İkiz Bebek Bekleyen Anne Adaylarının Doktorlarına Sorması Gerekenler
İkiz bebek bekleyen bir anne adayıysanız, sevinç, şaşkınlık ve heyecan dalgaları içinde savrulmaya başlamış olabilirsiniz. İlk ya da ikinci hamilelik olması farketmeksizin, ikiz sahibi olacağını öğrenmek oldukça heyecan verici değil mi? Karnınızda tek bebiş taşımak ile iki bebiş taşımak arasında elbette birkaç fark var. Hamile kalmadan önce hamilelikle ilgili olarak öğrendiğiniz pek çok şeyden farklı şeyler yaşayacaksınız, çünkü ikizler ezber bozmaya bayılır :).
İkiz bebekleriniz olacağını öğrendikten sonra biraz araştırma yapıp, bir sonraki doktor randevunuzda sormak üzere birkaç soru hazırlamak mantıklı olacak. İkiz bebeklerin daha erken doğduğunu göz önünde bulundurarak, hamileliğinizin son 3 ayında, ufak tefek şeyler dışında her şeyin kontrolünüz altında olduğundan emin olun.
İkizlerin Doğumu Nasıl Olacak?
Doğum sancısı ve doğumun zorlu olabileceği düşüncesinin sizi endişelendirmesi oldukça normal. Dünyaya tek bir bebek getirmeye odaklanmışken, ikiz bebekleriniz olacağını öğrenmek bu endişelerinizi arttırabilir. Doğumla ilgili olarak kafanıza takılacak pek çok soru olacaktır. İkiz bebekler için normal doğum mümkün mü? Doğum için tek yol sezaryen doğum mu? Sezaryen doğumun artıları ve eksileri nelerdir?
İkiz bebeklerin hangi yolla doğacağı ile ilgili kesin bir yargı bulunmuyor. Bu durum tamamen bebeklerin anne karnındaki pozisyonuna ve annenin doğum öncesindeki sağlık durumuna bağlı. Bu konu ile ilgili olarak doktorunuza danışmanız durumunda doktorunuz konu ile ilgili olan endişelerinizi giderecektir.
İkiz Bebeklere Hamileyken Kaç Kilo Almak Normaldir?
Tekil doğumlarda, anne adaylarının 10 – 15 kg arası kilo alması normaldir. İkiz bebeklerin eşit şekilde beslenmesi ve anne karnında gelişimlerini doğru bir şekilde tamamlayabilmesi için anne adayının daha fazla kilo alması beklenir.
İkiz hamileliklerinde, anne adaylarının doktor kontrolünde olacak şekilde 13-22 kg arası kilo alması normaldir. Hamileliğin 6. ayından sonra, anne adaylarının beslenmelerine çok daha fazla dikkat ederek ikizlerin beyin gelişimlerini desteklemesi çok çok önemli.
İkiz Bebeklerin Doğumu İçin Doktor Dışında Farklı Bir Uzmana Gitmeye Gerek Var Mı?
İkiz bebek sahibi olmak çok zor olacak gibi gelse de hamilelik sürecinin tekil bir hamilelikten fiziksel anlamda çok fazla farkı bulunmuyor. Tek fark, annenin beslenmesine ekstra özen göstermesi ve çok daha fazla su tüketmesi gerekliliği.
Hamileliğinizin başından beri destek aldığınız, hamilelik sürecinizi ve kontrol sonuçlarınızı bilen bir doğum uzmanı doktor, bebişlerinizi dünyaya sağlıklı bir şekilde getirebilmeniz için en doğru şekilde yardımcı olacaktır. Hamileliğin ve doğumun fiziksel etkileri dışında, size yarattığı psikolojik etkileri ile ilgili endişe duymanız durumunda, bir hamile ve doğum psikoloğundan destek alabilirsiniz.
Hamileliğin İlerleyen Süreçlerinde Yatak İstirahati Zorunlu Mu?
Eğer ikizler büyüme ve gelişme sürecinde sorun yaşıyorsa, doktorunuz belli bir süre için yatak istirahati önerebilir. Ve evet, sürekli olarak yatmak pek de eğlenceli bir aktivite sayılmaz ama her şey bebişlerin güvenli ve sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesi için. Yattığınız tüm günlerin acısını ikizler büyüdüklerinde onlarla koşup oynayarak zaten çıkaracaksınız :).
İkiz bebek bekleyen tüm anne adayları için yatak istirahati zorunlu değildir. Aksine bazı anne adayları için yatak istirahati kan akışını yavaşlatacağı için hamilelik sürecini zorlaştırabilir. Doktorunuza danışarak sizin ve bebekleriniz için en doğrusunun hangisi olacağını öğrenebilirsiniz.
Erken Doğum Derken, Ne Kadar Erken?
Tanıdığınız ikiz annelerini ve doğumlarını düşündüğünüzde erken doğum yapmak kaçınılmaz görünebilir. Plasentanın görevini yerine getirememesi, ya da ikizlerin annenin sağlığını olumsuz şekilde etkilemesi gibi durumlar olmadıkça, ikizlerin hamileliğin 28. haftası itibariyle doğmaları oldukça olağandır. Ancak bahsettiğimiz olumsuz durumlar olması, ikizlerin beklenenden erken doğmasına sebep olabilir.
İkizlere Hamileyken Hangi Vitaminleri Almak Gerekli?
Doğum öncesinde tüm anne adaylarının vitamin takviyesi alması, bebişlerin gelişimleri açısından oldukça önemli. Bunun yanında, ikiz bebek bekleyen anne adaylarının vitaminlere daha fazla ihtiyacı var. Özellikle folik asit ikizlerin gelişimi için oldukça faydalı bir takviye.
Tekil doğumlarda alınması gereken günlük folik asit miktarı 0.4 miligram iken, ikizlerin doğru gelişimi için tavsiye edilen miktar günlük 1.0 miligramdır. Doktorunuza danışarak almanız gereken takviye vitaminler ve günlük miktarları ile ilgili doğru bilgiye sahip olabilirsiniz.
İkizlere Hamileyken Hangi Egzersizlerin Yapılması Uygundur?
Her kadın hamilelik süresince sağlıklı olmak ve bebeğini sağlıklı bir şekilde dünyaya getirmek ister. Hamilelikte doğru beslenme ve günlük egzersizler bebeklerin gelişimi için hayati rol oynuyor. Ancak bilindiği gibi, hamilelik süreci anne adayından anne adayına değişen bir süreç. Bu sebeple, yapılacak egzersizler tamamen anne adayının fiziki durumuna bağlı bir şekilde farklılık gösterecektir.
Uzmanlar, egzersiz ile ilgili bir konuda hemfikir. İkiz bebeklere hamile olan anne adaylarının da diğer anne adayları gibi günlük rutin egzersizler yapması gerekli. Elinizden geldiğince, yavaş tempoda da olması günlük egzersizlerinizi atlamamanız gerek. Yapmanız gereken günlük egzersizlerle ilgili doktorunuza danışmanız durumunda, size en doğru bilgiyi sağlayacaktır.