Hamilelikte Vajina Ağrısı ve Vajinal Batma Hissi
Gebelik döneminde anne adayları vücudunda pek çok değişim meydana gelir. Bu değişimler bedende çeşitli ağrılara sebebiyet verebilir. Anne adaylarının en çok yakındığı ağrılardan biri ise şüphesiz ki vajina ağrısıdır.
Bu ağrılar, genellikle adet gecikmesinden 2 – 3 hafta sonra sancılanma şeklinde görülür. Fakat kendisini tam olarak gebeliğin 12. ve 16. haftaları arasında hissettirir.
Bunun nedeni, rahim kaslarınızın gerilmesi ve kısalmasıdır. Bu sebepten dolayı vajinada ağrı veya batma hissi yaşanması normal kabul edilir.
Rahim kaslarına ek olarak vajinaya olan kan akışının artması da hassasiyeti arttırabilir ve hamilelikte vajinada zonklama benzeri bir ağrı olabilir.
Burada önemli olan konu, kişinin ilk gebeliğini yaşayıp yaşamadığıdır. Eğer ilk gebelikse, daha önce rahim büyümesi yaşanmadığı için anne adayı vajina ağrısını daha erken haftalarda ve daha yoğun bir şekilde hissedebilir. İkinci veya daha fazla gebeliklerde ise genelde bebek ağırlaşırken bu ağrılar hissedilir.
Gebelik Döneminde Vajinal Ağrıların Nedenleri
Hormonal Değişimler: Gebelikte vajina ağrısı, vajinada zonklama ve batma hissi dahil pek çok şikayetin sebebi yaşanan hormonal değişimlerdir. Özellikle relaksin ve progesteron hormonunun artması, doğum sırasında pelvik kas ve bağlarının gevşemesini sağlar. Bu hormonların artışı da anne adayının vajinasında ağrı hissetmesine neden olabilir.
Yerleşme Ağrısı: Gebeliğin ilk haftalarında, gebeliğin rahim iç duvarına yerleşmeye çalışmasından ötürü bölgede ağrı hissedilebilir. Bu ağrıya açık pembe veya kahverengi, lekelenme şeklinde kanama da eklenebilir. Hamilelerin yaklaşık %25’inde görülür ve ortalama 2 – 3 gün sürer. Kanamanız yoğunsa, aşırı ağrı hissediyorsanız ya da başka herhangi bir değişiklik hissediyorsanız mutlaka hekiminize danışmanız gerekir.
Bebeğin Uyguladığı Baskı: Gebeliğin son 3 ayında, bebeğin iyice büyümesine bağlı olarak vajinaya binen yük artar. Bununla birlikte anne adayının aldığı kilo da vücuduna ekstra bir yük oluşturur. Tüm bu baskı sonucunda vajinada ağrı hissedilebilir.
Yalancı Doğum Kasılmaları: Braxton Hicks kasılmaları olarak da bilinen yalancı kasılmalar, rahmin yavaş yavaş kendini doğuma hazırlaması olarak özetlenebilir. Bu kasılmalar kasık, alt karın ve vajinada ağrıya neden olabilir. Böylesi bir durumda magnezyum açısından zengin gıdalar tüketip, bol bol istirahat etmelisiniz. Pozisyon değiştirmeniz de kasılmanın geçmesine yardımcı olabilir.
İdrar Yolu Enfeksiyonu: Vajinada ağrı hissinin bir diğer nedeni de idrar yolu enfeksiyonu olabilir. Eğer ağrıya yanma ve sık idrara çıkma isteği de eşlik ediyorsa, hekiminize danışmanızı öneririz. Önereceği ilaçlarla kısa süre içinde enfeksiyonunun üstesinden geleceksinizdir.
Enfeksiyonlar: Vajinal bölgede ağrı, etrafındaki mantar enfeksiyonları nedeniyle oluşabilir. Bazen vajinal enfeksiyonlar, vajinal akıntı, bulantı, ishal veya sırt ağrısı gibi diğer semptomlarla birlikte ağrıya neden olabilir. Vajinal mantar, gebe kadınlarda sık görülen bir enfeksiyondur. Hamilelikteki idrar yolu enfeksiyonu da bazen vajinal baskı ve rahatsızlığa neden olabilir.
Dış Gebelik: Vajinal ağrı, genellikle teşhis edilmesi zor olan ektopik yani dış gebelik belirtilerinden biridir. Dış gebeliğin diğer belirtileri kanama, ağrılı göğüsler, baş dönmesi, bel ağrısı, bayılma, nefes darlığı ve düşük kan basıncıdır.
Rahmin Genişlemesi: Büyüyen bebek, bağları ve kasları sıkıştıran ağrılara neden olur ve pelvik bölgesine baskı uygular. Bu ağrı birkaç saniye veya dakika sürebilir. Bazen daha uzun da olabilir. Rahim genişlediğinde mesaneye ve rektum adı verilen kalın bağırsağın makata yakın olan ilk 12 cm olan bölümüne baskı uygularken ilk trimesterde, bebek kasık bölgesine baskı yaparken ikinci trimesterde, bebek hareket ederken üçüncü trimesterde oluşabilir.
Kabızlık: Gebelikte yaşanan kabızlık vajinada ağrıya neden olabilir. Kansızlık sonucu kullanılan ilaçlar da bu durumu tetikler ve anne adayını rahatsız eder. Hamilelikte vajina ağrısı, cinsel ilişki, gaz rahatsızlığı, uygunsuz egzersiz, yanlış uyku pozisyonları veya stres gibi diğer nedenlerden dolayı da ortaya çıkabilir. Kramp benzeri vajinal ağrı, kanama ile birlikte, gebeliğin erken döneminde düşük veya ektopik adı verilen dış gebeliği gösterebilir.
Hamilelikte Vajina Ağrısı ve Vajinal Batma Nasıl Geçer?
Vajinal ağrı hemen hemen her hamilelik döneminde bir noktada ortaya çıkar. Doktor tarafından onaylanması gereken ağrı kesici ilaçların yanı sıra, geçici bir rahatlama bulmanın birkaç farklı yolu vardır:
- Egzersizler rahatlamanıza yardımcı olur. Özellikle kegel egzersizlerini düzenli olarak yapmak vajinal basıncı ve ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir. Hamilelikte daima aktif kalmanıza yardımcı olur. Her gün en az 30 dakika boyunca hafif egzersizler yapmak, yalnızca vücudunuzun farklı işlemlerini düzenlemeye yardımcı olmakla kalmayacak, aynı zamanda kasları güçlendirerek vajinal ağrıları hafifletmeye de yardımcı olacaktır.
- Sol tarafınıza yatmak kan dolaşımınızı artırabilir ve vajinal basıncı azaltabilir.
- Benzer şekilde, ayağınızı yukarı kaldırarak oturmak, hamilelik sırasında vajinal basıncı ve dolayısıyla vajinal ağrıları büyük ölçüde azaltabilir.
- Bazı kadınlarda, hamilelik sırasında serviks ağrısı, uzanmak ve kalçaları yükseltmek suretiyle hafifletilebilir.
- Yüzme ve yoga gibi basit egzersizler vücuttaki dolaşımı iyileştirebilir ve aynı zamanda kasları güçlendirebilir.
- Tıbbi tavsiye sonrasında ve bir uzman yardımı ile yapılırsa, pelvik masajı vajinal ağrının giderilmesine yardımcı olabilir ve pelvisinize destek sağlayabilir.
- Ilık su banyoları rahatlamanıza yardımcı olur. Ayrıca duşun altında durabilir ve suyun sırtınıza düşmesine izin verebilirsiniz.
- Göbek, bel, kasık ve kalçaları desteklemek için tasarlanmış destek kayışları kullanabilirsiniz.