Hamilelikte Yerleşme Kanaması!
Yerleşme kanaması, halk arasında ‘üstüne görme’ olarak ifade edilen, regl döneminden 2-5 gün önce başlayan, leke tarzında, pembe ya da kahverengi kanamalara denir.
Yerleşme kanaması, hamilelik durumlarında üstüne görme olarak bilinir ve gebelik olduğu bile anlaşılmaz.
Halk arasında üstüne görme olarak adlandırılan ve adet kanaması ile karıştırılan durum, döllenen embriyonun rahim içine yerleşirken rahim duvarına verdiği hasardan ötürü oluşturduğu kanamadır.
Bu olaya tıp dilinde implantasyon ya da yerleşme kanaması adı verilir. Yerleşme kanaması tüm hamileliklerin ortalama %25’inde görülür.
Yerleşme Kanaması Nasıl Olur?
Embriyo, yumurta ve spermin tüplerde birleşmesi yani döllenme sonrası rahime doğru yol alır ve rahim duvarı kalınlaşmış halde iken embriyo rahime tutunur. Bu tutunma esnasında rahim iç tabakası fazlası ile kalınlaşır.
Yoğun salgı içeren ve kanlanması artmış durumda olduğundan embriyo tutunurken bazen bu tabakadan hafif pembe ya da kahverengi kan gelir. Embriyonun yerleşmesi esnasında salgı ile karışık kan dışarıya akabilir ve bu da ‘embriyonun rahime tutunma kanaması’ olarak ifade edilir.
Bir diğer deyişle bebeğin tutunduğu yer bol kılcal damar içeren bir kısımdaysa, burada bir miktar kanamanın gerçekleşmesi mümkündür. Halk arasında üstüne görme olarak bilinen bu durum, aslında yerleşme ya da implantasyon kanaması olayıdır.
Yerleşme kanaması her hamilelikte görünmez ve görülmemesi de problem oluşturacak bir durum değildir. Kısaca yerleşme kanaması, tamamen bebeğin tutunduğu yer ile ilişkilidir.
Yumurta hücresi sperm hücresi ile döllendiğinde, bebeği meydana getirecek hücrenin rahme tutunabilmesi için belirli bir hücre bölünmüşlüğüne sahip olması gerekir. Kısaca hamilelik gerçekleşse de bebeğin rahme tutunması için süre geçmesi gerekir. Bu süre, genellikle regl gecikmesi yaşanan günlerde ortaya çıkar. Yerleşme kanamasının, hamilelik döneminde ‘üstüne görme’ olarak adlandırılmasının bir diğer sebebi de bundan kaynaklanır.
Bu kanamanın özelliği beklenmedik bir zamanda yani regl döneminden 2-5 gün önce, reglden farklı vasıfta, kahverengi ya da pembe, az miktarda ve daha kısa süreli, 1-3 gün sadece leke leke ve azalarak devam etmesidir. Çoğunlukla ped kullanmaya bile gerek yoktur. Zaten hasta da regl döneminden farklı bir durum olduğunun farkına varır.
Hamilelikte Neden Regl Döngüleri Gerçekleşmez?
Kadınların hayatlarının diğer dönemlerinde yaşamadıkları pek çok değişim hamilelik döneminde yaşanır. Bunların bazıları dışarıdan bakıldığında fark edilecek tipte bariz değişimlerken bazılarıysa vücudun içinde yaşanan değişimlerdir.
Regl: Hamileliğin meydana gelebilmesi ve bebeğin gelişebilmesi için rahmin sürekli bir döngü içerisinde olması gerekir. Olası hamilelik hazırlığı için rahmin çeşitli hormonlar ve biz dizi değişikliğe uğraması ortalama 28 günde 1 gerçekleşir. Bu hazırlıktan sonra döllenme gerçekleşmediğinde, rahim kendini bir sonraki döngüye hazırlamak için başarısız hazırlıkları dışarı atar.
Bu sebeple regl kanaması ile dışarı atılan kan; rahim duvarının kalınlığını oluşturan yapının atılması, ömrü bitmiş yumurta hücreleri ve yapısal diğer değişiklikler sonucunda meydana gelen kan pıhtılarıdır.
Regl ve Yerleşme Kanaması Arasındaki Farklar
- Yerleşme kanaması az miktarda ve kısa süreli etki ederken, regl kanamaları daha yoğun ve uzun süreli gerçekleşir.
- Döllenme zamanına göre aynı döneme denk gelebilse de yerleşme kanaması genellikle beklenen regl döneminden 1-2 gün önce meydana gelir.
- Regl kanamaları daha çok canlı kırmızı renkte iken, yerleşme kanaması pembeye daha yakın olabilir.
- Regl kanamalarının aksine rahime yerleşmenin neden olduğu kanama ve akıntı, genellikle 48 saatten fazla sürmez. Birçok kadın, yalnızca birkaç saatlik lekelenme, bir nokta ya da akıntı izi yaşar.
- Regl kanamaları çoğu kadın için ağrı verici iken, yerleşme kanaması nadir istisnalar dışında kramp ve ağrılara sebep olmaz.
Hamilelik Dönemlerinde Kanamanın Diğer Sebepleri
İmplantasyon kanaması haricinde meydana gelen kanamalar; ilk haftalarda geçirilen enfeksiyonlar, dış gebelik, yalancı gebelik, rahim içerisinde var olan miyomlar ve mol gebelik gibi durumlar sonucunda ortaya çıkabilir.
Hamileliğin 20. haftasına kadar meydana gelen kanamalar, düşük ile de doğrudan ilişkilidir.
Hamileliğin son trimester döneminde meydana gelen kanamalar ise, rahimi mikroplardan koruyan tıkacın düşmesi, plasentanın erken ayrılması, erken doğum riski, plasenta anomalileri gibi sebeplerle oluşabilir.
Hamilelik döneminde hiçbir kanama normal kabul edilmediğinden, doktorunuzla sık sık iletişim halinde olmanız gerekebilir.
Gerçekten çok güzel bir bilgiydi