back to top

İkinci Trimester Döneminde Cinsellik

Hamileliğin ilk trimester döneminde kaygılar çok daha fazla olmaktadır. Aldığınız müjdeden sonra koruma içgüdüsüyle hareket etmeniz çok normal. Bazı olumsuz deneyimler de yaşamış olabilirsiniz. İstisnaların olmasıyla birlikte birinci trimester döneminde yaşadığınız sorunlar bu dönemde minimuma inmiştir. Bir çok annemiz kendini birinci trimester dönemini aştığında bedenen ve psikolojik olarak çok daha rahat hissetmeye başlar.

İkinci trimester anne adayının gebeliğin fiziksel değişikliklerine uyum sağlamaya başladığı bir dönemdir. İlk aylarda görülen belirtiler yavaş yavaş ortadan kalkar ve anne adayı bedensel olarak kendini daha iyi hisseder. Bu trimester gebeliğe ruhsal uyumun da başladığı dönemdir. Anne adayı artık gebe olduğu gerçeğini ve hayatına getireceği değişiklikleri kabul etmiştir. Anne olma fikri birçok anne adayına heyecan verir.

Sağlıklı Bir Hamilelik İçin Cinsel İlişki Nasıl Olmalıdır?

Doktorunuzdan herhangi bir sıkıntı olmadığına dair onay çıktıysa ve siz de kendinizi eşinizle birlikte rahat hissediyorsanız hamileliğiniz süresince ara vermenize gerek yok. Fiziksel olarak zorlanmayacağınız ve hormonlarınızın tavan yaptığı bu dönemde cinsel isteğinizde artış olacağını zaten siz de fark edeceksiniz.

İkinci Trimester Döneminde Cinsellik

İkinci trimester dediğimiz ikinci üç aylık dönemde, artık kadın kendini biraz daha iyi hissetmeye başlar. Bedendeki değişiklikler de kabul edilmiştir. Karnın büyümesi ve bebeğin hareketlerinin hissedilmesi anne ve baba adayı için bir mutluluk kaynağıdır. Böylece ikinci trimesterde fiziksel yakınmalarından kurtulan ve psikolojik olarak gebeliğe daha çok uyum sağlayan anne adayında cinsel ilişkiye karşı ilginin arttığı gözlenir.

Birinci trimesterde başlayan genital bölge ve memelerdeki kanlanma artışı bu trimesterde de devam eder. Kanlanmanın artması anne adayının orgazmı çok daha yoğun yaşamasını sağlar.

Hamileliğinizin birinci trimesterinde yaşadığınız olumsuz süreçler varsa ve devam ediyorsa bu durumu doktorunuza danışmalısınız. Sizin için en uygun kararı verecek kişinin o olduğunu unutmamalısınız. ”Kesin tehlikem sürüyordur, biraz daha beklemeliyiz” ”Bebek rahatsız olur ilişki yaşamamalıyız” gibi düşüncelerden kurtulmanın en basit yolu budur.

Uterus Kasılmaları

Normal bir cinsel ilişki esnasında ve özellikle orgazm oluştuğunda uterusta kısa süreli kasılmalar meydana gelir. Bu kasılmalar gebe olmayan ya da gebeliğin ilk aylarında olan kadın tarafından hissedilmezler. Ancak uterusun büyümesiyle özellikle ikinci trimesterden itibaren bu kasılmalar anne adayı tarafından belirgin bir şekilde hissedilir. Bu uterus kasılmaları esnasında bebeğin hareketleri geçici olarak azalır. Normal seyreden bir gebelikte bu kasılmaların bebeğe herhangi bir zararı söz konusu değildir. Kasılmalar bittikten kısa bir süre sonra genellikle bebek hareketleri artmış bir şekilde yeniden başlar. Bu konuda tecrübesi ya da bilgisi olmayan anne adayında kasılmalar ve bebek hareketlerinin azalması endişe kaynağı olabilir.

Hamilelik Döneminde Korunma Yöntemleri

Hamilelik döneminde normal döneme kıyasla anneler daha fazla enfeksiyon riski taşır. Bunun temel sebebi ise idrar yollarındaki değişikliktir. Şöyle ki, uterus büyüdükçe yaptığı baskıdan dolayı mesanenin tam boşalmasına engel olacağı için enfeksiyon artar. Bağışıklık sisteminin baskılanması nedeniyle de idrar yolu enfeksiyonları sıklıkla rastlanılan bir durumdur.

Hamilelikte cinsel yolla bulaşan enfeksiyona maruz kalınması, hamileliğinizin ve bebeğinizin sağlığını etkileyebilecek enfeksiyon kapma riskini arttırır. Herhangi bir risk faktörü olduğu durumlarda prezervatif kullanılması veya cinsel ilişkiye ara verilmesi önerilir. Prezervatif kullanımının hamilelik döneminde herhangi bir zararı bulunmamaktadır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar

Hamilelik Serüveninde Merak Ettiğin Sorular ve Cevapları

Hamilelik, özellikle ilk kez anne olacak kadınlar için pek...

Üçlü Tarama Testi Nedir? Ne Zaman ve Nasıl Yapılır?

Hamilelik boyunca hem anne hem de bebeğin sağlığını izlemek...

Hamilelik Döneminde Mandalinanın Faydaları ve Tüketirken Dikkat Etmen Gerekenler

Hamilelik döneminde meyve tüketimi, hem anne hem de bebeğin...

Hamilelik Öncesi ve Sonrası Pozlar!

HappyMom ailesi olarak en sevdiğimiz konulardan birisinin öncesi ve...

Hamilelikte En Çok Araştırılan Konulardan Biri: Genital Bölge Temizliği!

Hamilelik sürecinde genital bölge temizliği, hem annenin sağlığı hem...

Hamilelikte Grip ve İyileşme Yolları

Hamilelik sırasında grip, anne adayları için özellikle dikkat edilmesi...

Doğum Korkusu Nedir? Doğum Korkusuyla Nasıl Mücadele Edilir?

Minicik bir bebeği avuçlarınızın arasına almak, kokusunu içinize çekmek,...

Sigarayı Birlikte Bırakalım! 💪

Yaşamın her evresinde, cinsiyet ayırmaksızın herkese zarar veren en...

İkili Tarama Testi Hakkında En Çok Merak Edilenler

Hamilelik dönemi bir kadının hayatı boyunca yaşadığı en hassas,...

Trimester Dönemine Göre Nasıl Beslenmeliyiz?

Hamilelikte beslenme, hem annenin sağlığı hem de bebeğin gelişimi...