden olabilir. Ayrıca; kürtaj olmak, ölü doğumlar ve düşükler de saç dökülmesinin nedenleri arasında gösterilmektedir.

Saç Derisi Hastalıkları: Hamilelik ile birlikte birçok kadın, cilt alerjileri ya da kafa derisini etkileyen problemler ile karşılaşabilir. Bunlar, saçların incelmesine ve hatta saç dökülmesine katkıda bulunabilir.

Hamilelikte Saç Dökülmesi Nasıl Önlenir?

Yağ ile Bakım Yapın: Saç derinize düzenli olarak bakım yapmak, saç sağlığınız için oldukça faydalı olabilir. Yatmadan önce, haftada 2 kez saç bakım yağı uygulamak, saçlarınızı beslemenize yardımcı olabilir. Saç sağlığı için en iyi doğal bakım yağları arasında; Hindistan cevizi, badem yağı ve zeytinyağı yer almaktadır.

Fazla İşlemden Kaçının: Hamilelik döneminde; saçlarınız için çok fazla düzleştirici, kurutma makinesi ya da diğer araçları kullanmak yerine, doğal saç tipinizi korumayı deneyin. Islak olduğunda saçlarınıza nazik davranın ve saçlarınızı taramak için geniş dişli bir tarak kullanın.

Vitamin ve Mineral Eksikliğine Dikkat Edin: Hamile kadınların, kendisi ve bebeği için gerekli olan temel besinleri içeren sağlıklı bir diyet yapmaları önerilir. Antioksidanlar ve flavonoidler içeren sebze ve meyveler yönünden zengin bir beslenme programı uygulamanız tavsiye edilir. Bunlar, saçlarınızın uzamasını teşvik edecek ve saç diplerinizi koruyacaktır.

Meditasyon Yapın: Hamilelikte saç dökülmesinin başlıca nedenlerinden biri strestir. Ancak, hamilelik döneminde stressiz olmanız pek olası değildir. Bu durumda; kendinizi iyi hissettiren şeylere odaklanmak önemlidir. Meditasyon, hamilelikte stresi ve strese bağlı saç dökülmelerini önlemeye yardımcı olabilir.

Kimyasal İçerikli Saç Ürünlerinden Kaçının: Kozmetik marketlerin raflarında, saç dökülmelerini ortadan kaldırdığını iddia eden pek çok ürün bulabilirsiniz. Ancak bu ürünler; zararlı kimyasallar içerdikleri için hamile kadınlar için uygun değildir. Hamilelik döneminde; yalnızca biyotin ve silika içeren saç bakım ürünleri kullanmalısınız.

Saçlarınızı Islakken Taramaktan Kaçının: Saçlarımızı, genellikle duştan çıktıktan kısa bir süre sonra tararız. Ancak, bundan kaçınmalısınız; çünkü, saçlarınız ıslak olduğunda, saçlarınızın kopması çok daha kolaydır. Saçlarınızı ıslakken tararsanız, saç telleriniz daha fazla dökülme eğilimindedir. Saçın doğal olarak kurumasını beklemek en iyisidir. Saçlarınızı kurulamak için bir kurutma makinesi yerine, havlu kullanmayı deneyebilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar

Doğum Sancısını Tanıyalım!

Doğum sancısı her anne adayında farklı bir şekilde görülür....

Hamilelik Serüveninde Merak Ettiğin Sorular ve Cevapları

Hamilelik, özellikle ilk kez anne olacak kadınlar için pek...

Üçlü Tarama Testi Nedir? Ne Zaman ve Nasıl Yapılır?

Hamilelik boyunca hem anne hem de bebeğin sağlığını izlemek...

Hamilelik Döneminde Mandalinanın Faydaları ve Tüketirken Dikkat Etmen Gerekenler

Hamilelik döneminde meyve tüketimi, hem anne hem de bebeğin...

Hamilelik Öncesi ve Sonrası Pozlar!

HappyMom ailesi olarak en sevdiğimiz konulardan birisinin öncesi ve...

Hamilelikte En Çok Araştırılan Konulardan Biri: Genital Bölge Temizliği!

Hamilelik sürecinde genital bölge temizliği, hem annenin sağlığı hem...

Hamilelikte Grip ve İyileşme Yolları

Hamilelik sırasında grip, anne adayları için özellikle dikkat edilmesi...

Doğum Korkusu Nedir? Doğum Korkusuyla Nasıl Mücadele Edilir?

Minicik bir bebeği avuçlarınızın arasına almak, kokusunu içinize çekmek,...

Sigarayı Birlikte Bırakalım! 💪

Yaşamın her evresinde, cinsiyet ayırmaksızın herkese zarar veren en...

İkili Tarama Testi Hakkında En Çok Merak Edilenler

Hamilelik dönemi bir kadının hayatı boyunca yaşadığı en hassas,...