back to top

Hazımsızlık Nedir ve Nasıl Önleyebiliriz?

Hamilelik boyunca en çok karşılaşılan sorunlardan bir tanesi hazımsızlık/şişkinliktir. Vücudumuzda hormonsal olarak birçok değişiklik meydana geldiğini düşünürsek bu oldukça normal bir durumdur. Sindirim sistemimizin değişime uğraması ile hazımsızlık en çok meydana gelen sorunlardan biridir.

Hazımsızlık rahatsız edici bir hal alabileceğinden dolayı bu durum anne adayını endişelendirebilmektedir. Ancak her 10 hamile kadından 8’i bu sorunu yaşadığından dolayı panik yapmamalısınız. Bu durum oldukça yaygın olmasının yanında bebeğe zarar vermemektedir.

Hamilelikte hazımsızlık, ancak normal sınırlar içinde olmalıdır. Hazımsızlık bazen anneyi sinirli veya duygusal ruh haline sürükleyebilir. Eğer hamilelik boyunca hazımsızlık sorunu sizleri fazlasıyla rahatsız ediyorsa doktorunuza danışmanızı öneriyoruz.

Hazımsızlık Belirtileri Nedir/Neden Meydana Gelir?

Hamilelikte vücudumuzda hormonal değişimler meydana geleceğinden dolayı vücut kaslarımız rahatlar ve bu süreçte vücudumuzun işleyişi de yavaşlar. Sindirim sistemimizin yavaşlaması mide bulantısı ve hazımsızlığa yol açmaktadır.

Hazımsızlığın oluşturduğu sorunlardan bazıları şunlardır;

  • Yemek yenmemesi rağmen tokluk hissetmek
  • Sürekli meydana gelen geğirme hissi
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Sürekli şişkin hissetmek
  • Midede ekşime ve yanma hissi

Hazımsızlığı Nasıl Önleriz?

1.Öğünlerinizi Parçalara Ayırın:

Hamilelik boyunca en kendimize en çok söylediğimiz bahanelerden biri olan; ‘‘İki kişilik yemek yemen gerek’’ adlı şehir efsanesini bir kenara bırakın. Uzmanlara göre aşırı beslenmeden sonra ortaya çıkabilecek yanma hissini öğünlerin parçalara bölünerek önüne geçilebilmektedir. Örneğin sabah, öğle, akşam olarak belirlediğiniz 3 öğünden öğle ve akşam öğünlerinizi ikiye bölerek toplam 5 öğün elde edebilirsiniz. Bunun yanı sıra mide yanması ve ekşimesinin önüne geçebilmek için ağır yiyecekler yerine aperatifler veya ağır olmayan yiyeceklerden uzak durun.

2.Baharatlı, Yağlı ve Kızarmış Gıdalardan Uzaklaşın:

Baharatlı, yağlı veya kızarmış yiyecekler yediğinizde hazımsızlığınızı daha da kötüleştirebilir. Hazımsızlığınızı önlemek adına bu tür ağır gıdalardan uzak durmalısınız. Yemeklere içlerinde bulunan baharatlar dışında baharat koymamayı kendinize prensip edinin. Acı severler için bu ne kadar zor olsa da zamanla alışacağınızı unutmayın.

3.Süt İçmeyi İhmal Etmeyin:

Bazı anne adayları için bir bardak süt rahatlatıcı etki yapabilirken bazıları için ise herhangi bir etki yapmamaktadır. Siz de. Hazımsızlığınız sonrasında bir bardak süt içerek üzerinizdeki etkisini ölçebilirsiniz. Bunun yanı sıra yoğurt da bazı annelerde hazımsızlığı önlemeye yardımcıdır.

4.Yemek Günlüğü Tutun:

Hazımsızlığı tetikleyen yiyecekler kişiden kişiye değişen geniş bir yelpaze oluşturmaktadır. Bu yüzden mide ekşimesini ve yanmasını tetikleyen gıdaları not edip onlardan kaçınabilirsiniz. Bu yiyecekler bir anne adayında kafeinli içecekler iken başka bir anne adayında baharatlı soslar olabilir. Hazımsızlığınızı önlemeniz için en etkili yöntem belli yiyeceklerden kaçınmanızdır. Ancak bunları göz önünde bulundururken bebeğinizin yaşamsal besinlerini sağlayabilecek bütün yiyecek gruplarını kesmediğinize dikkat edin. Gerekirse bir diyetisyenden yardım alabilirsiniz.

5.Gece Geç Saatlerde Yemek Yemeyin:

Geç saatlerde yemek yemek hazımsızlığı tetikleyen en büyük etkenlerden biridir. Gece geç saatler midenizin dinlenmesi gereken saatlerdir. Bunun yanı sıra yatarken yüksek bir yastıkla uyumaya özen gösterin. Yemek yedikten sonra hemen yatmanız hazımsızlığınızı şiddetlendirecektir. Eğer uzanmak istiyorsanız sırtınıza bir yatık koymayı deneyin. Yatarken mide üzerine çok fazla baskı olmamasına dikkat edin.

6.Su İçmeyi İhmal Etmeyin:

Yemeklerden önce ve sonra içeceğiniz su hazımsızlığa sebep olmaktadır. İştahınızı kapatacağı gibi midenizin ekşimesine de neden olmaktadır. Hissettiğiniz şişkinlik hissi yemeklerden önce içtiğiniz suya bağlı olabilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar

Hamilelik Döneminde Kilo Kontrolünü Sağlıyoruz!

Gebelik öncesi ve gebelik dönemindeki beslenme şekli ile bebeğin...

Hamile Yogası Yapıyoruz! 🧘‍♀️

Hamilelik yogası, anne adayları için bedensel ve zihinsel rahatlama...

Cinsel İsteksizlik Hamilelik Döneminde Normal mi?

Hamilelikle birlikte anne ve baba olma kimliğinin gelişimi, çiftler...

Hamilelik Döneminde Folik Asitin Önemi

Folik asit, B9 vitamini olarak da bilinen ve özellikle...

Doğum Sancısını Tanıyalım!

Doğum sancısı her anne adayında farklı bir şekilde görülür....

Hamilelik Serüveninde Merak Ettiğin Sorular ve Cevapları

Hamilelik, özellikle ilk kez anne olacak kadınlar için pek...

Üçlü Tarama Testi Nedir? Ne Zaman ve Nasıl Yapılır?

Hamilelik boyunca hem anne hem de bebeğin sağlığını izlemek...

Hamilelik Döneminde Mandalinanın Faydaları ve Tüketirken Dikkat Etmen Gerekenler

Hamilelik döneminde meyve tüketimi, hem anne hem de bebeğin...

Hamilelik Öncesi ve Sonrası Pozlar!

HappyMom ailesi olarak en sevdiğimiz konulardan birisinin öncesi ve...

Hamilelikte En Çok Araştırılan Konulardan Biri: Genital Bölge Temizliği!

Hamilelik sürecinde genital bölge temizliği, hem annenin sağlığı hem...