back to top

Normal Doğum Yapmaya Engel Olan Durumlar

Normal doğum hem daha sağlıklı olması hem de iyileşme süresinin kısa olması nedeniyle kadın doğum doktorlarının önerdiği doğum şeklidir. Ancak bazen anne adayı kaynaklı, bazen ise bebek kaynaklı bazı problemler, normal doğum yapmanıza engel olabilir.

Normal doğum yapmaya engel olan durumlarda, tek alternatif olan sezaryen doğumlar tercih edilmelidir. Takipli olunan doktor, bu konuda en doğru bilgiye ulaşılabilecek kişidir.

Normal Doğum Yapmaya Engel Olan Durumlar

1.Bebeğin Ters Durması

Makat geliş olarak da bilinen bebeğin ters durması, doğum kanalına bebeğin ters girmesi demektir.

Normal şartlarda bebek doğum kanalına girdiğinde başı aşağıda, ayakları yukarıda olmalıdır. Bazı bebekler daha erken doğum pozisyonu alırken, bazı bebekler doğuma yakın hatta doğum anında bile pozisyon değiştirebilir.

Yine de belirli bir haftadan sonra bebeğin alan daralmasından dolayı dönüşü zorlanır. Bu tür durumlarda doktorlar, anne ve bebeği riske atmamak için sezaryen doğumu tercih eder.

2.Bebeğin Normal Doğuma Engel OIacak Kadar İri Olması

Ultrason görüntülerinde bebeğin iri olduğu tespit edilirse, doktor sezaryen doğum önerilebilir. Avrupa’da bu oran daha esnek olabilirken; ülkemizde genel olarak 4000 gramın üzeri, çoğu zaman direkt sezaryen sebebidir.Çünkü makrozomi de denilen iri bebeklerin normal doğum ile dünyaya gelmesi sırasında omuz takılması veya bebeğin oksijensiz kalması gibi riskler mevcuttur.

3.Daha Önce Sezaryen Doğum Yapılmış Olması

SSVD olarak bilinen ‘Sezeryen Sonrası Vajinal Doğum’ son yıllarda oldukça popüler olmuştur. Ancak daha önce sezaryen doğum yapıldıysa, doktorlar bir sonraki doğumda da anne adayına sezaryen önerilebilir.Çünkü sezaryen doğum sonrası yapılan normal doğumlarda, rahim yırtılması ihtimali vardır. Ancak anne adayı bazı şartları sağlıyorsa ve doktoru sezaryen sonrası normal doğumlarda uzmansa imkansız bir durum değildir. Bunun için doktorun tecrübeli ve anne adayının da vajinal doğuma elverişli olması gerekir.

4.İleri Yaşta İlk Gebeliğini Yaşayanlar

35 yaş ve sonrasında hamileliğini yaşayan kadınlar, tıpta ileri yaş gebeliği olarak değerlendirilirler. Genellikle daha önce doğum yapmamış ve 35-37 yaşın üzerinde olan hamilelere de doktorlar sezaryen doğum önerilebilir. Çünkü bu anne adaylarının pelvis kemikleri daha dardır ve bu durum normal doğum için bazı durumlarda risk taşıyabilir.

5.Bebeğin Baş–Pelvis Uyumsuzluğu

Anne karnındaki bebeğin kilosu normal doğum için uygun olsa bile baş kısmı anne adayının pelvis çapından büyükse, yine sezaryen doğum önerilir.
Bunun için alınması gereken ölçüt, bebeğin baş çevresi ve annenin pelvis ölçümüdür. Baş-pelvis uyumsuzluğu, halk arasında çatı darlığı olarak bilinir.

6.Plasenta Anomalileri

Bebek anne karnındayken plasenta aracılığı ile beslenir. Eğer plasenta erken ayrılırsa, bebek beslenemez ve oksijensiz kalır. Bu durumda acilen anne adayı sezaryene alınır. Aksi halde anne ve bebek için hayati riski vardır. Plasentanın doğum yolunu kapatması da normal doğuma engel olacağından sezaryen doğum önerilir.

7.Bebeğin Strese Girmesi

Fetal distress olarak da bilinen bebeğin strese girmesi de normal doğuma engel olabilir. Normal doğum esnasında anne adayları, NTS adı verilen ve bebeğin kalp atışlarını ölçen bir cihazla izlenir.
Eğer bebeğin kalp atışlarında kayda değer bir düşüş gözleniyorsa anne adayı acilen sezaryene alınabilir.

8.Daha Önce Vajinal Operasyon Geçirilmesi

Anne adayları daha önceden rektum sarkması, rahim veya mesane için operasyon geçirildiyse, takipli olduğu doktoru her ihtimale karşı sezaryen önerebilir.

9.Aktif Genital Uçuk Enfeksiyonu (HPV)

Anne adayının genital bölgesinde uçuk varsa, kesinlikle normal doğum önerilmez. Çünkü doğum esnasında bebeğe bulaşma riski vardır ve bebek için hayati önem taşır.

10.Bebekle İlgili Çeşitli Anomaliler

Anne karnındaki bebeğin doğum kanalından ilerlemesini engelleyecek yapısal anomalilikler söz konusuysa, sezaryen doğuma gerek duyulabilir. Bunun en önemli örneği; bebeğin organlarının dışarı olduğu, yani karın duvarının kapanmadığı gastroşizizdir.

11.Ikınması Riskli Olan Anne Adayları

Bazı rahatsızlıklar, anne adaylarının normal doğum sırasında ıkınmasına engel teşkil edebilir. Bunun en önemli örneklerinden biri anne adayının şiddetli kalp rahatsızlıklarının olmasıdır. Bu gibi durumlarda sezaryen doğum önerilebilir.

12.Kordon Sarkması

Su geldikten sonra bebek daha doğum kanalına girmeden, kordonu rahim ağzından geçerek vajinaya doğru kayabilir. Bazen vajinayı da geçerek vücudun dışına sarkabilir. Bu durumda bebek doğum kanalına girdiğinde kordonu sıkıştırabilir ve kan akımını durdurabilir. Dolayısıyla doktor acil sezaryen kararı verebilir.

13.Çoğul Gebelikler

Çoğul gebeliklerde doğum yöntemini belirleyen en önemli faktör, doğum kanalına ilk giren bebeğin pozisyonudur. Eğer bebeğin pozisyonu makat geliş ise normal doğum yapılması pek mümkün değildir. Bunun dışında bebeklerin haftası, kilosu vb. pek çok faktör çoğul gebeliklerde doğum şeklini belirler.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar

Hamilelikte Tatlı Tüketiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler ve Sağlıklı Tatlı Tarifleri

Hamilelik döneminde tatlı, pasta ve dondurma gibi şekerli gıdalara...

Hamilelik Döneminde Evde Egzersiz Yapmanın Keyfi

Hamilelik döneminde yapılan egzersizler, hem sizin hem de bebeğinizin...

Hamilelik Döneminde Seks Yapmanın 4 Faydası

Hamilelik döneminde cinsellik hakkında birçok yanlış bilgi ve batıl...

Gebelikte Sabah Bulantıları Neden Olur ve Nasıl Engellenir?

Hamile anne adaylarında en çok görülen  belirtilerden biri sabah...

Rahat Bir Doğum İçin Doğum Pozisyonlarını Öğreniyoruz!

Kolay ve rahat bir doğum deneyimi yaşamak için kendinizi...

Hamilelik Sağlığı İçin En Uygun Yatış Pozisyonları

Hamilelik döneminde hormonlardaki değişiklikler, vücutta artan yük ve rahatsızlık...

NST Testi Nedir? Ne Zaman ve Nasıl Yapılır?

Nonstress testi (NST), doğum öncesinde bebeğin sağlığını değerlendirmek amacıyla...

Gebelikte Protein Alımının Önemi

Anne karnındaki bebeğin sağlıklı gelişimi için anne adayının yeterli...

Cinsiyet Belirleme Yöntemi: Çin Takvimi!

Çin takvimi, yüzyıllardır bebeklerin cinsiyetini tahmin etmek için kullanılan...

Hamilelik Dönemi İçin Saç Bakım Tüyoları ve Saç Maskeleri!

Hamilelik süreci, vücutta birçok fiziksel değişime neden olduğu gibi...