Tüp Bebek Sonrası Hamilelik
Sabrettiniz, beklediniz, uğraştınız ve nihayet çabalarınız meyvesini verdi: Hamile kaldınız, hem de tüp bebek sayesinde! İşin en zor kısmını atlattığınızı düşünüyorsanız ise fena halde yanılıyorsunuz; zira asıl maraton, şimdi başlıyor. Tüp bebek ekibiniz, size en doğru ve sağlıklı tedaviyi uygulayarak görevlerini en ideal şekilde tamamlamış olabilir, ancak top artık sizde. Ailenizin göz bebeği olacak karnınızdaki mirasa en iyi şekilde bakmak, artık sizin elinizde.
Tüp bebek gebeliklerinde ilk 3 ay çok önemli.
Tüp bebek tedavisine başvuran çiftlerin sorunları doğrultusunda gebelik sürecinde karşılaşılabilecek gebelik komplikasyonları artış göstermektedir. Yukarıda bahsedildiği üzere bu komplikasyonlar tedavi dışında, çiftlerin kısırlık nedenlerine bağlı olarak gelişir. Bu nedenle düşük, erken doğum, çoğul gebelik ve dış gebelik riskine karşılık, tüp bebek tedavilerinin ilk trimester ve son trimester dönemleri çok daha önemlidir. Özellikle risk grubunda yer alan anne adaylarının doktor muayenelerini aksattırmaması ve ilaçlarını düzenli bir şekilde kullanması gerekir.
Tüp bebek tedavisi birçok faktöre bağlı olarak başarılı bir şekilde sonuçlanmaktadır. Ayrıca gebeliğin oluşumundan sonra hem anne adayının hem de bebeğin süreci sağlıklı bir şekilde sürdürebilmesi için, anne adayının beslenmesine çok dikkat etmesi gerekir. Bu nedenle vücudun ihtiyacı olan protein, vitamin ve minerallerin karşılanması gerekir. Ayrıca doktor tarafından kişiye uygun olarak düzenlenen beslenme programlarına uymaya özen gösterin. Gebelik sürecini ve bebeğin sağlıklı gelişimini etkileyen nikotin ve kafein içerikli gıdalardan uzak durmanız önerilmektedir.
Beslenme rutininize ilave etmeniz gereken bir diğer önemli husus ise, tabii ki de bol su. Oda sıcaklığında olmak üzere, günde 2-3 litre arası su tüketmeli, sıcak günlerde ise bu miktarı artırmalısınız. Her anne adayının dikkat etmesi gerektiği gibi tüm hamileliğiniz boyunca alkol ve sigaradan olabildiğince uzak durmalısınız. Tüp bebek tedavi süreci henüz başlamadan, eğer bu maddelerden herhangi birini kullanıyorsanız mutlaka bırakmanız tavsiye edilir. Hamileliğiniz boyunca kafein, nikotin ve alkol barındıran maddelerden uzak durmanız, hem kendi sağlığınız, hem de bebeğinizin sağlığı için ideal olacaktır. Tüm bunlara ek olarak tüp bebek tedavisi sonucu gebe kalan anne adaylarının stresten uzak durmaları, yorulmamaları ve hızlı hareket etmemeleri gerekir. Böylece sancısız, sorunsuz ve sağlıklı bir gebelik geçirerek en kıymetli varlıklarını kucaklarına alabilirler.
Tüp bebekten sonra gebe kalan annelerin normaldan daha fazla dikkatli olması gerekir. Anne adaylarının tüp bebek gebelik sürecinde mutlaka doktora başvurması gereken bazı durumlar ise şunlardır:
- Anormal vajinal kanama
- Karın bölgesinde sertlik ve ağrı
- Vajinadan sıvı gelmesi
- Yüksek tansiyon
- Şiddetli ve devamlı baş ağrısı
- Bacak, yüz ve ellerde aşırı şişlik, kızarıklık
- Ateşli hastalığın geçirilmiş olması
- Anormal vajinal akıntı (kaşıntı, koku, renk ve yoğunluk değişimi)