back to top

İki Gebelik Arasındaki Süre Ne Kadar Olmalıdır?

İlk bebeğe sahip olduktan sonra çiftler aynı duyguyu tekrar yaşamak ve yeniden çocuk sahibi olmak isterler. Kalabalık bir aileye sahip olmak ve çocuklarının bir kardeşe sahip olması çoğu çiftin hayalidir. Ancak ikinci bir bebeğe bakacak maddi, manevi imkanların olup olmadığı, ilk çocuktaki sabır ve şefkatin ikinciye gösterilip gösterilemeyeceği soruları ailelerin genellikle kafalarını karıştırmaktadır.

Bununla birlikte anne adayının ikinci bir hamileliğe ne zaman, bir önceki doğumdan ne kadar süre sonra hazır olacağı sorusu da çok önem taşımaktadır. Zira hamilelik anne adayının vücudunu yormakta, yıpratmakta ve hormonsal dengelerini değiştirmektedir.

Hamilelikler arası süre; uzmanlar tarafından bir önceki gebeliğin bittiği, başka bir ifadeyle doğumun gerçekleştiği günden itibaren bir sonraki gebeliğin başladığı ana kadar geçen zaman olarak tanımlanır.

Söz konusu tanımda bahsedilen gebelikler arası süre, düşükle sonuçlanmayan bir doğumla onu takip eden hamilelik arasında bulunan süredir.

İki Doğum Arasındaki Sürenin Çok Kısa Olması ve Riskleri

İki doğum arasında çok kısa sürenin olmasının gebelik sürecinde bazı risklere neden olabileceğini belirten uzman doktorlar, söz konusu durumları şöyle sıralarlar;

  • Düşük yapma,
  • Erken doğum,
  • Prematüre doğum,
  • Doğum sonrasında bebeğin kaybı veya ölü doğum,
  • Bebeğin düşük kiloda doğması,
  • Doğum sonrası gelişim bozuklukları,
  • Anne de kansızlık.

İki Doğum Arasının Çok Uzun Olması ve Riskleri

İki gebelik arasındaki zamanın çok uzun olması diğer bir deyişle; bir önceki doğumla arasında 5 yıldan daha uzun bir süre bulunan gebeliklerde bebeğin düşük kilolu doğmasının yanında erken doğum riskinin arttığını belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları, bu sorunlara ek olarak;

Güç doğum ya da yavaş doğum risklerinde artış,

Gebeliğin 20. haftasından sonra görülmeye başlayan; şiddetli ödemler, karaciğer enzimlerinde yükselme, yüksek tansiyon, idrarda albümin proteininin artışı gibi Preeklampsi hastalığı (gebelik zehirlenmesi) ile söz konusu hastalık tablosuna epilepsi nöbetlerine benzeyen nöbetlerin eklenmesi ile şekillenen eklampsi hastalığı olduğunu belirtirler.

İki Gebelik Arasındaki İdeal Süre Ne Olmalıdır?

Doğumdan sonra tekrar hamilelik için ne kadar beklemeli? İki gebelik arasındaki optimal (ideal) süreyi, Dünya Şağlık Örgütü (WHO), 24 ay (2 yıl) olarak belirtmiştir. Şayet bu süre 6 aydan az ise çok kısa, 5 yıldan fazlaysa ise uzun kabul edilir.

Tıp otoriteleri ise, bu sürenin 18 aydan az, 59 aydan fazla olmasını riskli bulmaktadırlar.

Sezaryen ve Normal Doğum Arasında Beklenmesi Gereken Süre

Hamilelikte iki doğum arasında beklenmesi gereken minimum süre arasında bir fark yoktur. Hem sezaryen hem de normal doğumlarda iki doğum arasında 2 yıl beklenmesi önerilmektedir.

Sezaryen doğumda meydana gelen kesiklerin dikişleri, normal doğumda özellikle rahim ve vajinanın deformasyonları iki yıllık bekleme süresi içinde rahatlıkla iyileşebilmektedir.

Başka bir sorun ya da hamileliği ertelemeyi gerektiren bir durum yoksa 2 yıl sonra rahat ve sağlıklı bir ikinci hamilelik geçirmek mümkün olmaktadır.

Düşük Yapan Kadın Ne Kadar Süre Sonra Yeniden Gebe Kalabilir?

Bir kadın gebelik dönemindeyken çeşitli rahatsızlıklar ya da normal dışı durumlar dolayısıyla bebeğini düşürebilmektedir. Bu durumda gebeliğe hazır olan, bir süredir gebelik durumu içinde idame eden vücudun gebelik süreci tamamlanmadan bebeğin düşmüş olmasını algılayıp adapte olması belli bir süre gerektirmektedir.

Bu bağlamda düşük gebeliklerde anne adayının vücudu bu durumu kabullenmek için farklı ve zorlu bir sürece girer. Düşüğün ardından en az 6 ay süre ile korumasız cinsel ilişkiye girilmemesi, vücudun dinlenip normale dönmesi için en az 6 aylık bir zaman dilimine ihtiyaç duyduğu da bilinmektedir.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar

Doğum Sancısını Tanıyalım!

Doğum sancısı her anne adayında farklı bir şekilde görülür....

Hamilelik Serüveninde Merak Ettiğin Sorular ve Cevapları

Hamilelik, özellikle ilk kez anne olacak kadınlar için pek...

Üçlü Tarama Testi Nedir? Ne Zaman ve Nasıl Yapılır?

Hamilelik boyunca hem anne hem de bebeğin sağlığını izlemek...

Hamilelik Döneminde Mandalinanın Faydaları ve Tüketirken Dikkat Etmen Gerekenler

Hamilelik döneminde meyve tüketimi, hem anne hem de bebeğin...

Hamilelik Öncesi ve Sonrası Pozlar!

HappyMom ailesi olarak en sevdiğimiz konulardan birisinin öncesi ve...

Hamilelikte En Çok Araştırılan Konulardan Biri: Genital Bölge Temizliği!

Hamilelik sürecinde genital bölge temizliği, hem annenin sağlığı hem...

Hamilelikte Grip ve İyileşme Yolları

Hamilelik sırasında grip, anne adayları için özellikle dikkat edilmesi...

Doğum Korkusu Nedir? Doğum Korkusuyla Nasıl Mücadele Edilir?

Minicik bir bebeği avuçlarınızın arasına almak, kokusunu içinize çekmek,...

Sigarayı Birlikte Bırakalım! 💪

Yaşamın her evresinde, cinsiyet ayırmaksızın herkese zarar veren en...

İkili Tarama Testi Hakkında En Çok Merak Edilenler

Hamilelik dönemi bir kadının hayatı boyunca yaşadığı en hassas,...