Hamilelikte Tatlı Tüketiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler ve Sağlıklı Tatlı Tarifleri
Hamilelik döneminde tatlı, pasta ve dondurma gibi şekerli gıdalara karşı duyulan aşerme, hormonal değişiklikler ve vücut ihtiyaçları nedeniyle oldukça yaygındır. Anne adayları, bu tür yiyecekleri arzularken, bu durumun fizyolojik olarak normal olduğu belirtiliyor. Ancak, aşerilen besinlerin sağlığa zararlı olmaması halinde tüketilmesi önerilmektedir; bu, yeme dürtüsünün tatmin edilmesine yardımcı olur.
Bununla birlikte, aşırı şeker ve karbonhidrat içeren gıdaların tüketiminde dikkatli olmak önemlidir. Bu tür yiyecekler, hamilelik sırasında gereksiz kilo alımına neden olabilir ve anne adayının sağlık durumunu olumsuz etkileyebilir. Özellikle diyabet gibi mevcut sağlık sorunları olan kadınlar için, yüksek şekerli gıdaların tüketimi risk oluşturabilir.
Anne adayı tatlı çeşitlerini seviyor ve çok yemek istiyorsa şerbetli ve içerisinde karbonhidrat barındıran tatlılar yerine puding, sütlaç ve özellikle de A,B,C,D,E vitaminleri ile kalsiyum, fosfor, demir, magnezyum minerallerini içeren dondurma gibi hafif tatlıları tüketebilir. (A,B,C,D,E vitaminleri ile kalsiyum, fosfor, demir, magnezyum mineralleri hamilelik süresince alınması tavsiye edilen vitaminler ve minerallerdir) Hamile bir kadının dondurma yerken de dikkat etmesi gereken başlıca noktalar vardır. Hijyenik ve sağlıklı koşullarda üretilmiş olması, son kullanma tarihi öncelikli dikkat edilmesi gereken noktalardır. Ayrıca, dondurma içerisinde buz kristalleri var ise bu dondurmanın sağlıksız olduğuna işaret eder. Hamilelik süresince, anne adaylarının bazı gıdalara karşı tiksinti duyabilmektedir. Örnek vermek gerekirse, bir anne adayında süte karşı bir tiksinti oluşabilir. Ancak hamilelik boyunca anne adayının süt de içmesi uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir. Böyle bir durum söz konusu olduğunda ise, anne adayı süt tatlıları ve tabi ki dondurma tüketerek bir şekilde süt ihtiyacını da karşılamış olur.
Hamilelikte Fazla Tatlı Tüketmenin Zararları
Fazla tatlı tüketmek annede kan şekerinin hızlı yükselmesine neden olur. İnsülin hormonunun salgılanmasının artması kısa sürede daha çok acıkmanıza neden olmaktadır. Bu durum gestasyonel diyabet veya kalıcı şeker hastalığına zemin hazırlar. Kan ve karaciğer yağlanması da görülen yan etkilerden bazılarıdır. Fazla tatlı tüketmeniz hızlı kilo alınmasına neden olur ve doğumu zorlaştırabilir. Aynı şekilde enfeksiyon ihtimalinizi de artırır. Kanınıza girecek fazla şeker miktarı halsizlik yorgunluk hislerini de arttırmaktadır. Gebelikte tansiyon yükselmesine neden olabileceği gibi riskli durumlarda düşük riskini de arttırmaktadır.
Annenin tükettiği gıdalar mide ve bağırsaklarda sindirilir ve bağırsaklarınızdan emilen besin öğeleri kanınıza karışır. Tükettiğiniz aşırı miktarda şeker de kanınıza karışmaktadır. Aynı kan bebeğinizi de besleyeceği için, bebeğiniz daha doğmadan aşırı şeker yüklenmesi ile karşılaşmış olacaktır. Bu da bebeğinizin Tip 2 Diyabete yatkınlığını artırır ve gelişimini yavaşlatır. Kalp, akciğer gibi organlarda yapısal bozukluklara neden olabilir. Fazla şeker yüklenmeniz bebeğinizin iri bir bebek olması ihtimalini de artırır. Böylece normal doğum gerçekleştirme ihtimaliniz de azalır.
Görüldüğü üzere, hamilelik süresince tatlı, pasta ve dondurma tüketimi belli istisnalar dışında çok da fazla tavsiye edilmemektedir. Fakat yukarıda belirtilen özel durumlar çerçevesinde bir anne adayının bu tür gıdaları tüketmesinde herhangi bir zarar da yoktur. Sizler için hamileliğiniz boyunca gönül rahatlığıyla tüketebileceğiniz kuş gibi hafif tatlı tarifleri araştırdık.
Hamileler Hangi Tatlıları Yiyebilir?
Hamilelik sürecinde anne adayları hem kendi sağlıkları hem de bebeklerinin sağlıkları için bazı yeme içme rutinlerinden vazgeçmek durumunda kalıyor. Konu tatlı olunca, tatlı düşkünü bazı anneler özellikle gebelik şekeri riski ile de tatlı tüketimine ara vermenin gerekliliğinin farkında ve tatlı bir şeyler yemeden hamilelik sürmek bu anne adayları için bir mücadeleye dönüşüyor. Ancak sağlıklı bir hamilelik sürmek, yine de vücuduna “tatlı” statüsünde besin maddeleri almak isteyen anne adayları için bu içerik çok kıymetli olacak. İşte hamilelik sürecinde tüketebileceğiniz bazı sağlıklı tatlılar!
Kuru Meyve ve Kuruyemişli Komposto
Bu kompostonun en büyük özelliği, içerisinde şeker olmaması ve kaynatılmadan yapılması!
Malzemeler:
- 4 adet kuru kayısı
- 4 adet kuru erik
- 4 adet kuru incir
- 8-10 adet kuru üzüm veya yaban mersini
- Bir avuç ceviz, bir avuç çiğ badem
Kuru meyveleri yıkayın, incir, erik ve kayısıları arzunuza göre dilimleyin. Badem, ceviz ve meyveleri derin bir tencereye alın. Üzerini geçecek kadar su ekleyin ve tencerenin kapağını kapatın. Bir gün bekletin ve soğuk olarak tüketin.
Çilekli Muzlu Yoğurt Dondurma
Malzemeler:
- 2 su bardağı yoğurt
- Yarım su bardağı süt
- 8-10 adet çilek
- Bir büyük muz
- 2 çay kaşığı limon
- 1 tatlı kaşığı pudra şekeri
Tüm malzemeleri blendırdan geçirin ve pürüzsüz bir kıvama gelene kadar bu işleme devam edin. Buzdolabında 2-3 saat dondurun. Soğuk tüketin.
Bitter Çikolatalı Dondurulmuş Muz
Bu tarif “bir kez olsun çikolatanın tadına bakayım” diyen anneler için geliyor!
Malzemeler:
- 4 adet muz
- 300 gram bitter çikolata
- Üzeri için kıyılmış fındık, fıstık içi, hindistan cevizi
Muzları ortadan ikiye bölün ve her muz parçasını, dondurma çubuğu veya tahta çay kaşıklarına geçirin. Bitter çikolatayı benmari usulü (kaynayan suyun buharında) eritin. Muz parçalarını çikolataya batırın, üzerine fındık, fıstık veya hindistan cevizi serpip hemen dondurun. 2-3 saat sonra tüketebilirsiniz.
Avokado, Muz ve Kakaolu Mousse
Avokado, hamilelik için oldukça faydalı bir meyve. İçerisinde bir çok vitamin ve faydalı yağlar barındırıyor.
Malzemeler:
- Bir büyük avokado
- Bir büyük muz
- 4 tatlı kaşığı toz kakao
- Yarım portakal kabuğu rendesi
- 1 çay kaşığı tarçın
- 1 tutam tuz
Tüm malzemeleri mutfak robotunda, iyice karışana ve karışım pürüzsüz bir hal alana kadar karıştırın. Karışım köpük köpük olduğunda hemen servis yapacağınız kaplara alın ve 1 gün bekletin. Ertesi gün yumuşacık ve çok besleyici bu tatlıyı yemeye doyamayacaksınız.