back to top

Hamilelikte Vajinal Kanamanın Sebepleri

Hamilelik sırasında vajinal kanama, özellikle ilk trimester’da oldukça yaygındır ve çoğu zaman tehlikeli değildir. Ancak kanama bazen daha önemli sorunların habercisi olabileceğinden, vajinal kanamaya sebep olan şeyleri bilmek ve doktor kontrolüne giderek bebeğin sağlıklı olduğundan emin olmak önemlidir.

İlk Trimester’da Vajinal Kanama

Hamile kadınların %20’si hamileliklerinin ilk 12 haftasında kanama yaşar. İlk trimester’da yaşanan kanamaların olası sebepleri şunlardır:

Yumurtanın Yerleşmesi Sebebiyle Kanama

Hamileliğinizin 6. ve 12. ayları arasında döllenen yumurta rahim yatağına yerleşiyor olduğu için kanama yaşamak olasıdır. Kanama çok hafif olduğu ve birkaç gün sürdüğü için, bazı kadınlar bu kanamayı adet kanaması ile karıştırıp hamile olduklarını anlamazlar.

Düşük Sebebiyle Kanama

Hamileliğin ilk 12 haftasında düşük yapma olasılığı yüksek olduğu için, yaşanan kanamanın sebebi düşük yapmış olmak olabilir. Ancak belirttiğimiz gibi ilk 12 haftada yaşanan her kanamanın sebebi düşük değildir. Düşük yapmış olmanın diğer belirtileri karnın alt bölgesinde şiddetli kramplardır.

Dış Gebelik

Dış gebelikte, döllenen yumurta rahim dışına genelde fallopi tüpüne yerleşir. Eğer embriyo büyümeye devam ederse, bu durum fallopi tüplerinin patlamasına ve hayati tehlike oluşturmasına sebep olur. dış gebelik oldukça tehlikeli olsa da, hamilelerin yalnızca %2’sinde görülür. Dış gebeliğin diğer belirtileri, karnın altında şiddetli kramplar, baş dönmesi ve sersemlik hissidir.

Mol Gebelik (Üzüm Gebeliği)

Bu durum oldukça nadir rastlanan bir durumdur ve rahim içinde bebek yerine anormal dokuların büyümesi ile oluşur. Bazı nadir durumlarda bu doku kanserlidir ve vücudun diğer bölgelerine de yayılabilir. Mol gebeliğin diğer belirtileri şiddetli bulantı, kusma ve rahimin normalden çok daha fazla büyümesidir.

İlk trimester’da yaşanan kanamaların diğer sebepleri;

Rahim ağzında değişimler : Hamilelik sırasında, rahim ağzına doğru normalden fazla kan akışı olur. Cinsel ilişki ya da Smear testi kanamayı başlatan sebepler olabilir. Bu tür kanamalar tehlikeli değildir.

Enfeksiyon: Rahim ya da vajinadaki herhangi bir enfeksiyon ya da cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar (herpes gibi) ilk trimester’da kanamaya sebep olabilir.

İkinci ve Üçüncü Trimester’da Kanama

Hamileliğin ileriki dönemlerindeki kanamalar daha büyük sorunların belirtisi olabileceğinden, ilk dönemdeki kanamalardan daha ciddiye alınmalıdır. Eğer hamileliğinizin 2. ya da 3. trimester’ında kanama yaşıyorsanız, mutlaka acil bir şekilde doktorunuzla görüşmeniz gerekir.

Hamileliğin 2. ve 3. trimester’ında yaşanan kanamaların olası sebepleri şunlardır:

Plasenta Previa (Plasentanın doğum kanalını kapatması)

Plasenta Pervia’ya, hamileliğin 3. trimestar’ında oldukça nadir rastlanır ve 200 hamilelikten yalnızca 1’inde gözlenir. Plasenta Pervia durumunda yaşanan kanama ağrısız olduğu için, 3. trimestar’da kanama gözlenmesi durumunda mutlaka doktora başvurulması gerekir.

Plasenta Ayrılması

2. ve 3. trimester’daki hamileliklerin %1’inde, doğum sırasında ya da doğum öncesinde plasenta rahim duvarından ayrılır ve plasenta ile rahim arasında kan toplanır. Plasenta ayrılması hem anne hem de bebek için hayati tehlike taşıyan bir durumdur. Plasenta ayrılmasının diğer belirtileri, karın ağrısı, vajinadan kan pıhtısı gelmesi ve sırt ağrısıdır.

Rahim Yırtılması

Nadir durumlarda, daha önce geçirilen sezaryen operasyon sebebiyle oluşan bir yara tekrar açılabilir. Rahim yırtılması hayati tehlike yaratabilir ve annenin normal doğum yapmak yerine sezaryen operasyona alınmasına sebep olabilir. Rahim yırtılmasının diğer belirtileri şiddetli ağrı ve karın bölgesinde hassaslıktır.

Vaza Previa

Anne karnında gelişen bebeğin kordon bağındaki kan damarlarının ya da plasentanın doğum kanalını kapaması durumunda anneye vaza previa tanısı koyulur. Vaza previa, bebeğin kan damarlarını yırtabileceği için, kanama yaşamasına ve oksijen kaybına sebebiyet vererek bebek için hayati tehlike oluşturur. Vaza previa’nın diğer belirtileri normalden fazla kalp çarpıntısı ve aşırı kanamadır.

Prematüre Doğum

Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde yaşanan kanamalar, bebeğinizin doğumunun yaklaştığını gösteriyor olabilir. Doğum başlamadan birkaç gün ya da birkaç hafta önce, rahim açıklığını kapatan mukus tabakası rahmi geçebilir ve az da olsa bir kanama yaşanabilir. Eğer 37 haftadan önce kanama ve semptomlar gözlenirse, erken doğum ihtimaline karşı acil olarak doktorunuzla görüşmeniz gerekir. Prematüre doğumun diğer belirtileri şiddetli kasılmalar, karın ve bel ağrısıdır.

Geç dönem hamileliklerde yaşanan kanamaların diğer sebepleri:

  • Vajinadaki yaralar
  • Polipler
  • Vajinal yaralar
  • Kanser

Hamilelikte Kanama Yaşandığında Ne Yapılmalı?

Vajinal kanama, hamileliğin her döneminde belli bir problemin göstergesi olabileceği için, öncelikli olarak yapılması gereken şey doktorunuzu aramaktır. Kanama durumunda hijyenik ped kullanarak, kanamanızın ne kadar yoğun olduğunu kontrol edebilirsiniz. Vajinadan gelen herhangi bir doku parçası olması durumunda, mutlaka test için doktorunuza başvurmalısınız. Kanama olması durumunda tampon kullanımı ve cinsel ilişki tavsiye edilmez.

Kanamanın nedeninin ne olduğunun anlaşılması için ultrasona girilmesi gerekebilir. Eğer aşağıdaki semptomlardan herhangi biriyle karşılaşırsanız mutlaka acil müdahale gerekebilir;

  • Alt karın kısmında dayanılmaz ağrı ve kramplar
  • Herhangi bir ağrı olmadan yaşanan aşırı kanamalar
  • Vajinal akıntı / vajinadan doku gelmesi
  • Baş dönmesi ve bayılma hissi
  • 38 dereceden yüksek ateş ve/veya aşırı üşüme ve titreme

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar

Doğum Sancısını Tanıyalım!

Doğum sancısı her anne adayında farklı bir şekilde görülür....

Hamilelik Serüveninde Merak Ettiğin Sorular ve Cevapları

Hamilelik, özellikle ilk kez anne olacak kadınlar için pek...

Üçlü Tarama Testi Nedir? Ne Zaman ve Nasıl Yapılır?

Hamilelik boyunca hem anne hem de bebeğin sağlığını izlemek...

Hamilelik Döneminde Mandalinanın Faydaları ve Tüketirken Dikkat Etmen Gerekenler

Hamilelik döneminde meyve tüketimi, hem anne hem de bebeğin...

Hamilelik Öncesi ve Sonrası Pozlar!

HappyMom ailesi olarak en sevdiğimiz konulardan birisinin öncesi ve...

Hamilelikte En Çok Araştırılan Konulardan Biri: Genital Bölge Temizliği!

Hamilelik sürecinde genital bölge temizliği, hem annenin sağlığı hem...

Hamilelikte Grip ve İyileşme Yolları

Hamilelik sırasında grip, anne adayları için özellikle dikkat edilmesi...

Doğum Korkusu Nedir? Doğum Korkusuyla Nasıl Mücadele Edilir?

Minicik bir bebeği avuçlarınızın arasına almak, kokusunu içinize çekmek,...

Sigarayı Birlikte Bırakalım! 💪

Yaşamın her evresinde, cinsiyet ayırmaksızın herkese zarar veren en...

İkili Tarama Testi Hakkında En Çok Merak Edilenler

Hamilelik dönemi bir kadının hayatı boyunca yaşadığı en hassas,...