Hurma Yemek Doğumu Kolaylaştırır mı?
Yüzyıllardır hamileler için mucize bir besin olarak adlandırılan hurma, içerik olarak sayısız vitamin ve mineral içeriğine sahiptir. Bu içerikler sayesinde, hurma hamilelik dönemi boyunca anne ve bebeğinin bütün ihtiyaçlarını karşılar.
Lif, yağ ve proteinler açısından da oldukça zengin olan hurma; sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir, kükürt, fosfor, klor, A vitamini, beta karoten, B1, B2, B3 ve B6 vitaminlerini de içerisinde barındırır.
Hurmanın günümüzde hamile kadınların doğum öncesinde kullanmasını, doğal ve besleyici olması sebebiyle birçok uzman önerir. Hurmanın içeriğinde yer alan protein, yağ, karbonhidrat, vitamin ve mineraller ile hurmanın hem annenin hamilelik esnasında hem de doğum sonrası kendisinin ve bebeğinin ihtiyacı olan tüm gereksinimleri eksiksiz karşılaması nedeniyle çok önemli bir besin kaynağı olduğu kanıtlanmıştır.
Enerji vermesi, kabızlığı önlemesi ve süt bezlerini harekete geçirmesi sebebiyle de hurma doğum yapan kadınlar için çok önemli bir besindir. Tüm bunların haricinde, hurmanın doğumu kolaylaştırıcı bir etkisinin olup olmadığı tüm hamilelerin merak ettiği konular arasındadır.
Hurma Yemek Doğumu Kolaylaştırır mı?
2011 yılında yapılan bir araştırma sonucuna göre, hamilelik sırasında hurma tüketiminin doğum sonuçlarına kolaylaştırıcı bir etkisi olduğu kanıtlanmıştır.
Araştırma sonuçlarına göre;
- Hurma tüketen anne adaylarında rahim açıklığı, belirgin bir şekilde tüketmeyenlere göre fazladır.
- Hurma tüketen anne adaylarının % 96’sı herhangi bir tetikleyici olmadan doğuma başlarken, bu oran tüketmeyenlerde %76 civarındadır.
- Doğumun en uzun süren ve birinci evresi olan latent fazı; hurma tüketmeyenlerde, hurma tüketenlere göre çok daha düşüktür.
Doğumu kolaylaştıran yiyecekler arasındaki hurma, yukarıda da belirtildiği gibi içerisinde yer alan oksitosin sayesinde rahim açılmasını hızlandırır. Ancak hamileliğin erken haftalarında gereğinden fazla tüketilmesini çoğu uzman önermez.
Hurmanın düşüğe ya da erken doğuma neden olduğu konusunda bir araştırma sonucu olmamasına rağmen, rahim ağzı açılmasını ve sancıların gelişini kolaylaştırması nedeniyle erken doğuma neden olma riski olabilir ve bu sebeple yenilmemesi daha sağlıklı olacaktır. Bu nedenle hamileliğin 34. haftası gibi yenmeye başlanması daha uygundur.
Hamilelikte Hurma Tüketimi Nasıl Olmalıdır?
Hurma, içerdiği %60-65 oran ile en çok şeker içeren meyvelerden biridir. Uzmanlar, hamile kadınlara doğum yaptıkları gün, genellikle meyve şekeri içeren yiyecekler verilmesi gerektiğini belirtirler. Bunun amacı, annenin doğum sebebiyle zayıf düşen vücuduna enerji ve canlılık kazandırmak, aynı zamanda da yeni doğan bebeğe gerekli olan sütün oluşabilmesi için, oksitosin içeriği ile süt hormonlarını harekete geçirmek ve anne sütünü çoğaltmaktır.
Ayrıca doğum sırasında meydana gelen kan kaybı, vücut şekerinin düşmesine sebep olur. Hurma ise, vücuda tekrar şeker girişinin sağlanması açısından önemlidir ve tansiyon düşmesini de engeller. Kalori değerinin çok yüksek olması sebebiyle, gereken enerjiyi sağlamak açısından oldukça faydalıdır.
Hurma, insan vücudunun sağlıklı ve zinde kalabilmesi için hayati önem taşıyan 10’dan fazla element içermektedir. Bu nedenle günümüzde bilim adamları, insanın sadece hurma ve suyla yıllarca yaşayabileceğini belirtmektedirler.
Hurmada bulunan oksitosin maddesi de modern tıpta doğumu kolaylaştırıcı bir ilaç olarak kullanılır. Oksitosin, doğumu kolaylaştırıcı etkisi nedeniyle pek çok kaynakta ‘hızlı doğum’ ifadesiyle tanımlanır. Bu hormon doğum sonrasında ise, anne sütünü artırıcı etkisiyle bilinir.
Oksitosin esas olarak beyinde salgılanan, doğum sancılarını başlatan bir hormondur. Doğum öncesi vücudun doğuma ilişkin tüm hazırlıkları bu hormon sayesinde başlar. Hormonun etkisi, ana rahmini oluşturan kaslarda ve anne sütünün salgılanmasını sağlayan kas yapısındaki hücrelerde görülür.
Doğum esnasında ana rahminin etkili olarak kasılması doğumun gerçekleşebilmesi için son derece önemlidir. Oksitosin ise, rahmi oluşturan ve çepeçevre saran kasların çok güçlü bir şekilde kasılmasını sağlar.
Ayrıca hurmada, insan vücuduna bol miktarda hareket ve ısı enerjisi kazandıran, vücutta parçalanıp kullanılması kolay olan bir şeker türü bulunur. Bu şeker kan şekerini hızla yükselten ve basit şeker olarak adlandırılan glikoz değil, meyve şekeri yani fruktozdur. Özellikle hamileliğinde şeker hastalığı problemiyle karşılaşan kadınlar için, kan şekerinin hızla yükselmesi, pek çok organı olumsuz olarak etkiler. Bu sebeple anne adayının şeker ihtiyacını basit şeker yerine, hurma gibi doğal meyve şekeri içeren besinler yoluyla karşılaması daha faydalı olacaktır.
Şuan 6 aylık hamişim şu aylarda yiyebilir miyim ve günde kaç adet yenir