Perinatoloji ve Yüksek Riskli Gebelikler!
Perinatoloji Bilim Dalı, Kadın Hastalıkları ve Doğum ana dalının bir yan dalı olarak ülkemizde giderek yaygınlaşan bir tıp uzmanlık alanıdır. Bu dalın yoğunlaştığı özellikli durumlar, riskli gebeliklerdir.
Planlanmış gebeliği olan çiftlerin daha çok fayda göreceği durum olarak, gebelik süreci öncesindeki bir değerlendirmeden başlayarak, gebelik süreci boyunca devam eden, doğum ve sonrasındaki lohusalık döneminin bitmesiyle son bulan zaman aralığında kadın ve anne karnındaki bebeğe dair sorunlarla bu dalın uzmanları ilgilenmektedir.
Gebelik Değerlendirmesi
Gebelik süreci, testin pozitif çıkmasından sonra başlayan bir süreçtir ve bu süreçte pek çok değişken bulunmaktadır. Örnek vermek gerekirse, plasenta adı verilen bebeğin eşi, gebeliğin ilk haftalarından başlayarak gelişen, gebeliğin devamı için sorunsuz gelişimi elzem olan bir yapıdır.
Bu gebelik organının çok sayıda hormon salgılayarak anne vücuduna da talimatlar göndermesi, anne ile bebek arası etkileşimin aracısı olduğunu gösterir. Daha çok bebek tarafından olmak üzere, anneyle ortak olarak gelişimini tamamlayan, eksik gelişimi durumunda pek çok gebelik sorununun ortaya çıkmasına neden olan ve gebeliğin sonunda yaklaşık 15-20 santimetre çapında, 500- 600 gram ağırlığında disk şeklinde bir oluşumdur. Gebeliğin ilk aylarından başlayarak, plasentanın yerleşimi, şekli, büyümesi gibi değişkenler takip edilir.
Gebelik sürecindeki değerlendirmeler, sadece plasentanın değerlendirilmesi ile sınırlı değildir. Annenin gebelik sürecindeki vücut değişikliklerinin doğal süreçten sapmalarının olup olmadığını değerlendirmek büyük önem arz eder.
Örneğin, normalde gebelikte olmaması gereken tansiyon yükselmesi ile anne vücudunda görülebilen değişiklikler, bu durumun şiddetinin artması ile organ hasarlarının olabilmesi ve bebeğe giden kan akımının sekteye uğraması olasılığı özellikle Perinatoloji uzmanlarının ilgi alanları arasındadır.
Perinatoloji ve Yüksek Riskli Gebelikler
Perinatolojive yüksek riskli gebelikler, gebelik öncesi, gebelik ve sonraki lohusalık döneminde anne veya bebekte meydana gelebilecek olumsuzlukların erken dönemde taranması, erken tanısı ve tedavisini amaç edinmiştir.
Bu gruptaki hastaların takibi Perinatoloji ve Yüksek Riskli Gebelikler bölümünde yapılmaktadır.
Perinatoloji, gebelik sırasında olumsuzları teşhis eden ve gerekli tedaviyi uygulayan uzmanlık dalıdır. Perinatoloji dalı anne ve bebek sağlığıyla ilgilenir. Hamilelik sırasındaki risklere karşı gerekli önlemleri alarak doğumun sağlıklı şekilde gerçekleşmesini amaçlar.
Perinatoloji uzmanı, perinatoloji bölümü olan hastanelerde çalışır. Perinatoloji bölümü riskli gebeliklerin takip ve tedavilerini yapan bölümdür. Yüksek riskli gebeliği bulunan anne adayları, aynı zamanda kadın doğum uzmanı da olan perinatologa muayene olarak gebelik takiplerini yaptırmalıdır.
Riskli gebelik ya da yüksek riskli gebelik; gebelik öncesi ya da gebelikte ek bir hastalığı olan veya taramalarda düşük riski veya bebekte sakatlık riski çıkan gebeliklerdir.
Kimler Yüksek Gebelik Riskine Sahiptir?
- Düşüğü olan anne adayı, tekrarlayan gebelik kayıpları
- Erken doğum yapan anne adayı
- Gebelik zehirlenmesi-preeklampsi geçiren anne adayı
- Prematüre bebek doğumu olan anne adayı
- Aşırı kilolu bebek doğumu olan anne adayı
- Son üç ayında bebek kaybetmiş anne adayı
- Doğumunda aşırı kanama olmuş olan anne adayı
- Rahim yırtılması yaşamış anne adayları
- Miyom ameliyatı geçirmiş anne adayları
- Rahim perde açma ameliyatı olan anne adayları
- Dış gebelik geçiren anne adayı
- Şimdiki Gebelikten Gelen Risklerin Bir Kısmı
- Düşük riski ve kanaması olan anne adayları
- Çoğul gebeliği olan anne adayları
- Tarama testlerinde risk beliren anne adayları
- Tanısal teste ihtiyacı olan anne adayları
- Anne karnında tedaviye ihtiyacı olan anne adayları
- Bebeğe kan verilmesi gereken durumlar
- Bebeğin mikrobik hastalıklarının tedavisi
- Rahim ağzı yetmezliği olan anne adayları
- Erken doğum riski olan anne adayları
- Miyomu olan anne adayları
- Hipertansiyonu olan anne adayları
- Bebeğin gelişimi geri olan anne adayları
- Bebeğin suyu normalden az olan anne adayları
- Bebeğin suyu normalden fazla olan anne adayları
- Diğer olası riskli durumu olan anne adayları
- Bebeğe ait riskleri olan anne adayları
- Belirlenmiş anomalisi olan bebekler
- Gebelik sürecinde hastalık geçiren bebekler
- Rahim içinde duruş bozukluğu yaşayan bebekler
Perinatoloji Bölümünün Yüksek Riskli Hamilelikler Açısından Önemi
Gebelikte yaşanabilecek olağandışı bir durum perinatoloji uzmanlarınca tespit edilebilir ve rutin muayenelerle bu risk en aza indirgenir.
Tüm gebeliklerde kadın doğum doktorları tarafından ikili test, üçlü test, gebelik diyabeti, ultrason gibi rutin taramalar yapılmaktadır.
Yukarıda bahsedilen anneye ve bebeğe ait riskler varsa ya da rutin testlerle tespit edilirse, gebelik bir perinatolog tarafından takip edilebilir.
Kadın doğum uzmanı da olan perinatologlar, yüksek riskli gebelikleri hastane ortamında takip eder.
Perinatoloji uzmanı olan hastaneler ve tıp merkezlerinde riskli gebeliklere özel taramalar, test ve tedaviler yapılmaktadır. Böylece hem anne adayı hem de bebeklerin uzmanlar tarafından yakın takibi mümkün olur.
Happy Mom Uygulamamızın Forum bölümünde Riskli Gebelik etiketi ile riskli gebelik sürecinde diğer annelerimizle birlikte hamilelik serüveninize devam edebilirsiniz.